CeBIT 2009: Značajno manji broj izlagača

Organizatori predstojećeg sajma informacionih tehnologija CeBIT koji se od 3. do 8. marta održava u Hanoveru saopštili su da će na ovogodišnjoj manifestaciji učestvovatu značajno manji broj izlagača nego ranijih godina.

Kompanija Deutsche Messe, koja organizuje najveći svetski sajam informacionih tehnologija, saopštila je da će na CeBIT-u 2009 učestvovati 4300 izlagača iz 69 zemalja, što je za 26 procenata manje nego 2008. godine kada je na sajmu učestvovalo 5845 kompanija. Radi se o višegodišnjem trendu smanjivanja broja učesnika, budući da je na CeBIT-u 2006 učestvovalo 6262 izlagača, dok je 2001. godine na sajmu izlagalo više od 8000 izlagača. Organizatori CeBIT-a su naveli da su izlagači dosada iznajmili oko 200.000 kvadratnih metara izložbenog prostora (240.000 kvadratnih metara na CeBIT-u 2008), kao i da će najviše biti smanjen broj učesnika iz Kine, Tajvana i Južne Koreje.

CeBIT-u poslednjih godina konkurišu neke slične manifestacije koje se takođe održavaju u Evropi, kao što su sajam potrošačke elektronike IFA (Internationale Funkausstellung), koji se u avgustu održava u Berlinu, ili izložba Mobile World Congress (nekadašnja konferencija 3GSM), posvećena mobilnim komunikacijama i tehnologijama koja se u februaru svake godine održava u Barseloni.

Kompanija Deutsche Messe je poslednjih godina donekle pomerila težište CeBIT-a sa potrošača i kućnih korisnika informacionih tehnologija ka velikim kompanijama i poslovnim korisnicima. Što se tiče posetilaca, sajam je u prethodnim godina obično posećivalo oko 200.000 posetilaca, uglavnom iz Nemačke. Organizatori su saopštili i da je broj do sada akreditovanih novinara i prijavljenih posetilaca na novou prethodnih manifestacija.

Da bi privukli izlagače i posetioce, organizatori su ove godine u saradnji sa nemačkom aviokompanijom Lufthansa po prvi put stranim učesnicima ponudili avionske karte uz popust od 20 posto. Osim toga, manjim kompanijama su ponuđeni i svojevsrni izlagački paket-aranžmani koji omogućavaju da učesnici sajma snize svoje troškove za čitavih 50 posto.

Kao što je to već uobičajeno, CeBIT će otvoriti nemačka kancelarka Anđela Melker, a očekuje se (kao i ranije) da će posetioce ceremonije otvaranja pozdraviti i neke druge poznate osobe. Ove godine će to biti guverner američke savezne države Kalifornija, Arnold Švarceneger, budući da je Kalifornija “država-partner” ovogodišnje manifestacije. Svečano otvaranje je zakazano za ponedeljak 2. marta uveče, budući da se sajam uobičajeno otvara veče pre zvaničnog početka.

U centru pažnje učesnika i posetilaca ovogodišnjeg CeBIT-a biće teme poznate pod zajedničkim nazivom Web 2.0 tehnologije – društveno umrežavanje, Internet dnevnici, ujedinjene komunikacije, računarstvo u oblaku (cloud computing) itd. Kao i ranijih godina posebna pažnja će biti posvećena i zaštiti životne sredine, odnosno takozvanim “zelenim” informacionim tehnologijama. (G.B.)