NHK predstavio savitljivi OLED ekran

Istraživači japanske kompanije Nippon Hoso Kyokai (NHK) razvili su savitljivi ekran izrađen od organskih LED dioda (OLED), dijagonale 5,8 inča, koji može da prikazuje pokretne slike u boji.

Ekrani ovog tipa viđeni su kao osnova prenosive televizije koja može omogućiti uživanje u televizijskom programu na skoro bilo kojoj lokaciji, ali put do finalnog proizvoda će biti dugačak.

Probni primerak NHK-ovog ekrana dobro je prikazivao pokretne slike, ali je indikativno za rani stadijum razvoja, imao veći broj zaglavljenih i loših piksela, kao i čitavih linija koje su prikazivale samo jednu boju. Deo problema koje se manifestuje na ovaj način su veze podložne prelomu zbog savitljive prirode ekrana koji se značajno razlikuje od konvencionalnih izrađenih od čvrstih staklenih površina.

Slične nesavršenosti, doduše u znatno manjem broju, bile su vidljive i na savitljivom OLED ekranu koji je Sony predstavio na sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu, Consumer Electronics Show. Sonyjev ekran imao je manju dijagonalu, promera 2,5 inča, i nešto nižu rezoluciju od 160 x 120 piksela u odnosu na NHK-ov ekran koji je rezolucije 213 x 120 piksela.

U odnosu na Sonyjev, NHK-ov prototip ekrana prikazivao je tamniju sliku pa je poboljšanje osvetljenosti i kontrasta jedan od glavnih zadataka razvojnog tima. Takođe, radi se i na povećanju dimenzija ekrana do veličine lista papira formata A4 što je najsličnije 14-inčnim ekranima.

Ekran je bio izložen u NHK-ovim istraživačkim laboratorijama za nauku i tehniku, koje i razvijaju potrebnu tehnologiju za njegovu izradu, a cilj izložbe je bio pronalaženje partnera među kompanijama koje se bave sličnim razvojem ili proizvodnjom potrošačke elektronike.

Prednost OLED ekrana ogleda se u pikselima izrađenim od organskog materijala koji emituje sopstvenu svetlost pa pozadinsko osvetljenje nije potrebno. Posledica ove prednosti su tanji ekrani i značajno umanjenje potrošnje. OLED ekrani bolje reprodukuju brze scene i nude bolju reprodukciju boja u odnosu na postojeće LCD i PDP ekrane, ali njihova proizvodnja je teška i skupa.

OLED ekrani trenutno su prisutni na tržištu u vidu ekrana za prenosive muzičke i video plejere i mobilne telefone. OLED ekrani većih dimenzija prava su retkost. U slobodnoj prodaji dostupan je jedino Sonyev model televizora XEL-1 ekrana dijagonale jedanaest inča koji je predstavljen još 2007. godine.

Sony i drugi važniji proizvođači potrošačke elektronike prikazali su prototipove ekrana većih dijagonala ali ni jedan od njih još uvek nije pušten u prodaju.

|Search: Find More About NHK predstavio savitljivi OLED ekran|