Intel ponovo odložio novu verziju Itaniuma

Posle više prethodnih odlaganja Intel je objavio da će se nova generacija njegovog serverskog čipa Itanium pojaviti u prvom tromesečju 2010. godine.

Čip čiji je radni naziv Tukwila, trebalo je prema poslednjim najavama da se pojavi sredinom ove godine. Ispostavilo se, međutim, da zbog poboljšanja vezanih za izvesnu „aplikativnu skalabilnost“ koje Intel želi da doda u arhitekturu čipa, njegova pojava mora da se odloži. U svom saopštenju kompanija nije ulazila u detalje o vrsti poboljšanja koje planira da sprovede.

Čipovi serije Itanium su 64-bitni procesori s četiri jezgra, projektovani da rade u serverima koji su otporni na kvarove i mogu izuzetno dugo da rade bez prekida. Koriste skup instrukcija koji se razlikuje od onog u serverskim x86 čipovima i zamišljeni su kao konkurencija serverskim procesorima zasnovanim na arhitekturi s redukovanim skupom instrukcija (RISC), kao što su Sunov Sparc i IBM-ovi procesori serije Power. Međutim, ispostavilo se da nisu postigli naročit uspeh i svega nekoliko proizvođača, a pre svih Hewlett-Packard, prodaje servere zasnovane na Itaniumu.

Itanium je projektovan za aplikacije koje zahtevaju puno memorije, poput onih koje se koriste u naučnim simulacijama i finansijskim transakcijama, a najčešće se izvršavaju na velikim centralnim računarima. Hewlett-Packard je puno uložio u Itanium pa analitičari veruju da je upravo on od Intela tražio da unese još neke promene, kako bi izašao u susret potrebama svojih velikih korisnika. Mnogi naime smatraju da je Itanium kao procesor zapravo namensko rešenje za HP.

Kašnjenje može nepovoljno da utiče na HP-ove izglede da privuče nove klijente, jer konkurentski čipovi kao što je IBM-ov Power nastavljaju da guraju „svim cilindrima“, smatraju analitičari.

Kašnjenje Itaniuma nije toliko kritično za Intel koliko za proizvođače servera koji ga koriste (pre svih i ponajviše HP), što inače ne bi bio slučaj da se radi o x86 Xeonu, gde bi kašnjenje od nekoliko meseci imalo ogroman uticaj na prihode kompanije. S druge strane, korisnicima servera kao što je HP-ov Superdome značajnije su njihove mogućnosti nego performanse.

Itanium su pratili brojni razvojni problemi koji su izazvali više kašnjenja. Intel je ranije ove godine odložio pojavljivanje procesora Tukwila za sredinu godine da bi mu dodao brže međuveze i podršku za nove tehnologije kao što je DDR3 memorija. Poslednji čip iz serije Itanium, čije je radno ime Montecito, objavljen je 2006.

Kašnjenje svejedno nije promenilo proizvodne planove za Tukwilu. Ovaj procesor će se izrađivati starim tehnološkim postupkom od 65 nanometara i pored toga što Intel čipove trenutno proizvodi procesom od 45 nm, a do kraja godine će čak preči i na 32 nm. Intel inače svoj proizvodni proces unapređuje svake dve godine da bi čipove učinio bržim, manjim i efikasnijim u pogledu potrošnje. S druge strane, valja podsetiti da je Tukwila u februaru 2008. najavljen kao prvi procesor koji sadrži više od dve milijarde tranzistora.

|Search: Find More About Intel ponovo odložio novu verziju Itaniuma|