U toku je najzanimljivije naučno takmičenje za srednjoškolce iz čitave Srbije – LANČANA REAKCIJA

Aleksinac, Zaječar, Niš, Novi Sad, Subotica, Vršac, Zrenjanin, Beograd, Sremska Mitrovica, Sombor, Šabac, Kragujevac, Požega, Vrnjačka Banja, Kruševac

U toku je najzanimljivije naučno takmičenje za srednjoškolce iz čitave Srbije

LANČANA REAKCIJA

Beograd, 24. maj 2013. – Obrazovni portal Chemgeneration.com uz podršku Centra za promociju nauke i Hemijskog fakulteta u Beogradu, pokrenuo je srednjoškolce iz svih krajeva Srbije da se uključe u jedno od najzanimljivijih naučnih takmičenja u zemlji, “Lančana reakcija”. Do kraja školske godine, timovi iz preko 20 škola nadmetaće se u pravljenju jedinstvene mašine koju pokreću serije fizičkih i hemijskih reakcija, a sve s ciljem da se bliže upoznaju sa prirodnim naukama kako bi prepoznali značaj koji one imaju u našem svakodnevnom životu.

Učenici su dobili priliku da prilično samostalno, kroz neku vrstu igre istraže i primene sve ono što je do sada bilo u formi teorije i ovo je verovatno najbolji način da se prirodne nauke približe deci. Takmičenje “Lančana Reakcija” je odličan metod da se spoje i sopstvena i tuđa saznanja iz oblasti hemije i fizike, ali i da se stekne odgovornost prema radu uz obostrano uvažavanje učeničkog rada i ličnosti”, rekla je Biljana Marković Gočanin, profesor hemije u Gimnaziji Vrnjačka Banja.

Naučno takmičenje “Lančana reakcija” zasnovano je na učeničkoj radoznalosti, kreativnosti i sposobnosti rešavanja problema, jer đaci mogu da iskoriste znanje koje su stekli u školi kako bi napravili jedinstvenu fizičko-hemijsku napravu. Za izgradnju mašine, učenici mogu da iskoriste bilo koji predmet koji svakodnevno koriste i da, samim tim, uvide i važnost recikliranja.

“Prosto je divno posmatrati učenike kako preuzimaju inicijativu u jednom tako kompleksnom projektu kakav je Lančana reakcija. Sistemi poluga, klatna, povezani sa hemijskim reakcijama, uz zahtev da sve bude atraktivno i posmatračima sa strane, pružaju meni kao nastavniku predivnu priliku da motivišem učenike za dalji rad iz mog predmeta, a njima da ispolje kreativnost, nauče nešto novo i primene ono što već znaju. Bilo bi predivno kada bi ovo postalo redovan deo moje nastave”, rekao je Mladan Šljivović, profesor hemije u Zaječarskoj gimnaziji.

 

Takmičenje “Lančana reakcija” trajaće do kraja školske godine, kada će, na osnovu postavljenih video-zapisa koji pokaziju kako učeničke mašine rade, odluku o pobedniku doneti profesionalni žiri, sastavljen od profesora hemije i fizike, ali i stručnih inženjera. I javnost takođe može glasati za najuzbudljive ili pak, najsmešnije video zapise, koji će nakon 24. maja biti dostupni na internet portalu chemgeneration.com.

 

U ovom trenutku, pored Srbije, takmičenje “Lančana reakcije” održava se i u Češkoj i Rumuniji, a tokom jeseni biće organizovano u još sedam zemalja Centralne Evrope.

 

Više detalja i registracija:   http://www.chemgeneration.com/rs/chainreaction/

Pres prostorija:   http://www.chemgeneration.com/rs/pres-prostorija.html

 

CHEMGENERATION.COM veb-sajtu

Obrazovni veb-sajt CHEMGENERATION.COM, osnovan 2011. godine na inicijativu kompanije BASF, prikazuje istoriju ove naučne discipline, rezultate i uticaj na razvoj civilizacije na spektakularan i zabavan način. Glavni ciljevi veb-sajta su buđenje interesa mladih za nauku i predstavljanje uloge koju hemija ima u našem svetu, uključujući i njene važne zadatke u vezi sa budućnošću čovečanstva i održivim razvojem.

 

O kompaniji BASF

BASF je vodeća svetska hemijska kompanija: The Chemical Company. Nudi širok asortiman proizvoda od hemikalija, plastičnih masa, proizvoda za poboljšanje performansi, sredstava za zaštitu poljoprivrednih kultura do nafte i gasa. Ujedinjujemo ekonomski uspeh, društvenu odgovornost i zaštitu okoline. Kroz nauku i inovacije, omogućuili smo našim klijentima iz gotovo svih industrija da ispune sadašnje i buduće potrebe društva. Naši proizvodi i sistemska rešenja doprinose očuvanju resursa, osiguravaju zdrave namirnice i poboljšavaju kvalitet života. Naš korporativni cilj sažeto prikazuje naš doprinos: Mi stvaramo hemiju za održivu budućnost. Kompanija BASF je 2012. ostvarila prodaju u vrednosti od oko 72,1 milijardi evra, a krajem godine  kompanija je imala oko 110,000 zaposlenih. Deonicama BASF-a trguje se na berzama u Frankfurtu (BAS), Londonu (BFA) i Cirihu (AN). Dodatne informacije o kompanija BASF možete pronaći na Internetu na veb stranici: www.basf.com.

 

BASF u Srbiji

Preko svog predstavništva u Beogradu, kompanija BASF je u Srbiji prisutna više od 20 godina. Osnivač firme BASF Srbija d.o.o. je BASF SE iz Nemačke sa 100% osnivačkog udela. Sa 32 zaposlenih, BASF Srbija d.o.o. ima za cilj da na lokalnom tržištu realizuje osnovnu ideju koncerna BASF – da putem neprekidnih inovacija i proizvoda visokog kvaliteta, koji kupcima pomažu da budu uspešni u svojim branšama i rade na poboljšanju životnog kvaliteta, bude vodeća hemijska kompanija na svetu. Proizvodni program obuhvata oblasti hemikalije, plastične mase, proizvode za oplemenjivanje i sredstva za zaštitu bilja, a plasira se na tržišta Srbije, Makedonije i Republike Srpske. Predstavništvo se nalazi u Omladinskih brigada 90b, 11070 Novi Beograd, kontakt-telefon 011/30-93-400, www.basf.rs.

newsmaster