Intel predstavlja planove u oblasti računarstva visokih performansi

Intel predstavlja planove u oblasti računarstva visokih performansi

Veliki broj čipova Core ponudiće nove nivoe performansi na visoko paralelnim aplikacijama, i proširiće Intelov uticaj u oblasti vrhunskih superkompjutera

SANTA KLARA, Kalif. i HAMBURG, Nemačka, 31. maj, 2010. godine – Tokom Međunarodne konferencije superračunarstva (ISC), kompanija Intel Corporation objavila je planove o predstavljanju novih proizvoda zasnovanih na arhitekturi Intel® Many Integrated Core (MIC) koja će stvoriti platforme sposobne da izvedu do billion izračunavanja u sekundi, dok će zadržati prednosti koje nude standardni procesori kompanije Intel.

Namenjen segmentu računarstva visokih performansi kao što su otkrića, naučna istraživanja i finansijske ili klimatske simulacije, prvi proizvod pod kodnim imenom ”Knights Corner” biće napravljen u Intelovom 22 nanometarskom proizvodnom procesu – tranzistorske strukture koje zauzimaju 22 milijarditi deo metra – i koristiće Murov zakon da smesti desetine Intelovih jezgara na jednom čipu. Dok će velika količina zadataka biti najbolje izvršavana na nagrađivanim Intel® Xeon® procesorima, Intel® MIC arhitektura će doneti više poslovnih mogućnosti za visoko paralelne aplikacije.

Industrijski dizajn i razvojni alati pod kondim nazivom „Knights Ferry” su na putu ka izabranim razvojnim inženjerima, a početkom druge polovine 2010. godine, Intel će proširiti program kako bi obezbedio veliki broj razvojnih alata namenjenih Intel® MIC arhitekturi. Uobičajeni Intel softverski alati i tehnike optimizacije između Intel® MIC arhitekture i Intel Xeon procesora podržaće raznovrsne modele programiranja koji će staviti neverovatne performanse u ruke naučnika, istraživača i inženjera, dajući im mogućnost da ubrzaju potrebno vreme da bi se došlo do novog otkrića. Intel® MIC zasnovana je na nekoliko projekata kompanije Intel, uključujući ”Larrabee,” i istraživačke projekte Intelovih laboratorija, poput projekta Single-chip Cloud Computer.

„CERN openlab tim je uspeo da prebaci kompleksni C++ paralelni test na Intel MIC softversku platformu za samo nekoliko dana,” izjavio je Svere Jarp, tehnički direktor kompanije CERN openlab. “Poznati model hardver programiranja omogućio nam je da pokrenemo softver za mnogo kraće vreme od očekivanog.”

„Intel Xeon procesori i naši novi proizvodi zasnovani na Intel® Many Integrated Core arhitekturi će još više pomeriti granice nauke i pronalazaka, dok Intel ubrzano radi na pronalaženju rešenja za neke od najvećih izazova današnjice,” izjavio je Kirk Skaugen, potpredsednik i generalni direktor Intelove grupe Data Centre. „Intel® MIC arhitektura će obogatiti naše vodeće HPC proizvode i rešenja koja se već nalaze u više od 82 odsto vrhunskih svetskih superkompjutera.”

Top500

Tridesetpeto izdanje Top500 liste, koje je najavljeno na ISC konferenciji, pokazuje da Intel nastavlja da predstavlja značajnog igrača, kada je reč o računarstvu visokih performansi, sa 408 sistema (ili približno 82 odsto) zasnovanih na Intel procesorima. Više od 90 odsto quad-core sistema koristi Intel procesore, sa Intel® Xeon® 5500 serijom procesora koja uvećava svoje prisustvo na 186 sistema, u poređenju sa 95 sistema koliko ih je bilo na prethodnoj listi. Čipovi koje proizvodi Intel, pokreću gotovo polovinu od 50 najjačih sistema na svetu.

Polugodišnju TOP500 listu superračunara izrađuju Hansa Meuer, sa Univerziteta u Manheim-u, Erich Strohmeaier i Horst Simon iz istraživačkog centra „National Energy Research Scientific Computing Center” koji deluje u okviru Američkog Ministarstva za Energetiku, i Jack Dongarra sa Univerziteta u američkoj državi Tenesi. Kompletan izveštaj je dostupan na  adresi www.top500.org.

Nova exascale laboratorija

Kako bi se izašlo u susret izazovu upravljanja simulacijama velikih srazmera, gde se govori o multi petaflops i exaflops opusu računarstva, kompanije Intel, Forschungszentrum Julich (FZJ) i ParTec će objaviti višegodišnji rad na projektu stvaranju ExaCluster laboratorije (ECL) u gradu Julich. Laboratorije će raditi na razvoju ključnih tehnologija, alatki i metoda da bi se napajale multi petaflops i exaflops mašine, fokusirajući se na skalabilnosti i rezilijentnost tih sistema. ECL će postati najnoviji član Intel Labs Europe, mreže centara koji se bave istraživanjem i inovacijama i protežu se širom evropskog regiona.

O kompaniji Intel

Intel (NASDAQ: INTC) je svetski lider u oblasti inovacija u računarskoj industriji. Kompanija razvija i proizvodi osnovne tehnologije koje služe kao osnova za računarske uređaje. Dodatne informacije o kompaniji Intel možete pronaći na adresi www.intel.com/pressroom i blogs.intel.com.

newsmaster