Telenor Srbija ulazi u mobilni finansijski sektor kupovinom KBC Banke

Beograd, 26. april, 2013. – Kompanija Telenor Srbija postigla je sporazum sa KBC Grupom o akviziciji KBC Banke. Prema dogovoru, Telenor će kupiti 100% udela u KBC Banci, dok će Societe Generale Banka preuzeti portfolio klijenata KBC Banke koji podrazumeva 81.000 fizičkih lica, preduzetnika, malih i srednjih preduzeća.

Kompanija Telenor Srbija želi da korisnicima u Srbiji donese napredne mobilne finansijske usluge. Kupovina KBC Banke najvažniji je korak u ovom procesu i ova investicija podržaće ekonomski rast Srbije i uvesti atraktivne mobilne finansijske usluge na tržište.

Ovaj sporazum poklopio se sa odlukom KBC Grupe i Evropske komisije iz 2009. godine po kojoj KBC treba da napusti tržište Srbije.


„Između tri potencijalne strateške opcije, odlučili smo se za akviziciju banke, jer se ovo rešenje najbolje uklapa u našu strategiju i omogućava najbrži izlazak na tržište. Duboko smo uvereni da će mobilne finansijske usluge doneti nova i atraktivna bankarska rešenja građanima Srbije i želimo da u ovom procesu uzmemo aktivnu ulogu. Kada otvorimo novu Telenor banku, ponudićemo korisnicima u Srbiji inovativne mobilne bankarske usluge, evropskog standarda i kvaliteta, jednostavne za korišćenje i dostupne u svakom trenutku i sa svakog mesta. Današnju transakciju tek treba da odobre Narodna Banka Srbije i Komisija za zaštitu konkurencije, ali očekujemo da u sledećih par meseci dobijemo pozitivne odgovore”, izjavio je Uve Fredhajm, Generalni direktor Telenora Srbija.

U periodu realizacije transakcije, KBC će obezbediti potreban nivo kadrova za pružanje usluga i podrške klijentima KBC Banke u procesu tranzicije.

Po zaključivanju transakcije i nakon što Telenor Srbija postane novi vlasnik KBC Banke, Telenor će kreirati novi način poslovanja koji će podržati strateške ambicije u oblasti mobilnih finansijskih usluga.

„Imajući u vidu odluku KBC-a da napusti srpsko tržište, kupovinom KBC Banke obezbedićemo posao za određen broj zaposlenih. Kada zvanično postanemo vlasnik KBC Banke, uspostavićemo fer i transparentan proces imenovanja, zasnovan na budućim potrebama poslovanja i neophodnim kvalifikacijama. U skladu sa ovim procesom, sprovešćemo reorganizaciju kroz preraspodelu kadrova, prirodan odliv i dobrovoljni odlazak“, rekao je Uve Fredhajm.

newsmaster