Predstavnici evropskih nacionalnih registara u Beogradu sredinom februara

Beograd, 08.02.2013. Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) će 14. i 15. februara, u beogradskom hotelu „Moskva“ ugostiti predstavnike Saveta evropskih nacionalnih registara domena najvišeg nivoa (CENTR – Council of European National Top-Level Domain Registries).

Ovo udruženje okuplja institucije koje upravljaju nacionalnim internet domenima (svaka država u svetu ima svoju organizaciju kakva je kod nas RNIDS). Fokus je prvenstveno na Evropi, ali među članovima (51 redovni, 10 pridruženih i 12 organizacija u statusu posmatrača) su i organizacije iz Kanade, Irana, Japana, Kine, Meksika, Novog Zelanda, Urugvaja i Hong Konga.

RNIDS će biti domaćin 3. skupa posvećenog bezbednosti u organizaciji CENTR, prvog takvog skupa evropskih nacionalnih registara koji se bavi standardom ISO27001 i koji označava početak procesa pripreme za njegovo uvođenje. Sam standard se odnosi na upravljanje sistemom zaštite i bezbednosti informacija i od izuzetne je važnosti u upravljanju IKT resursima. U ovaj proces RNIDS ulazi rame uz rame sa ostalim evropskim nacionalnim registrima.