Prvi domaći ekološki fond Ecotopia

Prvi domaći ekološki fond Ecotopia u sredu uveče, 4. februara u Superspace klubu u Beogradu,  promovisao je kampanju pod nazivom „Ja čuvam Srbiju, a ti?”.

Osnovu kampanje „Ja čuvam Srbiju, a ti?” čine 10 televizijskih spotova, čiji je cilj smanjenje zagađenja u Srbiji. U svakom od spotova skreće se pažnja na jedan od ekoloških problema sa kojim se srećemo, ali se odmah daje i savet kako pojedinac svojim ponašanjem može da utiče na smanjenje zagađenja životne sredine.

Kako da građani smanje potrošnju tople vode, kada i kako da isključuju tehničke uređaje kada ih ne koriste, kako i zašto da ne upotrebljavaju plastične kese, neki su od saveta na koje u spotovima upućuju Zoran Cvijanović, Ana Sofrenović, Ana Stanić, Gordan Kičić, Minja Subota, Zvonimir Đukić (Đule Van Gog), Ivan Zeljković, Rambo Amadeus,              Srđa Popović, Dragan Ilić i Gorica Nešović.

Stručnjaci iz „Ekotopije” kažu da je ova kampanja veoma bitna u realizaciji misije fonda da što više ljudi, ali i institucija u Srbiji, razvije svest o globalnim i lokalnim posledicama zagađivanja planete i kako da pomognu u tome. Izvršna direktorka fonda  Marija Vujanić kaže da je fond osnovan “da se zajedno borimo za razvoj kolektivne svesti i šta svako od nas može da uradi”.

Promociji Fonda Ecotopia, prisustvovali su i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i ministar životne sredine i prostornog planiranja  Oliver Dulić. Ministar  Oliver Dulić upozorio je da 45 odsto komunalnog otpada u Srbiji, završi na divljim deponijama,a da se u načoj zemlji godišnje proizvede oko dva i po miliona tona đubreta. On je najavio donošenje 15 zakona kojima će se regulisati pitanje zaštite životne sredine

Osnivanje fonda pomogle su kompanije Lilly, Telenor, Deloittet, Erste banka, Naftna industrija Srbije, kao i Rokfeler braders centar i Vlada Srbije. Iz kompanija Lilly poručuju  da će kroz konkretne akcije u svojim prodajnim objektima ,predstavljati načine kako se životna sredina može zaštititi. Oni kažu da će učiniti sve da se u Srbiji  predje sa proizvodnje plastičnih, na proizvodnju biorazgradivih kesa. Iskustvo iz razvijenih Evropskih zemalja, pokazuje da je to nemoguće ostvariti bez podrške države, jer je ta tehnologija još uvek jako skupa.
Ova godina ima sve preduslove da bude revolucionarna po pitanjima koja se odnose na životnu sredinu. Rastuća pažnja medija, kao i najavljeni set „ekoloških” zakona mogli bi da pokrenu Srbiju u pravcu čistije i zdravije budućnosti.

Kampanja „Ja čuvam Srbiju, a ti?” početak je široke mobilizacije javnih ličnosti, medija i biznis sektora, ali i pokušaj da svako od nas, promenom navika, obavi svoj deo posla na tom putu.