Četvorojezgrarni NVIDIA Tegra 3 čip postavlja nove standarde po pitanju mobilnih perfomansi i energetske efikasnosti

Santa Klara, Kalifornija  – 9. novembar 2011. — NVIDIA je danas kročila u eru četvorojezgrarnog mobilnog računarstva sa predstavljanjem NVIDIA® Tegra® 3 procesora omogućavajući perfomanse na nivou PC-a, duže trajanje baterije i unapređeno mobilno iskustvo na tabletima i telefonima. Prvi svetski četvorojezgrarni tablet sa Tegra 3 procesorom je ASUS Eee Pad Transformer Prime.

Poznat od ranije pod kodnim imenom “Project Kal-El”, Tegra 3 procesor omogućava do tri puta veće grafičke perfomanse u odnosu na Tegra 2 čip i do 61% nižu potrošnju energije. Ovo na kraju omogućava industrijski najbolje  trajanje baterije od 12 sati kada je u pitanju reprodukcija HD video materijala.

Tegra 3 procesor implementira novu tehnologiju poznatu pod imenom Variable Symmetric Multiprocessing (vSMP), koja je u procesu patentiranja. vSMP uključuje peto “dodatno” jezgro koje je specijalno dizajnirano da zahteva jako malo energije. Glavna četiri jezgra su specijano dizajnirana za poslove koji zahtevaju visoke perfomanse i generalno troše manje energije nego dvojezgrarni procesori.

Tokom poslova koji zahtevaju manje energije, kao što je reprodukcija muzike, pregled video klipa ili sinhronizacija u pozadini, Tegra 3 procesor kompletno isključuje svoja četiri jezgra i umesto njih koristi “dodatno” jezgro. Za zadatke koji zahtevaju visoke perfomanse kao što je pregled internet stranica, multitasking ili igranje igara, Tegra 3 procesor isključuje pomenuto “dodatno” jezgro. 

“Peto jezgro kompanije NVIDIA je fenomenalno rešenje”, izhavio je Nathan Brookwood, istraživač u kompaniji Insight 64. “vSMP tehnologija u Tegra 3 procesoru produžuje radni vek baterije mobilnih uređaja sledeće generacije tako što koristi manje energije kada su u pitanju poslovi koji nisu preterano zahtevni a kada su perfomanse bitne onda ih isporuči”.

Tegra 3 četvorojezgrarni procesori su dopunjeni sa novim 12-jezgrarnim NVIDIA GeForce® GPU-om koji omogućava stvarniju grafiku sa dinamičnim osvetljenjem, efektima fizike i okruženja u visokoj rezoluciji. Uz to podržava i 3D stereo tehnologiju, nudeći tako mogućnost programerima da ožive sledeću generaciju mobilnih igara.

Za milione koji igraju igre na mobilnim uređajima Tegra 3 procesor omogućava iskustvo koje se može uporediti sa konzolom. Nudi  potpunu podršku za igračke kontrolere omogućavajući tako korisnicima da igraju igre na svom tabletu ili super telefonu, ili povežu uređaj sa velikim HD televizorom za najbolje iskustvo. Takođe Tegra 3 platforma koristi i više puta nagrađivanu 3D Vision tehnologiju kompanije NVIDIA i automatski konvertuje OpenGL aplikacije u stereo 3D kako bi korisnici iskusili 3D na velikom 3D TV-u (koristeći HDMI™ 1.4 tehnologiju).

Tegra 3 procesor omogućava u industriji…

  • Najbrže internet iskustvo – sa ubrzanim Adobe Flash  Player 11, HTML5 i WebGL tehnologijama i optimizovanim Javascript endžinom.
  • Najbrže aplikacije  – sa odličnim perfomansama za multimedijalne aplikacije, kao što su foto i video aplikacije.
  • Najbrži multitasking – za kretanje između aplikacija koje često koristite, kao što je slušanje muzike i igranje igara.
  • Najbrži i najkvalitetniji gejming – uključujući Tegra Zone™  igre koje su specijano optimizovane za Tegra 3 procesor kao što su Shadowgun, Riptide GP, Sprinkle, Big Top THD, Bladeslinger, DaVinci THD i Chidori.

 

Ključne i najbitnije poruke:

  • Tegra 3 procesor redefiniše potrošnju energije i mobilne perfomanse sa:
    • Prvim četvorojezgrarnim ARM Cortex A9 procesorom.
    • Novom vSMP tehnologijom koja uključuje peto CPU jezgro koje radi na nižoj frekvenciji i troši izuzetno malo energije.
    • GeForce GPU sa 12 jezgara, tri puta većim grafičkim perfomansama u odnosu na Tegra 2 procesor, a uključuje i podršku za stereoskopski 3D.
    • Novi video endžin sa podrškom za 1080p video visokog profila na 40 Mbps.
    • Do tri puta veći memorijski protok.
    • Dodva puta brži signalni procesor.
  • Do kraja 2011. godine očekuje se 40 igara a preko 15 Tegra 3 igara se trenutno razvoja za Tegra Zone, besplatnu market aplikaciju kompanije NVIDIA koja omogućava korisnicima da vide najbolje igre koje su optimizovane za Tegra procesor.
  • Tegra 3 procesor je trenutno u proizvodnji. Programeri mogu naručiti Tegra 3 Developer Kit kako bi kreirali aplikacije za uređaje sa Tegra procesorima kao što su tableti i super telefoni na adresi developer.nvidia.com/tegra.

 

Citati:

NVIDIA, ASUS

  • “Eee Pad Transformer Prime je proizvod koji definiše kategoriju. Pokretan od strane Tegra 3 procesora on nas gura u novu eru mobilnog računarstva u kojoj  četvorojezgrarne perfomanse i super energentska efikasnost omogućavaju mogućnosti koje do sada nismo nikada videli. Sa Transformer Prime-om ASUS je još jednom poveo industriju ka sledećoj generaciji”

– Jen-Hsun Huang, predsednik i generalni direktor, NVIDIA

  • “Tegra 3 je čudesna. Njen četvorojezgrarni CPU, 12-jezgrarni GeForce GPU i vSMP tehnologija su revolucionarne. Radili smo jako blisko sa kompanijom NVIDIA kako bi napravili ultimativni tablet – Eee Pad Transformer Prime koji omogućava magično, bezkompromisno iskustvo korisnicima”.

– Jerry Shen, CEO kompanije ASUS

Ključni developer igara

  • “Zahvaljujući Tegra 3 četvorojezgarnim procesorima, Shadowgun izgleda i funkcioniše najbolje na Tegri. Korisnici će zaista voleti četvorojezgarnu verziju Shadowgun igre – koja karakteriše ‘lutkarsku’ (rag doll) fiziku, simulaciju vode kvaliteta kao na konzolama, efekte čestica, unapređene šejdere, dinamičke teksture i još puno toga.”

—  Marek Rabas, CEO kompanije Madfinger Games

  • Riptide GP je pokazao kako je Tegra donela mobilni gejming na sasvim nove nivoe, na Android platformi. Četvorojezgarne performanse Tegre 3 su nam dozvolile da dodamo potpuno novi set karakteristika – unapređene efekte vode, efekte bleska, tragove pokreta – koje guraju iskustvo na jedan potpuno novi nivo.”

—  Met Smol, kreativni direktor, kompanije Vector Unit

  • “Rad sa kompanijom NVIDIA čini nemoguće mogućim. Naša Tegra 3 optimizovana igra DaVinci THD će izgledati fantastično kada izađe, sa zaista izvanrednom 3D grafikom i intuitivnim interfejsom osetljivim na dodir. DaVinci THD će koristiti Tegra 3 procesor zbog svojih višejezgarnih mogućnosti, koje nam omogućavaju da razvijemo ultimativne performanse kvaliteta kao na konzolama. Kao rezultat, DaVinci THD će biti realističniji, interaktivniji i zahtevniji nego bilo šta što smo uradili do sada.”

—  Kjong Kang, potpredsednik i izvršni producent, kompanije Bridea Corporation

  • Kombinujući BitSquid tehnologiju sa četvorojezgarnom arhitekturom Tegre 3 daje igračno iskustvo koje nije bilo moguće do sada. Igrači će moći zaista da vide igračko iskustvo sledeće generacije u igri Hamilton’s Great Adventure THD.”

—  Martin Valund, CEO kompanije Fatshark

  • “Sa Tegra 3 procesorom, kompanija NVIDIA je probila uobičajena ograničenja kvaliteta koje mobilni uređaji donose. Omogućavajući tabletima i pametnim telefonima da rade na izuzetnom nivou, daje mogućnost programerima kao što su Zen Studio da razviju iskustvo kao što možemo videti na konzolama, i koje možemo uživati svuda, u svakom trenutku. Četvorojezgarna grafika i fizika u igri Zen Pinball THD su jednostavno izvanredni i predstavljaju najbolje mobilno pinball iskustvo. To možete dobiti jedino na uređajima koji sadrže Tegra 3 procesor.”

—  Mel Kirk, potpredsednik za marketing i odnose za javnost, kompanije Zen Studios

  • “Četvorojezgarni čipovi zaista unapređuju mobilni gejming. Sa Tegra 3, možemo da renderujemo još više sadržaja sa boljom animacijom u Bladeslinger THD – sve to sa mnogo manje energije. To je recept za celodnevni gejming.”

—  Sem Vilijams, generalni menadžer, kompanije Luma Arcade

  • “Tegra 3 donosi značajno kompleksnija gejming okruženja za mobilne platforme. Gejmeri će biti iznenađeni nivoom grafičkih detalja i realistične fizike koja je sada moguća zahvaljujući četvorojezgarnim igrama kao što je Soulcraft THD.”

—  Karsten Visk,  CEO kompanije Mobile Bits

  • “Kao što smo videli u Big Top THD igri, igračke performanse na Tegra 3 četvorojezgarnoj arhitekturi su nedostižne. Od visoko kvalitetnih senki, do unapređenih animacija i efekata bleska, Tegra 3 12-jezgarni grafički procesor donosi najbolje igračko iskustvo i koristi najmanje energije na mobilnim uređajima.”

—   Robert Troton, CEO kompanije Pitbull Studio Ltd.

  • “Tegra 3 izvlači najbolje u našem Substance endžinu za pametne teksture. CPU i GPU paralelno procesiranje omogućava programerima na mobilnim uređajima da razviju efekte i teksture u njihovim igrama koje će izgledati zaista fantastično.”

—  Sebastien Deguj, CEO i osnivač kompanije Allegorithmic

  • “Četvorojezgarni procesor Tegra 3 i dvanaestojezgarni grafički procesor omogućavaju programerima da portuju igre sa PC računara i konzola, koristeći BitSquid Tech, na mobilne uređaje i uz isto fantastično grafičko iskustvo. Da li igrate na vašem PC računaru, telefonu ili tabletu, Tegra vam omogućava da iskusite isto izvanredno igračko iskustvo, svuda, bilo kada.”

—  Tobajas Person, su-osnivač i arhitekta za renderovanje, kompanije BitSquid Tech

  • “Uzbuđeni smo jer donosimo finalnu verziju igre Siegecraft na Tegra 3 platformu. Izvanredne grafičke performanse i četvorojezgarno skaliranje nam dozvoljavaju da maksimalno unapredimo igru – više fizike, više jedinica, više Siegecraft-a!”

—  Bendžamin Li, direktor kompanije Blowfish Studios

  • “Zahvaljujući Tegra 3 fantastičnim grafičkim performansama, u mogućnosti smo da koristimo teksture istog kvaliteta kao na PC računarima u igri Zombie Driver THD.  Izvanredne Tegra 3 performanse nam omogućavaju da razvijamo Tegra igre paralelno sa drugim snažnim platformama.”

—  Pavel Leki, COO kompanije Exor Studios

  • “Četvorojezgarna tehnologija menja način na koji prilazimo razvuju mobilnih igara. Tegra 3 nam je pomogla da kreiramo Jett Trailfin Racers THD – igru od osam igrača sa teksturama najviše rezolucije i efektima koje do sada nismo imali prilike da vidimo na mobilnom uređaju.”

—  Meni Granilo, predsednik kompanije Hoplite Research

  • “Mobilni gejmin će napraviti veliki skok u napred sa Tegra 3 arhitekturom. Ona nam nam dozvoljava teksture najviše rezolucije i značajno bolje efekte. Takođe, četiri jezgra koje poseduje čine Euphoria igru igrivijom, interaktivnijom i donosi kvalitet sličan kao na konzolama.”

—  Keiči Jano, su-osnivač i potpredsednik za razvoj kompanije iNiS

  • “Neverovatno je šta sve Tegra 3 četvorojezgarni procesor donosi mobilnom gejmingu. Bez obzira koliko dobro igra Combat Arms izgleda na tablet računaru, izgleda 1000 puta bolje kada se povežete na vaš HDTV i uživate u gejmingu kvaliteta kao na konzolama sa Combat Arms: Zombies THD.”

—  Albert Rim, CEO kompanije Nexon Mobile Corporation

  • “Sa Tegra 3 procesorom, kompanija NVIDIA je još jednom otvorila nove horizonte za tehnologiju na bežičnim platformama. Uzbuđeni smo da vidimo na koji način hiljade programera koriste Unity kako bi kreirali 3D sadržaj koji će iskoristiti ekstra moć četvorojezgarne tehnologije koju NVIDIA omogućava.”

—  Toni Garsija, potpredsednik za razvoj poslovanja kompanije Unity Technologies

  • “Tegra 3 je jednaka konzolama, i verujemo da će uređaji koji sadrže Tegru 3 imati važnu ulogu u igrama sledeće generacije. Radimo na optimizaciji naše Chidori platforme kako bi potpuno podržala Tegra 3 arhitekturu. Takođe, optimizovali smo 3D Tool alat kako bi podržao višejezgarnu platformu Tegra 3 procesora, i tako omogućili zaista prelepo vizuelno iskustvo.”

—  Katsunori Jamađi, CEO i producent kompanije Premium Agency Inc

  • “Koristeći snagu 12-jezgarnog grafičkog procesora Tegra 3, programeri igara mogu jednostavno da portuju naslove na Tegra 3 platformu i dobiju prave grafičke performanse kao na konzolama. Četvorojezgarna arhitektura Tegra 3 procesora i Orochi endžin igračka tehnologija će podupreti gejming revoluciju na mobilnim uređajima.”

—  Takehiko Terada, predsednik i CEO kompanije Silicon Studio Corporation

  • “Potpuno smo oduševljeni potencijalom Tegra 3 četvorojezgarne i 12-jezgarne grafičke platforme. Oni donose kvalitet kakav možemo videti na konzolama na mobilne uređaje, i radimo na razvoju sjajnog naslova na Tegra platform. Obratite pažnju na naš novi naslov, optimizovan za Tegra 3 platformu u narednim mesecima.”

—  Riči Kasper, kreativni direktor kompanije Acquire Corp

  • “GPU arhitektura kompanije NVIDIA donosi najbolje gejming iskustvo, donoseći pravi gejming kvaliteta kao na konzolama, na mobilne uređaje. Demo naše igre Lost Planet 2 to potvrđuje – Tegra 3 donosi hiper-realistična okruženja, odličnu igrivost i oštre slike. Rezultat je potpuno novi nivo realnosti koje sada možemo imati na pametnim telefonima i tablet uređajima.”

—  Đun Takeuči,  direktor za korisničke igre kompanije Capcom

  • “Tegra 3 je ogroman korak unapred za mobilno računarstvo. Koristeći četvorojezgarne mogućnosti, u mogućnosti smo da unapredimo vizuelne efekte igre Sprinkle, kao i da dodamo potpuno novi sloj simulacija dima.”

—  Denis Gustavson, su-osnivač kompanije Mediocre

  • “Oduševljeni smo svime onim što Tegra 3 donosi. Četiri jezgra uparenih sa izvanrednim grafičkim performansama, će vam doneti sjajno gejming iskustvo na Tegra platform sledeće godine.”

—  Karlo Perkonti, CEO kompanije HyperDevBox

Ključni developeri aplikacija

  • “Fleš bazirane aplikacije koje su upakovane sa AIR-im omogućavaju kreatorima sadržaja da isporuče kvalitetnije gajming i video iskustvo, dok HTML5 aplikacije napravljene uz PhoneGap omogućavaju fantastične, standardne mobilne aplikacije. Mi nastavljamo sa našim bliskim partnerstvom sa kompanijom NVIDIA kako bi osigurali da ove vizuelno bogate, visoko kvalitetne aplikacije mogu imati značajan benefit od viška konjiskih snaga u Tegra 3 CPU i GPU procesorima”.

 

— Jennifer Carr, Senior direktor za razvoj poslovanja u kompaniji Adobe

  • “Mi razvijamo multimedijalne aplikacije za Tegra 3 procesor već neko vreme. Četvorojezgrarna snaga će nam omogućiti da razvijemo neke nove aplikacije i načine upotrebe koje će naši korisnici voleti”.

— George Tang, generalni menadžer i podpredsednik grupe za video i zabavni sadržaj u kompaniji  ArcSoft

  • “Četvorojezgrarne perfomanse Tegra 3 procesora čine jako puno za foto i AR aplikacije. Naša Photaf Panorama Pro THD aplikacija radi više od 40% brže a Face Costume preko 60% brže u odnosu na svojezgrarne procesore. Četvorojezgrarna tehnologija otvara nove mogućnosti za razvoj budućih aplikacija, posebno onih na polju računarske grafike”.

 

—  Oren Bengigi, CEO kompanije Bengigi Studio

 

  • “Tegra 3 nam pruža dovoljno konjskih snaga da stvarno poguramo nove video efekte, glatku reprodukciju video sadržaja, AR funkcije i druge operacija na novi nivo. Sa  Tegra 3 procesorom mi isporučujemo kompoziciju i predprodukcijski uzorak nekoliko 1080p HD video sadržaja na mobilnom uređaju, to je fenomenalno.”

 

— Alice H. Chang, CEO kompanije Cyberlink

  • “Savršeno, bezkompromisno AR iskustvo traži da svi delovi mobilnog uređaja rade zajedno. AR softver kompanije Metaio zahteva optimizovan mobilni hardver kako bi učinili način na koji pristupamo digitalnim informacijama prirodnijim. Tegra 3 isporučuje višejezgrarne CPU perfomanse koje zahteva naprednije procesiranje slike u realnom vremenu dok takođe nudi i ogroman napredak po pitanju GPU perfomansi. Radeći sa Tegra softverskim paketom biće moguće za nas iskoristiti sve te mogućnosti kako bi kreirali pravi AR svet”.

— Dr. Thomas Alt, CEO kompanije metaio

  • “Tegra 3 kombinacija HD video perfomansi i produžen životni vek baterije pružaju Netflix korisnicima fantastično iskustvo dok gledaju filmove i TV episode strimovanjem sa Netflix-a na svom Android uređaju.”

— Bill Holmes, podpredsednik razvoja poslovanje u kompaniji Netflix

  • “Tegra 3 nam nudi snagu koja nam je potrebna da pružimo foto obradu PC klase na mobilne uređaje kroz aplikacije kao što je Snapseed, razvijen od strane kompanije Nik Software”.

— Michael Slater, President and CEO at Nik Software

  • “Saradnjom sa kompanijom NVIDIA mi smo u mogućnosti da pružimo napredne multi tač i pen mogućnosti na tržište tableta, omogućavajući Android korisnicima bolje i bogatije iskustvo, a takođe i unapređivati formu tableta od osnovnog uređaja za pregled sadržaja do uređaja koji nudi više ličnih i kreativnih mogućnosti. Procesorska snaga koju nam nude dodatna jezgra na Tegra 3 platformi će omogućiti programerima da posvete CPU cikluse na procesiranje interfejsa a takođe i bogatije iskustvo upotrebe pen rešenja za upotrebu u umetničkim, korporativnim i edukativnim sredinama.”

— Amichai Ben David, CEO kompanije N-Trig

  • “Tržište tablet i mobilnih uređaja trenutno eksplodira i aplikacije za produktivnost su u samom centru tog rasta. Kao najpopularniji mobilni office paket mi smo uzbuđeni partnerstvom sa kompanijom NVIDIA kako bi iskoristili prednosti u novom Tegra 3 čipu i nastavili sa inovacijama na tržištu”.

— David Halpin, podpredsednik inženjeringa u kompaniji Quickoffice

  • “Splashtop zajedno sa Tegra 3 čipom nudi korisnicima neadmašivo iskustvo na više uređaja. Splashtop omogućava deljenje sadržaja među telefonima, tabletima i TV uređajima a uz kombinaciju sa Tegra 3 četvorojezgrarnom snagom podržava do 30 frejmova po sekundi sa izuzetno malim kašnjenjem , savršeno za igre i multimediju!”.

— Mark Lee, CEO suosnivač kompanije Splashtop

  • “WebGL se sve više prihvata na HTML5 sposobnim desktop, laptop i netbook sistemima, a sada NVIDIA pomaže u donošenju WebGL-a na Android. Tegra 3 isporučuje neverovatan nivo perfomansi, četiri jezgra omogućavaju snagu koja je potrebna da bi se pokrenuo kompletan pretraživač sa visoko kvalitetnim 3D-om”.

— Ken Russell, clan odbora, WebGL Working Group

  • “Tegra već pruža najbržu platform za jako dobro čitanje časopisa na Androidu. Četvorojezgrarne mogućnosti Tegra 3 čipa će nam omogućiti da još više ubrzamo i unapredimo kompletno pretraživanje, skidanje i čitanje”.

— Vandan Parikh, direktor, Reading and Mobile Technologies u kompaniji Zinio

Korisni linkovi:

http://www.nvidia.com/object/tegra-superchip.html

http://www.tegrazone.com

http://developer.nvidia.com/tegra

http://www.nvidia.com/object/tegra-asus.html

# # #

Za više informacija, kontaktirajte:

Bruce Chan

NVIDIA Corporation

(408) 562-7596

[email protected]
O kompaniji NVIDIA


NVIDIA (NASDAQ:NVDA)  je probudila svet snagom kompjuterske grafike, kada je izumela grafički procesor (GPU) 1999. godine. Danas, njeni procesori pokreću širok spektar proizvoda od pametnih telefona do superračunara. Mobilni procesori kompanije NVIDIA se koriste u mobilnim telefonima, tabletima i sistemima automobila. PC igrači se oslanjaju na GPU-ove kako bi uživali u spektakularnim virtuelnim svetovima. Profesionalci ih koriste kako bi kreirali vizuelne efekte u filmovima i dizajnirali sve od štapova za golf do velikih aviona. A istraživači koriste GPU-ove kako bi pomerili granice nauke sa računarima visokih perfomansi. Kompanija poseduje više od 2,100 izdatih patenata širom sveta, uključujući i one koji su fundamentalni za modernu računarsku industriju. Za više informacija posetite www.nvidia.com.

# # #

U izajavama u ovoj objavi za medije uključeni su ali ne i ograničeni stavovi o:vremenu, lokaciji i benefitima NVIDIA Tegra 3 procesora i povezanih aplikacija; i efektima patenata kompanije na moderno računarstvo, a u pitanju su izjave koje se odnose na mišljenja osoba i koje mogu uzrokovati rizikom i nesumljivo mogu izazvati rezultat koji može da bude različit od očekivanog. Važni faktori koji mogu prouzrokovati da se aktuelni rezultati razlikuju od očekivanih su: globalni ekonomski uslovi, zavisnost od drugih vezano za proizvodnju, sklapanje, pakovanje i testiranje naših proizvoda; uticaj tehnološkog razvoja i konkurencija; razvoj novih proizvoda i tehnologija ili poboljšanja naših postojećih proizvoda i tehnologija; prihvatanje naših proizvoda ili proizvoda naših partnera na tržištu; defekti u dizajnu, proizvodnji ili softveru; promene u potrebama potrošača; promene u industrijskim standardima i interfejsu; neočekivani gubici u performansama naših proizvoda ili tehnologija kada se integrišu u sisteme; kao i drugi faktori koji se pojavljuju sa vremena na vreme u izveštajima kompanije NVIDIA za Securities and Exchange Commission, ili SEC, uključujući Obrazac 10-Q za fiskalni period koji se završio 1. maja, 2011. Kopije izveštaja popunjene od strane SEC su objavljene na našem websajtu i dostupne su od kompanije NVIDIA, bez nadoknade. Ova mišljenja ne garantuju performanse koje mogu da nastanu u budućnosti, i one govore o stanju u ovom trenutku, kao što je zakonski dozvoljeno; NVIDIA se odriče bilo kakve odgovornosti da menja ove izjave i time anticipirala buduće događaje i okolnosti.

© 2011 NVIDIA Corporation. Sva prava zadržana.NVIDIA, NVIDIA logo, GeForce i Tegra su robne marke i/ili registrovane robne marke NVIDIA korporacije u Americi i drugim zemljama. Druge kompanije i imena proizvoda mogu biti robne marke uvаženih kompanija u čijem su vlasništvu. Karakteristike, cene, dostupnost i specifikacije su podložne promenama bez prethodne najave.

HDMI, HDMI logo, i High-Definition Multimedia Interface su robne ili registrovane marke HDMI Licensing LLC.

newsmaster