Intel proširuje portfolio smart telefona: novi kupci, proizvodi, softver i usluge

Intel najavljuje smart telefone u saradnji sa kompanijama Orange, Lava, ZTE i Visa

Otkriva niz novih sistem-na-čipu (SoCs) smart telefona i komunikacionih proizvoda

 

MOBILE WORLD CONGRESS, Barselona, Španija, 27. februar 2012 – Predsednik i izvršni direktor kompanije Intel, Pol Otelini, najavio je danas veliki broj planova koji imaju za cilj proširenje ponude smart proizvoda kompanije, uključujući i strateška partnerstva sa kompanijama Orange, Lava, ZTE i Visa.

„Veoma nam je drago što smo u prilici da predstavimo nove, značajne partnere i mogućnosti kada je u pitanju naša ponuda telefona. Mi ostajemo fokusirani na obezbeđivanje novih funkcija sa izuzetnim performansama korisnicima smart uređaja širom sveta”, izjavio je Otelini.

U okviru sajma MOBILE WORLD CONGRESS. tokom Intelove konferencije za štampu, Otelini je najavio ove novosti.

Nova partnerstva kada su u pitanju smart telefoni

Nadovezujući se na strateška partnerstva sa kompanijama Motorolom i Lenovo, Intel je predstavio novu saradnju sa kompanijama Orange, Lava i ZTE.

Iv Metr, viši potpredsednik odeljenja Mobile Multimedia and Devices u kompaniji Orange, pridružio se Oteliniju u ramatranju novih Orange smart telefona zasnovanih na referentnom dizajnu Intel ® Atom™ Z2460 procesora. Njegov dizajn omogućava bogata zabavna isukustva i Orange usluge, uključujući Orange TV, Daily Motion, Deezer, Orange Wednesdays i Orange Gestures. Orange smart telefon će biti dostupan u Velikoj Britaniji i Francukoj tokom leta.

Intel je takođe najavio planove da uđe na tržište smart telefona u Indiji kroz partnerstvo sa kompanijom Lava International Ltd, indijskih kompanija za mobilne uređaje sa najbržim rastom. Vishal Sehgal, koosnivač i direktor odbora kompanije Lava, najavio je lansiranje svog XOLO smart telefona. XOLO X900 smart telefon zasnovan je na Intelovom referentnom dizajnu pametnih telefona i biće prvi smart telefon na tržištu Indije zasnovan na Intelovoj tehnologiji. Uređaj će biti dostupan u najvećim maloprodajnim objektima u drugom kvartalu 2012, i podržavaće glavne indijske mobilne mreže.

Intel je takođe najavio saradnju sa kompanijom ZTE. He Shiju, izvršni potpredsednik i direktor odeljenja Terminal Division kompanije ZTE, objasnio je da je saradnja njegove kompanije sa Intelom omogućila kompaniji ZTE da napreduje brže i da kreira jedinstvene i različite proizvode za bežične operatere. On je takođe najavio da će prvi ZTE mobilni uređaj zasnovan na Intel tehnologiji biti predstavljen u drugoj polovini 2012.

 

 

Proširenje planova kada su u pitanju SoC smart telefoni i komunikacija

Kompanija Intel najavila je planove za tri nova Smart SoC proizvoda koji će proširiti portfolio kompanije.

Proširujući vodeće performanse i energetsku efikasnost Intel™ Atom® Z2460 procesora, ranije nazvanog  „Medfield“, kompanija Intel najavila je da će platforma sada podržavati brzinu od 2GHz.

Intel je takođe najavio Atom™ Z2580 procesor koji udvostručuje performanse Atom Z2460 procesora i poseduje napredna LTE/3G/2G rešenja. Intel će isprobati procesor Z2580 u drugoj polovini godine, a u proizvodima partnera naći će se u prvoj polovini 2013.

Pričajući o rastućim prilikama na tržištu handset uređaja na tržištima u razvoju, gde potrošači zahtevaju više performansi po nižim cenama, Intel objavljuje planove za Intel® Atom™ Z2000 procesor.

Procesor Z2000 usmeren je na tržišni segment premium smart telefona, za koje je predviđeno da bi moglo dostići 500 miliona jedinica do 2015. Platforma uključuje 1.0 GHz Atom CPU koji nudi odličnu grafiku i video performanse, kao i mogućnost pristupa Internet i igranju Google Android igara. Takođe podržava Intel® XMM 6265 3G HSPA+ modem sa Dual-SIM 2G/3G, koji nudi mogućnost uštede. Intel će isprobati Z2000 sredinom 2012.

Otelini je takođe rekao da će Atom™ procesor prestići Murov zakon i najavio je da će Intel isporučiti 22nm SoC sisteme sledeće godine, a već je u razvoju 14nm SoC tehnologija.

Tokom 2011, Intel je isporučio više od 400 miliona mobilnih platformi. Nadovezujući se na ovu tržišnu poziciju, Intel je najavio XMM 7160, naprednu multimod LTE/3G/2G platformu sa podrškom za 100Mbps skidanja podataka i 50Mbps postavljanja podataka i podrškom za HSPA+ 42Mbps.

Intel je takođe najavio XMM 6360 platformu, novi tanki modem 3G HSPA+ solution koji podržava protok od 42Mbps za skidanje podataka i 11.5Mbps za postavljanje podataka namenjen malim uređajima.

 

Izgradnja boljih iskustava na Intel arhitekturi

Intelova strategija je da stvori i omogući angažovano, dosledno i sigurno korisničko iskustvo na velikom broju mobilnih uređaja.

Trend je korišćenje mobilnih uređaja kako bi sigurna trgovina preko interneta i u maloprodajnim objektima bila omogućena. Otelini je pozdravio Džona Partridža, predsednika kompanije Visa Inc. koji je najavio višegodišnju stratešku saradnju koja će razviti rešenja namenjena trgovini preko mobilnih uređaja namenjena potrošačima u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju.

Napor obuhvata saradnju na velikom broju Visa mobilnih servisa i smart telefona i tableta zasnovanih na Intel® Atom™ procesorima. Kao prvi korak, Partridž je najavio da Intelov referentni dizajn pametnih telefona podržava mobilne finansijske transakcije, Visa payWave. To znači da će kupci proizvoda zasnovanih na Intel tehnologiji imati podršku Visa mobilnog servisa.

 

O kompaniji Intel

Intel (NASDAQ: INTC), svetski lider u oblasti inovacija u računarskoj industriji, razvija tehnologije, proizvode i pokreće inicijative koje služe kao osnova računarskih uređaja. Dodatne informacije o kompaniji Intel dostupne su na adresi newsroom.intel.com i blogs.intel.com.

newsmaster