Telekom Srbija u Idvoru predstavio virtuelnu izložbu Pupin – Tesla i idvorski sajt

Rodno mesto Mihajla Pupina na mapi sveta

Beograd, 7. oktobar 2013 – Telekom Srbija i Obrazovno-istraživačko društvo Mihajlo Pupin, uz podršku SANU, su četiri dana pred 159. rođendan ovog velikog naučnika u njegovom rodnom mestu Idvoru, predstavili aktivnosti kojima će tokom 2014. na nacionalnom nivou biti obeležena Pupinova godina. Tokom specijalno vođene ture kroz Zavičajni kompleks u Idvoru prezentovana je nova izložba Pupin – Tesla u Virtuelnom muzeju Mihajlo Pupin, kao i sajt www.Idvor.rs koji omogućava 3D šetnju kroz naučnikovo rodno mesto. Kompanija Telekom Srbija, koja je pomogla ova dva projekta, donirala je i veliki televizor Zavičajnom kompleksu kako bi svi posetioci mogli da gledanjem virtuala dopune svoje znanje o Pupinu. Takođe, u Zadužbini – Narodnom domu Mihajla Pupina postavljen je i QR kod sa osnovnim informacijama o lokacijama na srpskom i engleskom.

„Želja nam je bila da na autentičnoj lokaciji predstavimo novu postavku u virtuelnom muzeju i da pozovemo sve da dođu ovde i lično. Oni koji to nisu u prilici – poznate, ali i manje poznate informacije i podatke o životu i radu Mihajla Pupina mogu da saznaju u virtuelnom muzeju, i da kroz Zavičajni kompleks prošetaju i jednostavnim obilaskom idvorskog sajta. Ukoliko je Idvor nekome daleko na ovaj način smo ga približili, a delo Mihajla Pupina živi već četiri meseca u muzeju koji je dostupan svakom građaninu sveta“, izjavila je Marija Bošković, direktorka Sektora za PR kompanije Telekom Srbija.

Projektom Virtuelni muzej Mihajla Pupina, koji je počeo sa radom 29. maja 2013, odaje se počast brilijantnom naučniku, pronalazaču, profesoru, počasnom doktoru 18 univerziteta, dobitniku mnogih naučnih nagrada i medalja, počasnom konzulu Srbije u SAD. Posetioci imaju priliku da se upoznaju sa životnom pričom srpskog velikana kroz deset celina: putovanje kroz Idvor, Ameriku, profesorski rad i priznanja, tajmlajn, autobiografiju, naučni rad, nacionalno-političke doprinose, legat u Narodnom muzeju, legat u Univerzitetskoj biblioteci, kao i dobročinstva.

Prva u nizu gostujućih izložbi u virtuelnom muzeju na adresi www.mihajlopupin.rs bliže opisuje odnos Pupina sa Nikolom Teslom a posetioci će biti iznenađeni da on nije bio konkurentski, kako mnogi tvrde. Svima koji nemaju priliku da posete Idvor na raspolaganju je sajt www.idvor.rs na tri jezika: srpskom, engleskom i francuskom.

„Ova 3D prezentacija Zavičajnog kompleksa u Idvoru posebno nam je bitna jer je sam Pupin predstavljao Idvor gde god bi se našao i objašnjavao čak i kroz medije položaj i duh svog rodnog mesta. Sada po prvi put Idvor postaje vidljiv na mapi sveta“,  rekla je potpredsednica Obrazovno-istraživačkog društva „Mihajlo Pupin“ i autorka projekta Aleksandra Ninković-Tašić.

“Moje rodno mesto je Idvor, a ova činjenica kazuje veoma malo, jer se Idvor ne može naći ni na jednoj zemljopisnoj karti” – govorio je svojevremeno Mihajlo Idvorski Pupin, koji bi verovatno bio ponosan što mesto kroz koje je on šetao pre vek i po sada može da se vidi sa svake tačke na planeti.

Ovo su samo prve aktivnosti u susret 2014. koja će na nacionalnom nivou biti obeležena kao godina Mihajla Pupina i tada će povodom 160 godina od njegovog rođenja biti štampane poštanske marke. Njegovo delo biće uključeno i u obeležavanje 100-godišnjice Prvog svetskog rata.

newsmaster