Istraživanje kompanije Kaspersky Lab otkriva: 32 odsto korisnika povezalo je zaraženi uređaj za skladištenje podataka na svoj računar

Statistike kompanije Kaspersky Lab pokazuju da korisnici imaju veće šanse da postanu žrtve sajber kriminala preko Interneta, jer virusi koji bivaju prenošeni preko prenosivih uređaja za skladištenje podataka (optički diskovi i USB memorije) nisu toliko česti. Ipak, prema istraživanju koje je uradila istraživačka kompanija O+K u maju 2012. godine na zahtev kompanije Kaspersky Lab, korisnici se svakodnevno susreću sa zaraženim fleš memorijama i 32 odsto ispitanika je potvrdilo da im se to dogodilo. Čak i kada je korisnik uveren da je njegov/njen računar dobro zaštićen, zaraženi USB koji uzmu od prijatelja ili porodice može izazvati gubitak podataka.

Pored sajber pretnji, korisnici brinu i zbog neovlašćenog pristupa ličnim podacima i uređajima na kojima su ti podaci uskladišteni. Prema istraživanju, sa ovim problemom se susrelo 14 odsto korisnika desktop i laptop računara, 12 odsto vlasnika tablet i 10 odsto ispitanika koji koriste smart telefone. Treba napomenuti da neovlašćeni pristup ličnim podacima nije uvek uzrokovan virusom, lako se može ispostaviti da je krivac radoznali kolega ili potpuni stranac koji je pronašao nečiji izgubljeni uređaj. Najefikasnija mera zaštite jeste da sve bitne podatke čuvate pod šifrom. To je lakše nego što zvuči, s obzirom na to da mnogi antivirus proizvodi koji pružaju potpunu bezbednost (Total Security), uključujući i program Kaspersky PURE, rade prema tom principu. Tu je takođe i posebno dizajniran softver sa opcijom protiv krađe (anti-theft), koji je sposoban da čuva informacija na vašem mobilnom uređaju.

Drugi metod za krađu korisničkih podataka, koji je prilično rasprostranjen, jeste presretanje podataka na bežičnim mrežama, posebno Wi-Fi. Danas mnogi kafići, restorani i druga javna mesta nude besplatan bežični internet koji retko zahteva šifru. To znači da svako može da koristi ovakve mreže. U isto vreme, presretanje i analiziranje saobraćaja na ovim mrežama je prilično jednostavan zadatak za sajber kriminalce.

Stručnjaci kompanije O+K utvrdili su da 46 odsto korisnika smart telefona i 48 odsto vlasnika tablet uređaja koristiti nezaštićene javne mreže. Čak 29 odsto korisnika laptop računara takođe koristi besplatni bežični internet. Šta više, više od polovine ispitanika koristi ove mreže svaki dan ili barem dva do tri puta nedeljno. Ova prilično zabrinjavajuća statistika pokazuje da korisnici jasno potcenjuju opasnosti besplatnog bežičnog interneta. Kada je reč o bežičnim mrežama, vrlo je lako izbeći opasnost od presretanja Vaših podataka tako što ćete koristiti samo zaštićene besplatne mreže.

Početni rezultati anketa pokazuju da potrošači žive u prilično nesigurnom okruženju i sajber kriminalci ih mogu napasti na više različitih načina. Dakle, čuvanje ličnih podataka zahteva više od standardne antivirus zaštite. Osigurati da razmena podataka preko Interneta bude bezbedna, zaštititi finansijske transakcije, blokirati inficirane i lažne veb stranice – sve ove funkcije ukombinovane zajedno odgovarajuća su odbrambena taktika. Dakle, minimalni uslov za jaku zaštitu je proizvod kao

 

 

što je Kaspersky Internet Security, koji obuhvata sve prethodno navedene bezbednosne metode, pa čak i više.

Kompletan izveštaj o istraživanju koje je sprovela kompanija O+K dostupan je na adresi: http://www.kaspersky.com/downloads/pdf/kaspersky-lab_ok-consumer-survey-report_eng_final.pdf

 

O kompaniji Kaspersky Lab

Kompanija Kaspersky Lab je najveći svetski privatni prodavac bezbednosnih rešenja za krajnje korisnike. Kompanija je rangirana među četiri najbolja svetska proizvođača sigurnosnih rešenja za krajnje korisnike**. Tokom svoje petnaestogodišnje istorije kompanija Kaspersky Lab je ostala inovator u oblasti IT bezbednosti i pruža efektivna digitalna bezbednosna rešenja za potrošače, mala i srednja preduzeća. Kompanija trenutno posluje u skoro 200 zemalja i teritorija širom sveta, pružajući zaštitu za više od 300 miliona korisnika širom sveta. Saznajte više na veb sajtu: www.kaspersky.com.

**Kompanija je ocenjena četvrta u svetu prema oceni kompanije IDC, za prihod od bezbednosnih rešenja za krajnje korisnike, u 2010. godini. Ocena je objavljena u izveštaju kompanije IDC, Worldwide IT Security Products 2011-2015 Forecast i izveštaju 2010 Vendor Shares – u decembru 2011. godine. Izveštaj rangira prodavce softvera prema zaradi od prodaje bezbednosnih rešenja krajnjim korisnicima u 2010. godini.

  • Istraživanje koje je uradila agencija O+K u maju 2012. godine. Tokom istraživanja agencija je ispitala više od 11.000 korisnika koji žive u Latinskoj i Severnoj Americi, Evropi, Aziji, na Bliskom Istoku i u Africi. Svi učesnici su bili starosti od 16 godina pa naviše i imaju pristup internetu, a više od 90 odsto njih koristi internet svaki dan. I iskusni korisnici računara kao i oni koji ih od skoro koriste su učestvovali su u istraživanju.

 

newsmaster