Još samo osam dana do spektakularnog petog Festivala nauke u Beogradu!

Peti Festival nauke, najveći događaj za promociju nauke u jugoistočnoj Evropi,  tradicionalno će biti održan prvog decembarskog vikenda na četiri lokacije u Beogradu: u bivšoj robnoj kući “Kluz”, Studentskom kulturnom centru, galeriji Narodne banke Srbije i u potpuno novom prostoru – na sceni teatra Bojan Stupica.

“Nauka bez prestanka”, “ Naučno – fantastična bina”, “Daje se na znanje”, “EksperTinejdžeri”, „SUTRA“ i “Naučne igraonice” jesu programske celine koje će publici predstaviti više od 300 mladih naučnika iz 31 naučne institucije iz Srbije ali i Austrije, Švajcarske, Amerike, Francuske, Hrvatske, Švedske i Estonije sve to spakovano u tri dana – 2, 3. i 4. decembra.

U bivšoj RK Kluz biće predstavljene 32 interaktivne postavke i na tri dana ovaj prostor biće dom pećinskih predatora, u Matijinoj robotskoj radionici mnogi će pokušati da pobede robotsku glavu u popularnoj X-O igri dok će drugi saznati koliki potres zemljine kore svako od nas može da izazove.

Kolike su šanse da u kazinu zaradimo bogatstvo, kako je izgledao jedan običan dan praistorijskog čoveka kao i kako da provalite provalu uz pomoć forenzičara saznaćete na Festivalu nauke za tačno 8 dana.

Biće predstavljeni avioni nesalomivih krila i roboti koji pronalaze mine. Na licu mesta praviće se duge, iako neće biti kiše već grmljavine, dimnih i ledenih tornada.

Da i zvuk može da dobije boju a peščani sat meri vreme naopako uveriće se posetioci petog Festivala nauke. Psiholozi će se igrati našim čulima dok će neronaučnici okrivati sve lažne osmehe.

U Studentski kulturni centar stiže uzbudljiva gostujuća izložba iz Švajcarske, o mozgu i neobičnim iluzijama i mislima koje nam priređuje. Naučna igraonica sa replikama rimske borbene opreme, vraća nas u vreme uzbudljivih ratnih pohoda pre nove ere, dok iz Francuske stiže doza “nemogućih” eksperimenata koji će zbuniti radoznale.

U svečanoj sali SKC-a spremna su inspirativna predavanja domaćih i stranih naučnih „zvezda“ koje će ove godine odgovarati na pitanja poput kako prisluškivati neprijatelja, zašto su slatkiši slatki, kako postati predsednik Amerike pomoću Fejsbuka, zašto postoji nešto a ne ništa a jedno predavanje će detaljno razotkriti i umetnost laganja!

Novina ovogodišnjeg Festivala nauke su debate. Rasprave će se voditi na teme ima li smrti posle života, da li se u genima krije naša nacionalnost a najviše se očekuje od debate „Nauka vs. religija“.

Teatar Bojan Stupica simbolično nazvan “naučno-fantastična bina” ugostiće spektakularni laserski šou, pravu naučno-cirkusku predstavu  baziranu na principima fizike koja stiže iz Austrije a prvi humanoidni robot koji Srbija ima – Nao, oduševiće sve one koji požele da ga lično upoznaju.

U Galeriji Narodne banke Srbije, koja je već drugu godinu rezervisana za vezu nauke i umetnosti, sviraće se uz pomoć usisivača-gitare ili pisaće mašine – sintisajzera a muziku će komponovati motori, žice i ventilatori. Planetarijum na naduvavanje pričaće priče o noćnom nebu, sazvežđima i galaksijama a svega par metara dalje na raspolaganju će biti postavka o umetnosti vode.

Ulaznice za predstojeći Festival nauke, po ceni od 380 dinara u prodaji su i to u Bilet centru, Ušće Shopping centru (info pult), Domu omladine, Beogradskoj Areni, Vulkan knjižari u Sremskoj i Domu sindikata. Karta je podeljena na četiri dela, shodno broju lokacija na kojima se održava Festival nauke i svaki deo vazi za jedan ulazak u svaki od prostora.

Generalni sponzor Festivala nauke i ove godine je MT:S.

Prijatelj manifestacije je Erste banka a pokrovitelj Centar za promociju nauke.

Vise informacija pronađite na adresi www.festivalnauke.org

 

newsmaster