Intel predstavlja visoko prilagodljivu seriju procesora za data centre namenjenu uslugama novog doba

Intel

Moćna serija Intel® Xeon® E5-2600 v2 procesora

pruža veću fleksibilnost za novu generaciju data centara

INTEL DEVELOPER FORUM, SAN FRANCISKO, 10. septembar 2013 – Kompanija Intel je danas predstavila seriju Intel® Xeon® E5-2600 v2 procesora (kodnog naziva „Ivy Bridge-EP“), vodećih prilagodljivih procesora koja najavljuje redifinisanje infrastrukture servera, skladišta i umreženja koja se nalaze u data centrima. Uz veću efikasnost i fleksibilnost, ovi procesori će omogućiti brzo izvršenje usluga za računarstvo visokih performansi, cloud i enterprise segmente, i ponudiće nove mogućnosti za provajdere telekomunikacionih usluga.

IvyTown Package 3 Nova Xeon serija proizvoda zasnovana je na vodećoj 22-nanometarskoj tehnologiji kompanije Intel, koja doprinosi dramatičnom poboljšanju energetske efikasnosti i do 451 odsto u odnosu na prethodnu generaciju. Serija procesora poseduje do 12 jezgara i nudi do 50 odsto više performansi2 za izvršenje različitih zahtevnih računarskih zadataka.

„Više nego ikad, velikim kompanijama su potrebne informacione tehnologije da bi transformisali svoje poslovanje”, rekla je Dajen Brajant, viša potpredsednica i generalna direktorka data centara i grupe povezanih sistema u kompaniji Intel. „Ponuda novih usluga zasnovanih na cloudu zahteva infrastrukturu koja je dovoljno prilagodljiva da podrži različita opterećenja i dovoljno fleksibilna da odgovori na promene u potražnji za resursima kako u okviru servera, skladišta, tako i umrežavanja.”

Veći deo današnje infrastrukture nije projektovan tako da podržava razvoj IT servisa. Upravljanje centrima za podatke je često ručno i statično. Da bi obezbedila automatske usluge, sledeća generacija data centara će morati da evoluira u „infrastrukturu definisanu softverom”, gde se mnogim funkcijama upravlja putem softvera. Novi Intel Xeon procesori obezbeđuju jednostavnu procesorsku osnovu, kompatibilnu softverima i poseduju karakteristike i mehanizme koji pomažu transformaciju data centara.

Novi, snažni mehanizam za efikasne data centare
Serija procesora Intel Xeon E5-2600 v2 je najsvestranija tehnologija procesora kompanije Intel i može da reši mnoga ograničenja sa kojima se data centri danas suočavaju. Ona omogućuje industriji inovacije i pronalaženje rešenja za širok spektar opterećenja data centara da bi se zadovoljile različite potrebe kupaca.

Serija procesora Intel Xeon E5-2600 v2 će pokretati novi IBM NeXstScale sistem, fleksibilnu računarsku platformu dizajniranu za visoka opterećenja kao što su analitika, tehničko računarstvo i cloud usluge. Najnovija serija procesora kompanije Intel biće korišćena u novom IBM x3650 M4 HD serveru za skladištenje, idealnom za upravljanje velikim podacima i opterećenjima bitnim za poslovanje, a biće deo i svih sistema sa dva podnožja kompanije IBM uključujući System x recks and towers, Flex Sysem, iDataPlex, i BladeCenter ponude.

Redefinisanje umrežavanja i skladištenja

Očekuje se da data saobraćaj generisan od povezanih mobilnih uređaja i pratećih usluga ima godišnju stopu rasta od 66 odsto u naredne četiri godine. Ovo stavlja dodatni pritisak na mrežne infrastrukture da budu efikasnije da bi omogućile mnogo brže obezbeđivanje usluga.

Danas, podešavanje mreže zahteva ručne postavke i to može da potraje i do dve ili tri nedelje da bi se rasporedili resursi potrebni za umrežavanje koji će podržati nove aplikacije i usluge. Intel Xeon E5-2600 v2 serija proizvoda ubrzava efikasnu obradu mrežnih zahteva koju inače obrađuju skupe vlasničke mašine i akceleratori koji se nalaze u mrežnim uređajima.

Korišćenjem referentnog dizajna Open Network Platforme (ONP) kompanije Intel, korisnici mogu za konsoldaciju virtualnih mrežnih aplikacija da koriste servere visoke jačine zasnovane na Xeon procesoru u kombinaciji sa otvorenim standardima. To im omogućava da isporuče vodeće performanse na tržištu i latentnost za Software Defined Networking (SDN) i Network Function Virtualization (NFV) opterećenja. Referentni dizajn ONP servera kompanije Intel zasnivan je na Wind River Open Virtualisation Profile i Intel Data Plane Development Kit Accelerated Open vSwitch.

HP je partner za referentni dizajn ONP servera i sviča kompanije Intel. „Organizacije traže otvorenije i standardnije tehnologije za podršku složenim IT zahtevima, bilo da se radi o cloud aplikacijama, podršci za virtualizovana okruženja ili o zameni skupih uređaja, kao što su firewall, VPN, i edge ruteri”, rekao je Verner Šefer, potpredsednik za tržište i razvoj poslovanja, kompanije HP. „Ovaj referentni dizajn sa inovativnim HP ProLiant Gen8 GEN8 serverima i HP Networking rešenjima omogućava korisnicima da konsoliduju poslove umrežavanja, smanje troškove razvoja i uštede vreme.”

Očekuje se da osamdeset dva odsto globalnih telekomunikacionih provajdera proceni SDN i NFV ove godine da bi pronašli načine za smanjenje svojih troškova i povećanje fleksibilnosti u snabdevanju dinamičnim resursima.

Da bi pomogla u primeni infrastruktura definisanih softverom, kompanija Intel je takođe najavila Intel ® Network Builders ekosistem. Program omogućava partnerima da iskoriste referentne platforme kompanije Intel da bi ubrzali SDN i NFV primene. Sa više od 20 vodećih tehnoloških kompanija koje rade na projektu, Intelovi partneri će moći da pristupe sveobuhvatnoj biblioteci referentnih arhitektura proverenih rešenja da bi izgradili i optimizovali softverski definisanu infrastrukturu zasnovanu na aktuelnim zahtevima telekomunikacionih, cloud i enterprise data centara.

Intel Xeon E5-2600 v2 serija procesora je takođe dizajnirana da pokreće isplativa softverska skladišta. Od 2012. do 2020. godine količine sačuvanih podataka će biti udvostručavana svake dve godine i dostići će 40ZB. Brzi pristup ovoj količini podataka zahteva inteligentnija rešenja za skladištenje, kao i drastičan pad u ceni po uskladištenom terabajtu.

Kompanija Dell je izabrala nove procesore za predstojeća rešenja za skladištenje. „Intel Xeon E5 v2 serija procesora pruža veliku hardversku osnovu za visoke performanse kompanije Dell, inovativna rešenja poput našeg PowerEdge VRTX i Compellent rešenja

Amazon Web Services: Intel Inside®

Intel Xeon procesori napajaju većinu cloud data centara danas. Amazon Web Services (AWS) je najavio novi ugovor sa kompanijom Intel koji će predstaviti „Intel Inside” brend, stavljajući do znanja klijentima da usluge koje pruža omogućuje Intel tehnologija. AWS usluge koje isključivo koriste Intel Xeon procesore, namenjene osnovnoj do intenzivnoj upotrebi, sadržaće ovaj brend.

AVS planira da obezbedi najnoviju seriju Xeon procesora svojim data centrima kasnije ove godine i postaviće prepoznatljiv „Intel Inside” logo na svom sajtu da dalje informiše o performansama, kvalitetu i bezbednosti koja je na raspolaganju klijentima.

Široka podrška industrije

Počev od danas, proizvođači širom sveta će najaviti stotine platformi zasnovanih na seriji procesora Intel® Xeon® E5. Ovi proizvođači su Acer, Apple, Asus, Bull, Cray Cisco, Dell, Fujitsu, HP, Hitachi, Huawei, IBM, Inspur, Lenovo, NEC, Oracle, Quanta, SGI, Sugon, Supermicro, TYAN, Wiwynn i Unisys.

 

Cene i dostupnost

Xeon E5-2600 v2 serija procesora biće u ponudi sa 18 različitih delova čija će cena varirati od 202 do 2.614 dolara, za količinu od 1.000 komada. Pored toga, tri dela za single-socket Intel Xeon E5-1600 procesor će biti ponuđeni na radnim stanicama čija cena će varirati od 294 do 1.080 dolara.

Kompletanu listu cena možete naći na http://intc.com/priceList.cfm. Za više detalja o novim Intel Xeon procesorima, posetite stranicu www.intel.com/xeon.

O kompaniji Intel

Intel (NASDAQ: INTC), svetski lider u oblasti inovacija u računarskoj industriji, razvija tehnologije, proizvode i pokreće inicijative koje služe kao osnova računarskih uređaja. Dodatne informacije o kompaniji Intel dostupne su na adresi newsroom.intel.com i blogs.intel.com.

newsmaster