BLOGOPEN TRAŽI NAJBOLJE I NAJKREATIVNIJE PROJEKTE

Prijavljeno 35 projekata na konkurs za StartUpOpen projekte iz oblasti

informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT)

Na petom BlogOpenu, prvi put se održava takmičenje za inicijalna sredstva IKT projekata

Beograd, 20. septembar 2011 – Ovogodišnja, peta po redu, dvodnevna BlogOpen konferencija, prvi put je otvorila konkurs za StartUpOpen projekte u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT). Za kratko vreme na konkurs su se sa svojim projektima odazvali brojni autori – samostalni kreativci, programeri, diveloperi, studenti, da bi nakon selekcije u drugi krug prošlo 18 projekata, a potom taj izbor smanjen na šest najboljih i najperspektivnijih koji su se plasirali u finale. Finalisti su četiri StartUp projekta iz Hrvatske, a dva iz Srbije, dok su među ostalim učesnicima konkursa bili i veoma zanimljivi radovi iz Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Autori šest pomenutih projekata će u narednom periodu uz mentore raditi na detaljnoj pripremi za finale, kada će se konačno proglasiti i pobednik prvog StartUpOpen konkursa. Mentori za IKT oblast su prof. dr Vojin Šenk (FTN, Novi Sad) i prof. Božidar Radenković (FON, Beograd), a za biznis održivost Goran Kostić, član IO Razvojne banke Vojvodine. Prvog dana BlogOpen konferencije, u subotu 8. oktobra, autori će predstaviti projekte pred publikom i potencijalnim investitorima koji će konferenciji prisustvovati i sa namerom da među projektima odaberu priliku da investiraju. Istovremeno autori će na osnovu glasova publike imati mogućnost da dođu do osnovnih finansijskih sredstava za projekte.

Nakon finalnog predstavljanja u okviru BlogOpen konferencije, pobednici će svoje projekte predstavljati i na investitorskim večerima regionalnih klubova Biznis anđela u Sloveniji, Makedoniji i Srbiji. Posebna nagrada će biti jedno mesto u Internet klasteru Vojvodine i Nagrada publike u vrednosti od 500 evra bespovratnih sredstava koju, kao stimulaciju za dalji rad, dodeljuje organizator BlogOpen konferencije.

Imena finalista su: Bruno Blumenschein (Zagreb, Hrvatska), Matko Žnidarić (Zagreb, Hrvatska), Vibor Cipan (Zagreb, Hrvatska), Ivan Livić (Zagreb, Hrvatska), Nikola Vučićević (Srbija) i Milan Đidara (Niš, Srbija).

Da podsetimo, konferencija će se održati 8. i 9. oktobra u Novom Sadu. Kao i ranijih godina, očekuje se da će se za ovu priliku na konferenciji okupiti više stotina blogera i korisnika društvenih mreža iz celog regiona. Projekat je podržao i USAID kroz program Instituta za održive zajednice (ISC).

newsmaster