Fujitsu Siemens predstavlja „zeleni“ računar

Kompanija Fujitsu Siemens Computers planira da sredinom godine predstavi na tržištu poslovni stoni računar koji ne troši energiju kad je ugašen.

Računari, kao i većina elektronskih uređaja, čak i kad su ugašeni troše izvesnu količinu energije zbog gubitaka u transformatoru ili senzorima koji ostaju aktivni zbog daljinskog uključivanja. Personalni računar kad je ugašen troši između jedan i četiri vata. Jedini način da se potrošnja smanji na nulu je da se napojni utikač izvuče iz zidne utičnice.

Računar Esprimo 7935, međutim, sadrži sistem koji postiže nultu potrošnju („zero-watt“) čak i kad se ne iskopča iz zida.

Preduzeća s velikim brojem računara mogu da uštede značajna sredstva svake godine tako što će obezbediti da njihovi računari ne troše struju preko noći (iskopčavanjem iz zida), ali to ima i svojih negativnih strana. Mnogi administratori ažuriraju softver preko noći i ukoliko su računari isključeni iz zida to je nemoguće.

Fujitsu Siemens kaže da je rešio ovaj problem, jer omogućava računarima da se „probude“ i potroše veoma malu količinu energije u vrlo kratkom unapred definisanom vremenskom intervalu tokom koga se obavlja ažuriranje. Kad taj interval prođe računar se vraća u stanje nulte potrošnje i ostaje u njemu svo dok ga korisnik ne uključi.

Među ostale „zelene“ odlike novog računara valja uračunati i napajanje čija je efikasnost 89 % i matične ploče bez halogena i olova. Računar zadovoljava standard Energy Star 5.0 američke agencije za zaštitu okoline (Environmental Protection Agency, EPA), koji će početi da se primenjuje sredinom ove godine, kao i nemački znak Plavi anđeo (Blue Angel).

Računar Esprimo 7935 će koštati između 600 i 700 evra. (M.V.)

newsmaster