Nepovratan gubitak – 41% žrtava internet prevara nije uspelo da vrati svoj novac

Kaspersky LabPrema istraživanju pod nazivom “Bezbednosni rizici Kaspersky potrošača”, globalnoj studiji koju su sprovele organizacija B2B i kompanija Kaspersky Lab tokom leta 2013. godine, oko 41 odsto korisnika koji su izgubili svoj novac u finansijskoj sajber-krađi nisu uspeli da dobiju nikakav povraćaj.

U teoriji, čak i kada prevaranti uspeju da ukradu novac sa e-banking ili e-payment računa, novac može da se vrati ili od strane banke ili kao rezultat sudskog postupka. Međutim, ispitivanje organizacije B2B International pokazuje da je uspeh u ovome daleko od ostvarivog. Samo 45 odsto korisnika koji su pretrpeli online krađu bili su u potpunosti obeštećeni. Narednih 14 odsto su primili deo ukradene sume, dok je preostalih 41 odsto oštećenih ostalo bez ičega.

Prema izjavama 33 odsto žrtava, novac je najčeće nepovratan ako se desi krađa tokom procesa elektronskog plaćanja. U 17 odsto slučajeva novac nestaje i tokom e-banking procesa, a 13 odsto žrtava je bilo oštećeno u internet prodavnicama. Banke i internet prodavnice vraćaju novac svojim klijentima češće od, na primer, sistema za elektronsko plaćanje: generalno gledano, samo 12 odsto korisnika elektronskog plaćanja je primilo punu kompenzaciju za gubitke od zlonamernih napada, ali za korisnike banaka ova cifra se penje do 15 odsto. Jedan u deset ispitanika je imao toliko sreće da mu se povrati čitava suma. Postoji takođe značajan nivo “lošeg duga” – 6 odsto korisnika internet prodavnica, 4 odsto klijenata sistema za online bankarstvo i 4 odsto kosrisnika ofe-pay sistema je prijavilo nepovratan gubitak novca.

U isto vreme, mnogo korisnika ostaje uvereno da njihove transakcije pouzdano štite vlasnici ovih usluga. Rezultati istraživanja organizacije B2B International pokazuju da  45 odsto ispitanika veruje da je banka odgovorna za povraćaj svakog novčanog gubitka tokom elektronskih poslova, a 42 odsto ispitanih smatraju da banka treba da obezbedi besplatne bezbednosne instrumente koji će štititi transfere novca.

To sve stvara savršeni vrtlog: sajber-kriminalci namirišu profit i udvostruče svoje napore da ukradu novac od korisnika, dok korisnici delegiraju najviše mere zaštite svojoj banci, usluzi elektronskog plaćanja i internet prodavnicama. Ove firme, međutim, nisu uvek u stanju ili ne žele da obezbede potreban nivo zaštite, zbog tehničkih ili drugih razloga, što čini napade na finansijske transakcije još atraktivnijim za kriminal. Srećom, postoji siguran način da se poboljša situacija.

Izlazak iz začaranog kruga

Napredno bezbednosno rešenje je savršen način da se poboljša sigurnost elektronskih transakcija. Međutim, kada se sajber-napad direktno usmeri na novac, “univerzalna” zaštita koju obezbeđuje većina proizvoda iz Internet Security klase ne može biti dovoljna. Da bi se maksimizirao profit od uspešnih napada, finansijski prevaranti su spremni da investiraju u specijalne složene zlonamerne mehanizme koje antivirusna rešenja ne mogu lako otkriti. Na primer, oni kupuju ranjivosti pouzdanih aplikacija, prave tačne kopije sajtova banaka, itd.

Imajući u vidu posebne karakteristike internet prevara, kompanija Kaspersky Lab razvija jedistvenu Safe Money tehnologiju za zaštitu računara od finansijskih napada. Ova tehnologija predstavlja skup prvoklasnih mehanizama zaštite koji se aktiviraju automatski kada se koristi sistem elektronskog bankarstva ili plaćanja. Integrisani sistem verifikacija na više nivoa može da proveri autentičnost sajta na koji korisnici žele da uđu, i tako zaštiti od fišing napada. Posebni režim bezbednog pretraživanja štiti korisničke online aktivnosti od zlonamernih napada. Pored njih, postoji mehanizam koji proverava ranjivosti aplikacije na računaru i efikasno štiti od ekspoatatora (zlonamerni programi koji iskoriščavaju ranjivosti u pouzdanim softverima). Konačno, tehnologija Sigurne tastature i Virtualne tastature će poraziti keylogere  i omogućiti unos lozinke i podataka o kreditnoj kartici bez rizika od narušavanja privatnosti.

Kombinacija svih mehanizama u tehnologiji Safe money obezbeđuje maksimalnu zaštitu za online bankarstvo i novčane transakcije. Ova tehnologija je dostupna kao deo proizvoda Kaspersky Internet Security i Kaspersky PURE 3.0 – dva napredna bezbednosna rešenja za kućne korisnike. Takođe će biti dostupan u okviru proizvoda Kaspersky Internet Security – Multi-Device, bezbednosnom rešenju za različite uređaje koji rade na različitim platformama, koji se planira za aktiviranje u septembru 2013. godine.

O kompaniji Kaspersky Lab

Kaspersky Lab je najveći svetski privatni prodavac bezbednosnih rešenja za krajnje korisnike. Kompanija je rangirana među četiri najbolja svetska proizvođača bezbedonosnih rešenja za krajnje korisnike. * Tokom svoje petnaestogodišnje istorije kompanija Kaspersky Lab je ostala inovator u oblasti IT bezbednosti i pruža efektivna digitalna bezbednosna rešenja za potrošače, mala i srednja preduzeća i velike kompanije. Kompanija trenutno posluje u skoro 200 zemalja i teritorija širom sveta, pružajući zaštitu za više od 300 miliona korisnika širom sveta. Saznajte više na veb sajtu: www.kaspersky.com

© 1997 – 2013 Kaspersky Lab ZAO

All Rights Reserved. Industry-leading Antivirus Software

newsmaster