Asus krajem godine objavljuje čitač elektronskih knjiga

Izgleda da se Asus spremio da tržištu ponudi svoju verziju čitača elektronskih knjiga koji će imati izgled tradicionalne knjige, ekrane u boji i niz inovativnih odlika. Predsednik kompanije Džeri Šen potvrdio je u ponedeljak londonskim dnevnom listu Times da Asus planira da predstavi svoj čitač pre kraja godine. Uređaj će se zvati Eee Reader kako bi se i imenom svrstao uz prenosive i stone računare skromnih cena serija Eee PC i Eee Box koji su kompaniji doneli uspeh na tržištu.

Mada još ništa nije zvanično, kompanija je navodno pripremila dve verzije čitača – skromnu i otmenu. O njihovom izgledu se još uvek malo zna, a ono što je objavljeno zasniva se na nagađanjima i viđenim prototipovima. Prema napisu u Timesu otmenija i skuplja verzija bi trebalo da nadmaši konkurentske modele poput Amazonovog Kindlea. Taj Eee Reader imaće dva ekrana u boji povezana šarkom tako da imitiraju izgled tradicionalne knjige i daju sličan osećaj pri čitanju (strane bi se okretale dodirom). Njegovu konceptualnu verziju Asus je pokazao početkom godine na najvećem svetskom sajmu informacionih tehnologija CeBIT.

Međutim, Asusov uređaj neće biti samo čitač e-knjiga, jer će omogućavati i da se na jednom ekranu čita tekst a na drugom gledaju stranice Weba. Jedan od ekrana moći će da se pretvori u tastaturu osetljivu na dodir, čime će se uređaj pretvarati u nekakav Internet računar s jednostavnim pristupom Webu. Od ostalih odlika pominju se Wi-Fi, zvučnici, Web kamera i mikrofon za Skype. U prvim opisima s početka godine pominjala se i mogućnost da oba ekrana rade kao jedan široki ekran, ali Times takvu mogućnost nije pomenuo u svom izveštaju. Ništa nije rečeno ni o tome hoće li Eee Reader imati 3G mogućnosti, ni koliko bi ta verzija mogla da košta.

Detalja o skromnijoj verziji ima još manje. Jedino što je rečeno jeste to da će se po ceni nadmetati s drugim e-čitačima umerenijih cena. Ne zna se ni da li će imati dva ekrana ili samo jedan, hoće li ekran(i) biti u boji ili crno-beli, kao ni da li će imati iste mogućnosti umrežavanja kao i skuplji model. U Velikoj Britaniji cena će mu navodno biti negde oko 165 dolara.

Uprkos opravdanim rezervama smatra se da je Asusov ulazak na tržište e-čitača dobra vest. Kompanija je uzdrmala tržište računara 2007. kad je ponudila prenosivi računar Eee PC 701 skromnih dimenzija i skromne cene s kojim je u započela era Internet računara.

newsmaster