Kaspersky Lab predstavlja bezbednosni paket za borbu protiv novih pretnji za Mac računare

Kompanija Kaspersky Lab je najavila da je u prodaji potpuno novo bezbednosno rešenje, dizajnirano da zaštiti korisnike Apple računara od novih pretnji. Bezbednosni paket kompanije Kaspersky štiti Mac OS X okruženje od svih vrsta pretnji, kombinovanjem tradicionalnih bezbednosnih tehnologija sa cloud metodama. Pored zaštite računara od pretnji koje napadaju Mac računare, novo rešenje takođe sprečava viruse koji napadaju operativne sisteme Windows i Linux da se šire na druge računare, a, prvi put, postoji i opcija koja omogućava roditeljima da spreče decu da gledaju neprikladni sadržaj na mreži.


Mac pretnje: stabilan rast sa naglim širenjem

Zašto bi Apple računari trebalo da budu zaštićeni odgovarajućim rešenjem i da nude najbolju zaštitu od svih vrsta pretnji? U kompaniji Kaspersky Lab misle da je vrednost ličnih podataka najvažniji razlog. Kako tržišni udeo Apple računara raste, tako sajber kriminalci obraćaju mnogo više pažnje na njega. Rezultat toga je stabilan rast broja zlonamernih programa za Mac računare, kao i veliki broj veoma opasnih incidenata koji se pojavljuju sve češće i češće .

Najnoviji primer je virus Flashfake Trojan, koji je preokrenuo najmanje 700.000 Mac računara u zombi mašine – što znači da su ih u potpunosti kontrolisali napadači. S obzirom na tržišni udeo od 6 do 10 odsto (zavisno od izvora) za Mac računare, tako veliki broj zaraženih računara iz samo jednog zlonamernog programa zaista je alarmantna činjenica. Uspon virusa Flashfake je počeo tako što je hakovan veliki broj onlajn blogova koje su kriminalci zarazili zlonamernim komponentama. Prilikom posete ovim blogovima, korisnici su bili upitani da ažuriraju program Adobe Flash Player – naizgled legitimni zahtev, ali preuzeti paket je iskoristio ranjivost instaliranog softvera, što je rezultiralo masovnom epidemijom.

Kompanija Apple je na slične pretnje u prošlosti reagovala tako što bi objavila dopunu programa koja smanjuje softversku ranjivost – ali tek dva meseca nakon što bi napad bio otkriven. Dok se to ne desi, operativni sistem koji nema instalirano nezavisno bezbednosno rešenje ostaje ranjiv.

newsmaster