Uživo 3D sportski prenosi postaće glavni pokretač za kućnu upotrebu 3D tehnologije

Panevropski televizijski prenos Otvorenog prvenstva Francuske u tenisu, u saradnji sa kompanijom Panasonic, predstavlja potencijal prenosa sportskih dešavanja uživo u 3D tehnologiji

Pariz, Francuska– Prenos sportskih dešavanja uživo u 3D formatu postaće glavni pokretač 3D televizijskih prenosa, objavila je istraživačka kuća Screen Digest u današnjem članku kojeg je naručila kompanija Panasonic Europe. 80 posto svih planiranih 3D kanala biće sportski događaji i zato se očekuje da će raspoloživost 3D sportskih sadržaja uživo najviše uticati na prelaženje 3D tehnologije u kućnu upotrebu.

Prema istraživanjima kompanije Screen Digest, četvrtina domaćinstava u najvećim ekonomijama Zapada do kraja 2014.godine imaće 3D televizor. Ovakav proboj među potrošačima ipak zavisi od pristupačnosti visoko kvalitetnih sadržaja koji će svakako uticati na njihovu kupovinu. Uz fudbal, američki fudbal i golf, kompanija Screen Digest očekuje da će najveći teniski turniri postati glavni pokretač 3D industrije.

Kompanija Panasonic ima vodeću ulogu u isporuci ovih velikih sportskih događaja uživo u 3D tehnologiji po Evropi. Ove nedelje, u saradnji sa Teniskom federacijom Francuske (FFT), operaterom Orange i kanalom Eurosport, kompanija Panasonic predstavlja prvi veliki višednevni sportski turnir u Evropi – Otvoreno prvenstvo Francuske, Roland Garos – koji će biti emitovan uživo u 3D tehnologiji preko Eutelsat HOT BIRD™ i Astra satelita.

Ova saradnja kompanija Panasonic, FFT, Orange-a i Eurosporta potrošačima širom Evrope donosi impresivno iskustvo turnira u visokom 3D kvalitetu, sve do muškog finala koje će biti održano 6. juna 2010.godine. Kroz ovaj događaj biće predstavljena end-to-end 3D rešenja kompanije Panasonic, od 3D kamera koje se koriste na igralištu za snimanje, do vrhunskih 3D plazma televizora modela VT20 na kojima će se turnir prikazivati u prodavnicama po Evropi.

Lorent Abadi, predsednik kompanije Panasonic Europe, izjavio je: “Ovo je savršena prilika da predstavimo potencijal prenosa sportskih događaja uživo u 3D tehnologiji za kućnu upotrebu. Zadovoljni smo saradnjom sa kanalom Orange, Eurosportom i FFT, koja nam omogućava da prvi u industriji brojnim gledaocima u Evropi isporučimo izvanredno 3D iskustvo.”

3D pokrivanje dešavanja na samom turniru Roland Garos za koje je zadužen operater Orange, biće emitovano putem ADSL-a i optičke mreže do pretplatnika operatera Orange širom Francuske, na njihovom posebnom novom 3D TV kanalu. Eurosport će 3D signal uživo isporučiti satelitskom vezom u više od 3000 prodavnica u drugim delovima Evrope, gde će se emitovati na Panasonicovim 3D plazma televizorima modela VT20. Satelitska distribucija širom Evrope moguća je zahvaljujući partnerstvu sa kompanijama Eutelsat i Astra.

Laurent Eric Le Lay, predsednik i izvršni derektor kompanije Eurosport Group, rekao je: “Dodavanje čitave nove dimenzije u emitovanje sportskih prenosa uživo sasvim će promeniti iskustvo gledaoca širom Evrope. U sledeće dve nedelje prenećemo impresivno iskustvo neposredne blizine igrališta na Otvorenom prvenstvu Francuske direktno na male ekrane. Naša saradnja sa kompanijom Panasonic i kanalom Orange postaviće standard i za emitovanje sportskih događaja u budućnosti.”

Ghislaine Le Rhun-Gautier, direktorka 3D projekta za Orange, izjavila je: “Roland Garos je savršen događaj za Orange, za lansiranje prve posebne 3D TV usluge u Francuskoj, pogotovo zato što smo upravo ovde u 2008. i 2009.godini prvi put pokušali da emitujemo 3D program. Naš cilj je da našim korisnicima pružimo inovacije koje će potpuno preokrenuti način pretraživanja ili pristupa do sadržaja svih naših platformi. Uz pomoć 3D, Orange podiže TV iskustvo na potpuno novi nivo.”

Da bi dopunio svoj 3D plazma televizor modela VT20 i 3D Blu-ray plejer modela DMP-BDT300 3D, ali i istakao svoj vodeći položaj u Full HD 3D tehnologiji, kompanija Panasonic će ove godine dodatno obogatiti svoju ponudu 3D proizvoda. U avgustu na tržište stiže prvi 65-inčni Full HD 3D televizor, zatim 3D kamkorder i digitalni 3D AV mikser, dok krajem godine dolazi i 3D LCD video monitor.

Otvoreno prvenstvo Francuske, Roland Garos mozete pogledati na dve lokacije:

  1. Teniski kompleks «Gale Muškatirovic», restoran «Novak», Tadeuša Košćuškog 63A
  2. SBB Show Room, Kralja Petra 45, sprat 6

###

O kompaniji Panasonic
Panasonic Corporation je vodeća svetska kompanija u razvoju i proizvodnji elektronskih proizvoda za široke potrošačke, poslovne i industrijske potrebe. Kompanija sa sedištem u Osaki, u Japanu, 31. marta 2010. zaključila je poslovnu godinu sa 7,42 triliona jena (56,6 miliona EUR) prihoda od prodaje. Akcije kompanije listirane su na berzama u Tokiu, Osaki, Nagoji i Njujorku (NYSE: PC). Za više informacija o kompaniji i brendu Panasonic posetite sajt kompanije http://panasonic.net.

newsmaster