Društvene mreže koriste se sve češće tokom gledanja televizije

Rezultati godišnje studije „TV i video potrošački trendovi 2012“ Ericsson ConsumerLab-a pokazuju da su društvene mreže postale sastavni deo gledanja televizijskog programa.

Šezdeset dva odsto korisnika, na nedeljnom nivou, koriste društvene medije dok gledaju televiziju što je povećanje od 18 odsto u odnosu na prethodnu godinu. 66 odsto pripadnica lepšeg pola koristi Facebook, Tviter i druge društvene mreže tokom gledanja televizije, dok je kod muškaraca taj procenat manji i iznosi 58 odsto. Dvadeset pet odsto korisnika koristi društvene mreže za diskutovanje o programu koji trenutno gledaju.

Niklas Renblum, viši savetnik u Ericsson ConsumerLab-u, rekao je: “Mobilni uređaji su postali važan deo gledanja televizije jer sve više korisnika prati tv program putem pametnih telefona, tableta i prenosnih računara. Trend gledanje televizije u pokrenute raste i 50 odsto vremena koje korisnik provede gledajući televiziju na pametnom telefonu ili tabletu čini to van kuće.”

Takođe, primetan je i trend promene koncepta kućnog video sistema. Sve više korisnika se odlučuje za jedan veliki glavni televizor uz nekoliko mobilnih uređaja kako bi lakše pratili sadržaj iz svih delova svog doma.

Iako se ponašanja i zahtevi korisnika menjaju, samo sedam odsto kaže da će smanjiti svoju pretplatu na televiziju. Većina korisnika umesto da smanji troškove spremna je da plati više za bolji ugođaj prilikom gledanja televizije: 41 odsto korisnika istaklo je da je spremno da plati za TV i video sadržaja u HD rezoluciji.

Podaci za studiju prikupljeni su u Brazilu, Čileu, Kini, Nemačkoj, Italiji, Meksiku, Južnoj Koreji, Španiji, Švedskoj, Tajvanu, Velikoj Britaniji i SAD-u. Istraživanje se sastojalo od 14 kvalitativnih i 12.000 kvantitativnih intervjua putem interneta što predstavlja reprezentativni uzorak od više od 460 miliona korisnika.

 

Ericsson je vodeći svetski dobavljač telekomunikacionih usluga i tehnologija. Mi stvaramo „Umreženo društvo“ sa efikasnim real-time rešenjima koja nam omogućavaju da učimo, radimo i živimo slobodnije u održivim zajednicama širom sveta.

Mi obezbeđujemo servise, softver i infrastrukturu u IKT sektoru za mobilne operatore i druge industrije. Danas se više od 40% svetskog protoka mobilnih podataka obavlja putem Ericssonovih mreža i mi pružamo podršku operatorima koje imaju više od dve i po milijarde pretplatnika.

Poslujemo u 180 zemalja i zapošljavamo više od 100.000 ljudi. Kompanija je osnovana 1876. godine sa sedištem u Stokholmu u Švedskoj i registrovana je na berzama NASDAQ OMX Stockholm i NASDAQ New York. Prihod u 2011. godini je bio 226,9 milijarde SEK (35 milijardi dolara).
www.ericsson.com
www.twitter.com/ericssonpress
www.facebook.com/technologyforgood
www.youtube.com/ericssonpress

 

newsmaster