LTE Advanced: do 10 puta brži mobilni širokopojasni internet

     
  • Ericsson prikazuje kako radi LTE Advanced tehnologija
  • Više od 10 puta brže od postojećih komercijalnih LTE mreža
  • Zasnovana na komercijalnom hardveru usklađenim s 3GPP Release 10 standardom
  • Početak komercijalnog rada očekuje se u 2013. godini

Korisnici u Švedskoj prvi su osetili prednost komercijalnih LTE usluga. Ericsson (NASDAQ: ERIC) je danas švedskoj Agenciji za poštu i telekomunikacije (PTS) prikazao sledeći LTE korak, poznat i kao LTE Advanced. Demonstrancija održana u gradu Kista donela je i 10 puta veće brzine od onih u kojima trenutno uživaju korisnici LTE mreže u Švedskoj.

Sistem zasnovan na komercijalno dostupnom hardveru radio je na testnoj frekvenciji koju je Agencija odredila za tu priliku. To je Ericssonu omogućilo da po prvi put prikaže LTE Advanced funkcionalnosti poput 3 x 20 MHz (60 MHz zajedno) agregacije nosača u mobilnom okruženju.

Urban Landmark, direktor odeljenja za frekvencijski spektar u PTS-u, izjavio je: „Švedska je predvodnica kada se priča o upotrebi mobilnog širokopojasnog interneta. Švedska je rano krenula s licenciranjem harmonizovanog spektra u opsezima od 2,6 GHz i 800 MHz, i prva je zemlja u kojoj je LTE mreža puštena u komercijalni rad. Današna demonstracija pokazuje da se mobilne širokopojasne tehnologije razvijaju veoma brzo.“

LTE Advanced će dodatno povećati brzinu i kapacitet neophodan za umreženo društvo u narednim godinama. Tehnologija je usklađena s 3GPP Release 10 globalnim standardom. Nedavno je Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU) odabrala LTE Advanced kao jednu od tehnologija koja ispunjava međunarodne mobilne telekomunikacione kriterijume. Prve faze LTE Advanced tehnologije trebalo bi da u komercijalni rad budu puštene 2013. godine.

Ericsson ohrabruje regulatorna tela da dodele operatorima harmonizovan opseg što je pre moguće“, rekao je Ulf Ewaldsson, potpredsednik i Product Area Radio direktor, Ericsson. „Sledeći LTE korak unapređuje trenutnu ponudu usluga, performansi i brzine prenosa podataka. On omogućava operatorima da ostvare veće prihode od postojeće infrastrukture. Ericsson je posvećen tome da podrži potrebe operatora dok rastu očekivanja i zahtevi za mobilnim širokopojasnim uslugama.“

Unapređenja koja uvodi LTE Advanced obuhvataju agregiranje nosača i poboljšanu MIMO funkcionalnost. Iz ugla korisnika, to znači da se informacije mogu slati i primati mnogo brže, čak i kad je mreža zagušena. To, u kombinaciji s većim brzinama, značajno unapređuje korisnički ugođaj.

Demonstracioni sistem bio je zasnovan na Ericssonovoj baznoj stanici RBS 6000. Saobraćaj je ostvaren između ove bazne stanice i kombija u pokretu, iz kojeg su praćenje performanse mreže. Tokom demonstracije korišćen je agregirani 60 MHz opseg, što je tri puta više od maksimuma koji omogućava LTE. Za preuzimanje podataka korišćena je 8×8 MIMO veza.

U 2010, prvoj godini rada nove tehnologije, broj korisnika sa pristupom LTE mrežama dostigao je 150 miliona. Ericsson je pokrenuo većinu komercijalnih LTE mreža i potpisao je ugovore sa šest od sedam najvećih globalnih operatora, na osnovu prihoda u 2010. godini.

Ericsson je najznačajniji pokretač  otvorenih standarda i ima veći uticaj od bilo koga drugog na do sada objavljene LTE specifikacije. Ericsson očekuje da će imati 25 odsto svih suštinskih LTE patenata.

 

Napomena:

Video priloge i fotografije možete pronaći na: www.ericsson.com/broadcast_room

LTE Achievement List

LTE Media kit

Ericsson je vodeći svetski dobavljač tehnologija i usluga telekomunikacionim

operatorima. Ericsson je lider u 2G, 3G i 4G mobilnim tehnologijama, pruža podršku

mrežama sa preko 2 milijarde pretplatnika i nalazi se na vodećoj poziciji u oblasti

pružanja usluga. Kompanijski portfolio čine mrežne infrastrukture za mobilnu i fiksnu

telefoniju, telekomunikacione usluge, softver, širokopojasna i multimedijalna rešenja

za operatore, preduzeća i medijske kuće. Zajedničke investicije Ericssona, Sony

Ericsson i ST-Ericsson, pružaju korisnicima personalne mobilne uređaje bogate

funkcijama.

Ericsson ističe svoju viziju „biti primarni pokretač u svetu sveopštih komunikacija“ kroz

inovativnost, tehnologiju i održiva poslovna rešenja. Poslujući u 180 zemalja,više od

90.000 zaposlenih realizovalo je prihod od 203,3 milijarde SEK (28,2 milijarde USD) u

2010. godini. Kompanija je osnovana 1876. godine sa sedištem u Stokholmu u

Švedskoj i registrovana je na berzama NASDAQ OMX Stockholm i NASDAQ New

York.

www.ericsson.com
www.twitter.com/ericssonpress
www.facebook.com/technologyforgood
www.youtube.com/ericssonpress

newsmaster