Cisco konačno osvojio Tandberg

Posle nesumnjivo teške bitke Cisco je dobio kontrolu nad norveškim videokonferencijskim proizvođačem Tandbergom jer je uspeo da postane vlasnik 91,1% deonica ove kompanije.

Cisco je morao da poveća svoju početnu ponudu od tri milijarde dolara i tri puta produžava rok za njeno prihvatanje da bi stekao kontrolu nad kompanijom. Početnu ponudu iznetu 1. oktobra odbilo je više od 90% deoničara Tandberga.

U četvrtak popodne je istekao i treći rok i Cisco je objavio da kontroliše 89,1% deonica Tandberga. Njegov uslov da će kupiti Tandberg ukoliko dobije kontrolu nad 90% deonica, ispunjen je zahvaljujući udelu od još 2% koji je kupljen u novembru, sudeći prema objavljenim agencijskim izveštajima.

Od oko 140 kompanija koje je Cisco kupio u poslednjih 16 godina, Tandberg je verovatno bio najtvrđi orah. Dve grupe deoničara koje kontrolišu 30% kompanije odbacile su početnu ponudu od tri milijarde dolara, a potom su dve investitorske firme koje zastupaju ostale deoničare objavile otvoreno pismo izvršnom direktoru Džonu Čejmbersu i starijem potpredsedniku Nedu Huperu u kome se tvrdilo da je Cisco potcenio vrednost Tandberga i objašnjavalo zašto ponuda treba da se poveća.

Na ovo je Cisco početkom novembra odgovorio saopštenjem u kome obrazlaže zašto možda neće kupiti Tandberg, ali se 16. novembra povinovao zahtevu Tandbergovih deoničara, povećao ponudu na 3,4 milijarde dolara i pomerio rok njenog prihvatanja sa 18. novembra na 1. decembar. Do roka od 18. novembra došlo se prethodnom produžavanjem početnog roka – 9. novembra. Prvog decembra Cisco je pomerio krajnji rok za dva dana, na 3. decembar.

Cisco kupovinom Tandberga nastoji da njegovim sistemima niže i srednje kategorije popuni prazninu u svojoj ponudi videokonferencijskih proizvoda. Njegovi sistemi serije TelePresence pripadaju najvišoj kategoriji, koštaju na stotine hiljada dolara, preskupi su i previše složeni za prilagođavanje širem tržištu, što je bila početna ideja kompanije.

Cisco će sada postati i tržišni predvodnik u oblasti videokonferencija. Prema podacima kompanije Wainhouse Research, Tandberg je do sada imao najveći udeo na tom tržištu (40%), dok je drugi bio Polycom.

Cisco smatra da je video „ubitačna aplikacija“ koja će popuniti propusni opseg i pogurati nadograđivanje mrežne opreme u narednoj deceniji. (M.V.)

Search: Find More About Cisco konačno osvojio Tandberg

[ad#234x60vesti]

newsmaster