WeAreDevelopers konferencija dovodi osnivača Apple-a, Steve Wozniaka u Beč

Wozniak

Vodeća konferencija za developere koja se održava u Beču ugostit će osnivača kompanje Apple, Steve Wozniaka. Poznati “Woz” (69) će u maju 2018. godine, održati jedno od keynote predavanja, dok naziv teme još uvijek ostaje neotkriven. Wozniak je 1976. godine, zajedno sa svojim kolegom Steve Jobsom osnovao kompaniju Apple. Kompaniju je napustio 1985. godine.

“Učešće osobe kalibra poput Steve Wozniaka govori o značaju WeAreDevelopers konferencije i pokazuje da WeAreDevelopers postaje internacionalni brend“, navodi Sead Ahmetović, jedan od organizatora konferencije. Tokom 2010. godine, Wozniak je posjetio Beč, zajedno sa Ray Kurzweilom vizionarom kompanije Google u sklopu serije rasprava o razvoju budućnosti za A1 – future.talk.

Pored “Woza” na konferenciju ponovo dolazi i John Romero, jedan od kreatora planetarno poznatih igara “Doom” i “Quake”. Također, Romero je najavljen kao keynote govornik, usljed ogrome mase pozitivnih komentara nakon prethodnog gostovanja na konferenciji. Ovaj put će mu se pridružiti i supruga Brenda, koja je također programer. Pored Romera i Wozniaka potvrđeni su i drugi međunarodni govornici, uključujući Renaud Visage, jednog od suosnivača kompanije Eventbrite, Angie Jones, automatizacijskog inženjera u sveprisutnom Twitteru, te Feross Aboukhadijeh iz WebTorrenta.

Ove godine organizaotori žele posebno diverzificirati sadržaj konferencije i njenih govornika, pa su tako najavljeni i govornici iz Nginxa i Amazona. Također, više od 60% najavljenih govornika su žene.

Od 1. decembra, otvoren je poziv za prijavu govornika, gdje developeri iz svih zemalja se mogu prijaviti za prezentacije vlastitih ideja i tako se predstaviti međunarodnoj publici.

“WeAreDevelopers pomaže ojačati Austriju kao mjesto poslovnih susreta i Beč kao tehnološki centar na međunarodnoj sceni”, kaže Benjamin Ruschin, jedan od suosnivača WeAreDevelopers.

“Svi programeri su dobrodošli da pošalju svoje ideje za razgovore (Talks sekcija) i dijele svoje znanje s drugim programerima na konferenciji”, navodi Thomas Pamminger, suosnivač WeAreDevelopers konferencije i voditelj internog tima developera.

Snažan rast konferencije se očekuje i naredne godine. Tokom događaja u 2017. godini, zabilježeno je preko 4.000 posjetitelja, među njima je bilo nekoliko stotina učesnika iz naše regije, u bečku Marxhalle tokom trajanja dvodnevnog događaja. Naredne godine, od 16. – 18. maja, očekuje se između 8.000 i 10.000 posjetilaca na novoj lokaciji, u Austria Center u Beču. Rezervacija ulaznica je već počela (link: https://www.wearedevelopers.com/congress), po early bird cijenama od 299 EUR za jednog učesnika.

Izvor:  
WeAreDevelopers 
Zmaja od Bosne 13
71 000 Sarajevo, BiH
www.wearedevelopers.com  

 

newsmaster