Oak Ridge nacionalna laboratorija se okreće NVIDIA Tesla GPU-ovima kako bi konstruisali vodeći svetski superračunar

Jedna od najznačajnijih “otvorenih” naučnih institucija pustiće u rad sistem sa 18.000 GPU-ova i tako utabati put ka exascale računarstvu

Santa Klara, Kalifornija —12. oktobar 2011. — Kompanija NVIDIA najavila je da će Oak Ridge nacionalna laboratorija (ORNL), koja kontroliše jednu od najznačajnijih “otvorenih” ustanova koje se bave računarskom naukom za ministarstvo energije Sjedinjenih Američkih Država konstruisati revolucionarni novi superračunar pod imenom Titan baziran na NVIDIA® Tesla™ procesorima. Sa potencijalom preko 20 petaflopsa pri samom maksimumu, Titan, Cray XK6 superračunar, bi bio više od dva puta brži i tri puta energetski efikasniji od trenutno najbržeg superračunara “K”, lociranog u Japanu.

Titan će postati revolucionarni novi alat za naučnike uz pomoć koga će uspeti da iskoriste ogromnu snagu GPU baziranog paralelnog računarstva za potrebe istraživanja i novih otkrića. Sistem će biti upotrebljen za istraživanje na velikom broju polja, uključujući nauku materijala, tehnologiju energije, medicinska istraživanja, geo nauku i druga.

“Sva naučna polja mogu imati benefit od ovog velikog uvećanja računarske snage što otvara vrata za nova otkrića koja su do sada bila van domaha”, izjavio je Jeff Nichols, saradnik direktora laboratorije za računarstvo i računarsku nauku Oak Ridge nacionalne laboratorije. “Titan će se koristiti za veliki broj važnih istraživačkih projekata, uključujući razvoj tržišno isplativog bio goriva, ekološki čistijih motora, sigurnije nuklearne energije i efikasnijih solarnih rešenja”.

“Odluka Oak Ridge-a da zasnuju Titan na Tesla procesorima podržava sve značajnije uverenje da je GPU bazirano heterogeno računarstvo najbolji pristup za postizanje exascale nivoa u sledećoj dekadi”, izjavio je Steve Scott, glavni tehnološki menadžer Tesla proizvoda u kompaniji  NVIDIA gledajući nivoe računarskih perfomansi od 1.000 petaflopsa. “Tesla GPU-ovi će obezbediti preko 85 procenata perfomansi Titan-a. Jednostavno ne možete dobiti ovaj nivo perfomansi na energetski i finansijski isplativ način upotrebom samo klasičnih centralnih procesora”.

U prvoj fazi izrade Titan-a koja je trenutno aktivna, Oak Ridge će nadograditi svoj postojeći Jaguar superračunar sa 960 Tesla M2090 GPU-ova baziranih na NVIDIA® “Fermi” arhitekturi. Ovi GPU-ovi će funkcionisati kao dodatni procesori višejezgrarnim procesorima u Cray XK6 superračunaru. U drugoj fazi koja se očekuje početkom 2012. godine Oak Ridge planira da pusti u rad nekih 18.000 Tesla GPU-ova baziranih na sledećoj generaciji arhitekture pod radnim nazivom “Kepler”.

Za više informacija o Oak Ridge-u molimo posetite: www.ornl.gov.Za više informacija o NVIDIA Tesla GPU-ovima namenjenih računarstvu visokih perfomansi, molimo posetite sledeći link. Za više informacija o CUDA tehnologiji, molimo posetite ovaj link.

newsmaster