IZVOZ SOFTVERA POTENCIJAL ZA SRPSKU PRIVREDU

Srbija svoju šansu za oporavak privrede i smanjivanje spoljnotrgovinskog deficita može da nađe i u izvozu softvera – proizvoda domaće stručnosti koji ne zahtevaju uvoz sirovina, ne zagađuju životnu sredinu i doprinose da najbolji inženjeri ostanu u zemlji, konstatovano je na promovisanju novog softvera ASEBA Banking Process Suite (ASEBA BPS). Novo rešenje za upravljanje dokumentima u bankarskom sektoru već je dobilo značajna priznanja i biće korišćeno u bankama širom sveta, a proizveo ga je Asseco South Eastern Europe (Asseco SEE), najveća IT kompanija u regionu Jugoistočne Evrope, koja u Srbiji zapošljava skoro 500

„ASEBA BPS sistem koji smo sertifikovali ispunjava najviše standarde prakse u ovoj oblasti i daje nam uverenje da ćemo iz Srbije i dalje dobijati softver konkurentan na globalnom tržištu, koji će vašu zemlju visoko pozicionirati na svetskoj mapi kvalitetnih IT rešenja“, izjavio je Luis Fančini (Louis Fanchini) potpredsednik globalnog IT lidera kompanije EMC, zadužen za poslovanje sa partnerima i upravljanje novim proizvodima zadužen za EMEA (Evropu, Srednji istok i Aziju).

„Ovo je dobar model uspešne kompanije koji treba da se afirmiše i primer kako se od lokalne priče postaje deo svetske korporacije u oblasti IT“, rekao je Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i Ministar za unutrašnju i spoljnu trgovinu i telekomunikacije i dodao je „domaće IT tržište prošle godine vredelo je oko 400 miliona evra, a iz Srbije je izvezeno softvera u vrednosti od 240 miliona evra, što je više nego što je izvezeno malina“.

„U 2013. godini nameravamo da plasiramo na tržište još najmanje dva sofisticirana softverska rešenja koja će doprineti, optimizaciji troškova i podizanju efikasnosti finansijskog sistema”, izjavio je Miodrag Mirčetić, predsednik UO Asseco SEE i dodao da se očekuje se da će na nivou grupacije u sledećoj godini biti nekoliko akvizicija u Evropi od kojih se jedna očekuje i u Srbiji.

„Kada je reč o Srbiji, ASEBA BPS već je implementirana u Poštanskoj štedionici koja obrađuje 68 miliona dokumenata godišnje i Komercijalnoj banci, a trenutno pregovaramo sa Rumunijom, Hrvatskom, Makedonijom i BiH, dok se u Albaniji već radi na implementaciji našeg softvera“, rekao je Vladan Atanasijević, član UO Asseco SEE, a korist od novog softvera ilustrovao činjenicom da se u bankama „obradi dvostruko više dokumenata za isto vreme.“

Projekti implementacije i održavanja softvera ASEBA BPS kreću se od nekoliko stotina hiljada do nekoliko miliona evra, u zavisnosti od veličine i segmenta poslovanja koji su obuhvaćeni sistemom. Softver je početkom novembra na prestižnoj svetskoj konferenciji IT tehnologije u Beču Momentum Vienna 12, dobio sertifikat svetskog IT lidera, kompanije EMC kao jedno od prvih i najsveobuhvatnijih rešenja ovog tipa za bankarski sektor.

O Asseco SEE

Asseco SEE grupa je jedna od najvećih IT kompanija u domenu produkcije i implementacije sopstvenih softverskih rešenja i usluga u regionu Jugoistočne Evrope. Kompanija pruža ICT rešenja za različite industrijske vertikale uključujući finansijski sektor, javnu upravu, administraciju i telekome. Od oktobra 2009. godine, akcije Asseco South Eastern Europe (Asseco SEE) su kotirane na berzi u Varšavi, a Asseco SEE grupa zapošljava više od 1.300 ljudi u 12 zemalja. Od 15 najvećih banaka u Jugoistočnoj Evropi, više od 10 banaka su već Asseco SEE klijenti. Asseco SEE d.o.o. Beograd predstavlja lidera ove grupacije u tehnološkom i referentnom domenu.

newsmaster