EUNet – Počinje registracija ćiriličnog .СРБ domena

Počinje registracija ćiriličnog .СРБ domena
(Beograd, četvrtak 19. januar 2012. godine) Kompanija EUnet vas obaveštava da registracija ćiriličnog internet domena .СРБ počinje na Dan Svetog Save – 27. januara 2012. godine. Internet domen .СРБ je pored .RS domena, drugi nacionalni domen Republike Srbije, a posle ruskog .РФ i drugi internet domen na svetu na ćiriličnom pismu koji je moguće registrovati. Nacionalni internet domen je oznaka teritorijalne pripadnosti i veoma je važan za definisanje internet identiteta svih koji žive i rade u Srbiji.

Ko može da registruje .СРБ  domen?

U prvih šest meseci pravo registracije .СРБ domena imaju samo vlasnici postojećih .RS  domena, a EUnet svim svojim korisnicima u ovom periodu omogućava registraciju potpuno besplatno.

EUnet hosting paketi podržavaju i ćirilične domene tako da korisnici naših usluga mogu da podese da im se prezentacija vidi i na srb domenu.

Za svaki postojeći .rs domen korisnik može izabrati samo jedan .срб domen od ponuđenih za registraciju. Ukoliko želite da registrujete neki drugi .срб domen koji nije ponuđen, preporučujemo da registrujete takav isti latinični .rs domen i moći ćete da ga registrujete odmah i u .срб domenu. Na primer, ako imate domen cocacola.rs (za koji je njegov ćirični parnjak цоцацола.срб), a želite da imate registrovan кокакола.срб na ćirilici onako kako se izgovara, potrebno je da registrujete kokakola.rs domen. 

Više informacija i odgovore na najčešće postavljena pitanja pogledajte na strani http://www.eunethosting.com/registracija-srb-domena

Koje su prednosti .СРБ domena?

1.  Jedini internet domen na svetu u kojem se internet adrese pišu onako kako se i izgovaraju.

Zahvaljujući osobenosti srpske ćirilice da jednom glasu odgovara jedno slovo, adrese .СРБ domena će se, za razliku od, recimo, mnoštva domena na engleskom alfabetu, nedvosmisleno izgovarati upravo onako kako su i napisane.

2.    Ostvarenje ustavnog prava građana Srbije da mogu da koriste internet domene na svom zvaničnom pismu.

U vreme kada se u razvijenim zemljama i pravo na Internet smatra za osnovno ljudsko pravo, kada i najveće zemlje sveta brinu o očuvanju nacionalnog identiteta kroz domene na svom pismu, Srbija je među prvima napravila korak ka uspostavljanju domena na nacionalnom pismu.

3.   Pravovremeno zauzimanje slobodnog internet prostora za buduće potrebe

Razvoj Interneta je takav da će vrlo brzo skoro svaki čovek morati da ima sopstveni internet identitet. Za firme i organizacije to je već sada neophodnost. S obzirom na zauzetost mnogih pojmova, imena i naziva u postojećim internet domenskim prostorima, uvođenje .СРБ domena predstavlja pravovremeno zauzimanje slobodnog internet prostora za razne, trenutno i nepredvidljive, buduće potrebe. Postoje ozbiljne pretpostavke da će u budućnosti čak i mnogi od uređaja koje svakodnevno koristimo imati svoju sopstvenu internet adresu. Futuristički primer: vaš digitalizovani automobil sa adresom “мојаљутамашина.срб” sam zakazuje servis i zamenu ulja!

newsmaster