Microsoft ukazuje da online kultura ponašanja čini internet bezbednijim

Microsoft logo

Na dan obeležavanja sigurnijeg interneta kompanija Microsoft ukazuje korisnicima širom sveta da praktikovanjem principa kulture ponašanja čine internet bezbednijim mestom za komunikaciju i online interakciju.

Novo globalno istraživanje koje je Microsoft sproveo, kao jedan od osnovnih zaključaka iznosi da su korisnici bitno zabrinuti zbog načina na koji se interakcije odvijaju na internetu i da veruju da će se rizici istih povećavati u budućnosti. Pored apela da se primenjuje međusobno poštovanje u online interakcijama, Microsoft je formirao i Indeks kulture ponašanja na internetu – novo merilo bezbednosti korisnika interneta i njihove izloženosti riziku.

Rezultati istraživanja pokazuju da je među pet najčešćih online rizika: neželjeni kontakt, zlobno tretiranje, trolovanje, primanje neželjenih poruka seksualnog sadržaja, i online maltretiranje. Dva od tri ispitanika su prijavila da su bili žrtve bar jednog od navedenih rizika online interakcija, a taj procenat je narastao na 78% kada su učesnici pored ličnih, navodili i iskustva svojih prijatelja ili članova porodice. Ono što takođe zabrinjava je i procenat ispitanika, čak 62%, koji  nisu sigurni ili nisu znali kome treba da se obrate za pomoć u slučaju da se susretnu sa online rizicima.

U želji da se međusobno poštovanje i razumevanje postave kao standardi online komuniciranja, na Dan sigurnijeg interneta Microsoft je pokrenuo Izazov kulture ponašanja na internetu.

Za više informacija o rizicima interakcija na internetu, kao i o načinu na koji ih možete sprečiti i izbeći, pogledajte blog post, Žaklin Bušer, glavnog oficira za online bezbednost u Microsoftu.

 

***

 

O Microsoftu

Osnovana 1975. godine, kompanija Microsoft (Nasdaq “MSFT”) je svetski lider u pružanju računarskih tehnologija uključujući softver, usluge i rešenja koja korisnicima i kompanijama pomažu da ostvare svoj puni potencijal. Microsoft se odnosi na Microsoft Corp. i njene podružnice, uključujući Microsoft Mobile Oy, koja razvija, proizvodi i distribuira Lumia, Asha i Nokia X mobilne telefone i druge uređaje. Microsoft u Srbiji počeo je sa radom 2002. godine. Te godine su predstavnici Vlade Republike Srbije potpisali sporazum o strateškoj saradnji u oblasti IT-ja sa Bilom Gejtsom. Od svog osnivanja do danas, Microsoft u Srbiji ostvario je zavidne rezultate, definišući tako značajne pomake u razvoju lokalnog IT tržišta. Svesni da je smanjenje stope piraterije jedan od preduslova ulaska Srbije u Evropsku Uniju, lokalna kancelarija posvetila se kontinuiranom radu na legalizaciji softvera u Srbiji i borbi protiv piraterije. U septembru 2005. godine, Microsoft je otvorio razvojni centar u Beogradu (Microsoft Development Center Serbia – MDCS). Otvoren kao četvrti razvojni centar Microsoft-a u svetu, MDCS tim danas čini više od 200 perspektivnih, mladih ljudi, vrhunskih stručnjaka iz oblasti kompjuterskih nauka i primenjene matematike. Prosečna starost tima je ispod 30 godina. Zahvaljujući kompaniji Microsoft, svi oni su ostali u Srbiji.  MDCS nastao je sa idejom da, angažovanjem talenata iz Srbije i regiona, uzme aktivno učešće i doprinese razvoju novih Microsoft tehnologija.

 

Svaki član MDCS tima svojim idejama i posvećenošću utiče na veliki broj ljudi, menjajući njihov pogled na svet i olakšavajući njihov svakodnevni život. Svi Microsoft projekti razvijeni u Srbiji su priznati od strane kompanije Microsoft i miliona korisnika na globalnom nivou, što dodatno promoviše Srbiju i ucrtava je kao stratešku tačku na tehnološkoj mapi sveta.

Napomena urednicima: Za više informacija i vesti o kompaniji Microsoft, posetite Microsoft News Centar na: http://www.microsoft.com/news ili www.microsoft.rs

Microsoft kontakt osoba: Darko Bogojević, Communications and Philanthropies Lead for Serbia and Montenegro|

Izvor: Microsoft

newsmaster