Kapsch potpisao ugovor za izgradnju GSM-R mreže u Sloveniji

Korak bliže evropskim integracijama: Kapsch obezbeđuje komunikacionu tehnologiju za železničke sisteme u više od polovine zemalja članica Evropske unije

Beč/Ljubljana, 10. septembar 2013. – Kompanija Kapsch CarrierCom obezbediće GSM-R tehnologiju za komunikacionu mrežu Slovenačke železnice. Ovom tehnologijom biće pokriveno 1.200 km slovenačkih pruga, a kompanija će biti zadužena i za održavanje i servisiranje mreže. Sistem bi trebalo da bude kompletiran do kraja 2015. godine, a za njegovu izgradnju zadužen je konzorcijum koji čine slovenački proizvođač telekomunikacione opreme Iskratel, građevinska firma GH Holding i Kapsch CarrierCom AG koji oprema mrežu GSM-R tehnologijom. Ugovor u vrednosti od oko 117 miliona evra dodelilo je slovenačko Ministarstvo za infrastrukturu i prostorno planiranje.

Po završetku temeljnog procesa javnog nadmetanja, konzorcijum je potpisao ugovor o izgradnji slovenačke GSM-R mreže. U saradnji sa kompanijom Iskratel, jedinim slovenačkim provajderom fiksnog dela GSM-R infrastrukture (razvodne mreže), Kapsch će isporučiti kompletnu tehnologiju za GSM-R infrastrukturu, a biće zadužen i za održavanje i servisiranje sistema u narednih pet godina.

Krajnje rešenje čini podesiva arhitektura visokih performansi koja se ističe svojom izuzetnom funkcionalnošću i dostupnošću. Kapsch će implementirati mrežni podsistem visokih performansi zasnovan na 3GPP Release 4 tehnologiji kao i podsistemu baznih stanica. Mreža obuhvata modernu centralnu kontrolnu tačku za implementaciju celog servisa, kao i stanicu Base Transceiver Station (BTS) za radio veze.

Projekat će biti podržan sredstvima iz Kohezionog fonda EU koji je osnovan između ostalog kako bi se unapredile trans-evropske transportne mreže i razvio železnički transport.

Poboljšanje sigurnosti u Evropi

Uvođenjem Evropskog sistema upravljanja železničkim saobraćajem (ERTMS), Evropska unija je uspostavila standard po kome se međunarodni železnički saobraćaj zasniva na jedinstvenom sistemu signalizacije, kontrole i upozoravanja vozova. Osnovni koncept ERTMS jeste da zameni nekompatibilne sisteme signalizacije koje su koristile pojedinačne države i da stvori zajednički standard komunikacija u železnici širom Evrope čime se smanjuju troškovi i povećava bezbednost u železničkom saobraćaju. ERTMS sistem sastoji se iz dva ključna elementa: standardnog sistema signalizacije (ECTS, Evropski sistem kontrole vozova) i GSM-R radio tehnologije.

Sveobuhvatna rešenja za železničke komunikacije koja nudi Kapsch sačinjena su od velikog broja pojedinačnih elemenata, od infrastrukturnih komponenti do krajnjih uređaja. U međunarodnom železničkom saobraćaju svi ovi elementi moraju da budu savršeno usklađeni, čak i ako potiču od različitih proizvođača. Kapsch je već snabdeo GSM-R tehnologijom železničke operatere u mnogim evropskim zemljama, uključujući i 15 zemalja članica EU, a veliki broj drugih projekata je već u fazi planiranja ili implementacije. Na ovaj način, korisnici u domenu železničkog saobraćaja mogu da računaju na to da sistemi sigurnosti na železnici ispunjavaju najviše standarde kada je reč o nacionalnim mrežama železničkog saobraćaja, a da mogu da se koriste i u međunarodnom saobraćaju bez ikakvih dodatnih troškova.

# # #

Kapsch CarrierCom je globalni sistem integrator i nudi kompletna telekomunikacijska rešenja za mobilnu telefoniju i operatere fiksne telefonije, železničke operatere, lokalni javni transport, kompanije i preduzeća koja zahtevaju rešenja u realnom vremenu za upravljanje imovinom. Kapsch CarrierCom je pouzdan partner klijentima širom sveta. Pored rešenja za korporativne i poslovne telekomunikacije, Kapsch CarrierCom takođe nudi i pun opseg kroisničkih usluga. Sa jakim fokusom na inovaciji u svih osam istraživačkih i razvojnih centara širom Evrope i Azije podržanih strateški važnim partnerstvima, Kapsch CarrierCom poseduje široko znanje o telekom industriji. Kapsch CarrierCom je deo Kapsch Grupe i ima sedište u Beču.

Za dodatne informacije: www.kapsch.net. Pratite nas na tviteru: twitter.com/kapschnet

newsmaster