Toshiba predstavila nove uređaje

Kompanija Toshiba je krajem prošle nedelje predstavila svoj prvi Blu-ray plejer i prenosivi računar sa Blu-ray čitačem. Novi uređaji su predstavljeni svega mesec dana nakon što je kompanija zvanično odustala od formata HD DVD i odlučila da pristupi udruženju Blu-ray.

Plejer BDX2000 kompatibilan je sa poslednjom verzijom formata BD Live, profilom 2.0, koji omogućava preuzimanje interaktivnog sadržaja sa Interneta. Plejer će biti dostupan kupcima krajem godine.

BDX2000 reprodukuje video visoke definicije u punoj 1080p rezoluciji, a zvuk u Dolby TrueHD i DTS HD formatima. Pored Blu-ray sadržaja, plejer može da reprodukuje video u formatima Divx HD i AVCHD, kako sa diskova tako i sa SD memorijskih kartica.

Cena Toshibinog Blu-ray plejera još uvek nije poznata.

Prenosivi računar Satellite P500 deo je Toshibine ponude multimedijalnih prenosivih računara i isporučuje se sa impresivnim 18-inčnim ekranom koji podržava rezolucije namenjene videu visoke definicije. Blu-ray podršku obezbeđuje odgovarajući čitač kompatibilan sa svim značajnijim Blu-ray i DVD standardima. Računar će se pojaviti na tržištu krajem godine.

Toshiba je proteklih godina bila pristalica formata HD DVD i žestoko se borila sa drugim kompanijama koje su davale prednost formatu Blu-ray Disc. Kompanija se povukla iz tog nadmetanja početkom 2008. kada je postalo jasno da Blu-ray ima većinsku podršku proizvođača potrošačke elektronike.

newsmaster