NIKON D610

Predstavljamo NIKON D610 –  vrhunski fotoaparat punog formata  namenjen svim istinskim zaljubljenicima u fotografiju 

Nikon danas predstavlja najnovijeg člana impresivne porodice D-SLR fotoaparata FX formata (puni format), Nikon D610.

Nikon D610 je pravi izbor za one koji su spremni da naprave novi korak na svom fotografskom putovanju, a novi D-SLR sa 24,3 megapiksela omogućava zaljubljenicima u fotografiju da unaprede svoje veštine, razviju viziju i izgrade sopstveni stil.

Pun format, puno detalja, puno slobode

Senzor slike FX formata od 24,3 megapiksela beleži svaki detalj uz realistično oštre fotografije, a kontinualna brzine fotografisanja povećana je na 6 fotografija u sekundi (u poređenju sa prethodnikom, fotoaparatom Nikon D600). Novi Nikon režim tihog rafalnog okidanja omogućava vam da snimate fotografije gotovo nečujno, a čvrsta i laka konstrukcija daje fotografu slobodu da u svakom okruženju iskoristi prednosti punog formata.

Dirk Jasper, menadžer, Profesionalni proizvodi, Nikon Europe, kaže: „Uzbuđeni smo zbog mogućnosti koje pruža Nikon D610, naročito onima koji žele da uđu u svet fotografije punog formata. Brz, moćan i tih onda kada to od njega očekujete, ovaj fotoaparat je na korak ispred konkurencije u pogledu kvaliteta slike i specifikacija. Ako spojite spektakularni kvalitet slike sa čvrstom, a laganom konstrukcijom, shvatićete da je Nikon D610 jedini ozbiljan izbor za one koji žele da zakorače u svet punog formata.“

Puna perspektiva: Izuzetna dubina i detalji

Onima koji su spremni da u fotografisanju pređu na novi nivo, CMOS senzor FX formata od 24,3 megapiksela otkriće novi svet fotografske dubine i detalja. Od pravog širokougaonog do supertelefoto snimanja, senzor beleži svaki element uz realističnu oštrinu slike pri brzini i do 6 fps. Nudeći neverovatne nivoe detalja i opsega tonova, uz izvanredne sposobnosti u uslovima slabog osvetljenja, Nikon D610 snima kristalno čiste fotografije, a video snimci su impresivni i pri visokim ISO vrednostima. ISO opseg se kreće u rasponu od 100 do 6400, a proširiv je do 25.600 (ekvivalent) ili do 50 (ekvivalent) kako bi se postigla maksimalna fleksibilnost u svim svetlosnim uslovima, bez obzira na to da li snimate fotografije ili video zapise.

Uvek brz i tih kada je to potrebno

Nikon D610 s lakoćom beleži radnju i omogućava da se snimanje obavi skoro nečujno kada je to potrebno. Brži od svog prethodnika, Nikon D610 snima do 6 fotografija u sekundi (6 fps) i u FX i u DX formatu, što snimanje objekata koji se brzo kreću čini lakšim neko ikada ranije. U situacijama kada je tišina veoma važna, novi režim tihog rafalnog okidanja značajno utišava zvuk mehanizma fotoaparata za vraćanje ogledala, što olakšava snimanje teško uhvatljivih objekata, npr. u prirodi, pri brzini i do 3 fps.

Profesionalna Nikon tehnologija slika

Smeštanjem najnovijih tehnoloških rešenja iz profesionalnih Nikon D-SLR fotoaparata u lagano telo, Nikon D610 je potpuno opremljen za snimanje života upunom sjaju. Sa istim procesorom slika EXPEED 3 i AF osetljivošću kao vrhunski Nikon fotoaparat D4, brzina i preciznost nemaju premca.

Izuzetno osetljiv sistem autofokusa: Multi-CAM 4800 AF sistem sa 39 tačaka naglašava AF osetljivost nasleđenu od vrhunskog Nikon fotoaparata D4, što omogućava superiorno snimanje objekta u svim svetlosnim uslovima. Kompatabilan sa objektivima do f/8 u kombinaciji sa otvorenom blendom i osetljivošću do -2 EV (ISO 100, 20°C), ovaj AF sistem pravi oštre fotografije čak i u izuzetno lošim svetlosnim uslovima. Podešavanja pokrivanja sa 9, 21 i 39 tačaka, koja se zasebno biraju i konfigurišu, i AF režimi kao što su dinamička oblast AF i 3D praćenje zadržavaju fokus čak i na najmanjim objektima, bez obzira na to koliko je njihovo kretanje nepredvidljivo. Pojednostavljeni izbor AF režima kao što su AF-A, AF-S i AF-C sada je moguć bez sklanjanja oka sa tražila.

Napredno prepoznavanje scene sa RGB senzorom od 2.016 piksela: Napredni sistem za prepoznavanja scene objedinjuje čuveni Nikon senzor za RGB merenje od 2.016 piksela koji pažljivo analizira svaku scenu da bi se postigla vrhunska preciznost. On može da detektuje ljudska lica sa neverovatnom tačnošću preko optičkog tražila i prepoznaje boje i osvetljenost scene sa neviđenom preciznošću. Ovaj nivo detaljne analize scene se takođe koristi za precizniji autofokus; automatska ekspozicija i ekspozicija i-TTL blicem omogućavaju različite opsege situacija kompozicije i osvetljenja.

EXPEED 3 obrada slike: Opremljen istim mehanizmom za obradu slika kao vrhunski Nikon fotoaparat D4, Nikon D610 olakšava rad na zadacima sa puno podataka bez ugrožavanja brzine i kvaliteta. 16-bitna obrada slika nudi bogatije boje i tonove neko ikada ranije, pružajući ujednačene gradacije sa mnoštvom detalja i tonova na kompletnoj skali sve do čisto bele, čak i kada se fotografiše u formatu JPEG.

D-Movie filmovi punog formata: Kvalitet video snimka za emitovanje

Konstruisan da omogući najbolje snimanje filmova velikog formata, Nikon D610 ima isti Full HD D-Movie u više formata kao i proslavljeni Nikon D800. Pošto ovaj fotoaparat nudi veliki broj različitih filmskih aplikacija, sveobuhvatnu raznolikost broja fotografija u sekundi i veliki izbor prilagodljivih funkcionalnosti, koje omogućavaju potpunu kontrolu živog prikaza prilikom snimanja filmova, fotografi mogu s lakoćom da prelaze sa snimanja statičnih slika na emitovanje kvalitetnih video snimaka.

Broj fotografija u sekundi: Full HD (1080p) filmovi mogu se snimati u 30p, 25p i 24p sa opcijama 60p, 50p i 25p pri 720p. Full HD filmske sekvence mogu da traju do približno 29 minuta i 59 sekundi duže.

Režim više formata: Full HD (1080p) snimanje je moguće i u FX i u DX formatu, što omogućava izuzetnu slobodu izražavanja.

Audio kontrola visoke vernosti: Uz Nikon D610, filmovi zvuče isto tako dobro kao što izgledaju. Džek za mikrofon omogućava upotrebu eksternog stereo mikrofona za snimanje jasnih snimaka, a postoji i audio izlaz za eksterne slušalice.

Nekomprimovani HDMI izlaz: Nikon D610 omogućava prenošenje nekomprimovanog živog video toka pri 1080p na spoljnim rekorderima, a izlaz će automatski pasti na 1080i ako se detektuje upotreba spoljnog monitora. Nekomprimovani podaci predstavljaju izlaz sa predviđenom veličinom slike i brojem fotografija u sekundi i ne sadrže preklapanje informacija koje u isto vreme mogu da se prikažu na TFT monitoru fotoaparata.

Kreativne alatke ugrađene u fotoaparat

Niz kreativnih i praktičnih alatki ugrađenih u fotoaparat omogućavaju fotografima da maksimalno iskoriste svaku priliku za fotografisanje i da iskoriste svu kreativnu slobodu koju nudi fotografisanje u punom formatu (FX format).

Fotografisanje tehnikom „time-lapse“: Napravite „time-lapse“ pomoću jednostavnih opcija u meniju. Sačuvajte fotografije kao datoteke filmova i prikažite sporu akciju u brzoj reprodukciji, sa brzinama reprodukcije od 24 do 36.000 puta većim od normalne.  Koristite  fotografisanje u intervalu da biste aktivirali zatvarač u prethodno podešenim željenim intervalima.

Režim HDR (High Dynamic Range): snima jednu preeksponiranu i jednu podeksponiranu fotografiju jednim okidanjem. Opseg se može proširiti do ±3 EV za različite prikaze, pune zasićenja i tonske gradacije, dok se glatkoća ivice gde se susreću dve ekspozicije može podesiti kako bi se postigao prirodniji izgled.

Picture Control kontrole: Prilagodite izgled fotografija i video snimaka finim podešavanjem parametara kao što su oštrina, zasićenost i ton. Ovoj funkciji može se direktno pristupiti preko namenskog dugmeta.

Režimi scena: 19 režima scene optimizuje podešavanja kao što su brzina zatvarača, ISO i otvor blende da bi se svaki put dobili vrhunski rezultati. Idealan način za brzo snimanje savršenih snimaka.

Ugrađeno uređivanje: Meniji obuhvataju niz korisnih funkcija, npr. opcije za korigovanje efekta crvenih očiju i balans boje, kao i D-Lighting, RAW obrada i opcije za promenu veličine. Efekti filtera obuhvataju Skylight (Nebeski sjaj), Cross screen (Zvezdasti filter), Miniature (Minijatura), Color outline (Konture boje), Color sketch (Skica boja) i Selective color (Selektivna boja). Opcije brzog retuširanja obuhvataju kontrolu distorzije, kontrolu perspektive, ispravljanje i riblje oko. Takođe, postoji funkcija uređivanja filmova koja omogućava da se odrede početne i krajnje tačka filmskih sekvenci kako bi se efikasnije sačuvale.

 

Sloboda punog formata

Nikon adapter za bežično povezivanje mobilnih uređaja omogućava bežični prenos slika, a dvostruki slot za SD kartice pruža više mogućnosti za snimanje i skladištenje velikih datoteka. Postoji mogućnost da se RAW i JPEG podaci zapisuju na zasebne kartice, kopiraju sa jedne kartice na drugu i da se slot izabere tokom video snimanja u skladu sa preostalim kapacitetom.

Wi-Fi: Opcioni Nikon adapter za bežično povezivanje mobilnih uređaja WU-1b omogućava direktni prenos fotografija do bilo kog pametnog telefona ili tablet računara, kao i daljinsku kontrolu fotoaparata preko pametnog uređaja. Odličan način za jednostavno deljenje visokokvalitetnih slika, pregledanje snimaka na većem ekranu ili eksperimentisanje sa autoportretima u punom formatu.

Efikasno upravljanje napajanjem: Prerađena kola fotoaparata D800 sada omogućavaju da se snimi približno 900 fotografija[1] ili približno 60 minuta filma u živom prikazu slike.[2] I sve to sa jednim punjenjem punjive Li-jonske baterije EN-EL15.

Snaga punog formata

Napravljen da podnese teške uslove, lagani Nikon D610 zadržava istu čvrstu konstrukciju  svog prethodnika. Gornji i zadnji okvir fotoaparata napravljeni su od izdržljive legure magnezijuma, a ovaj fotoaparat je zaštićen od uticaja vremenskih uslova u istoj meri kao i model D800, što omogućava povećanu otpornost na vlagu i prašinu. Brz odziv, pouzdan rad i zgodno postavljena dugmad i kontrole omogućavaju udobno rukovanje i fleksibilnost da se odgovori brzo čak i u neočekivanim situacijama za fotografisanje.

Brzi odziv: Vreme pokretanja iznosi približno 0,13 s[3], vreme kašnjenja okidanja je skraćeno na približno 0,052 s3, uz mogućnost kontinualnog fotografisanja od približno 6 fps u FX i DX formatu.

Velika preciznost i velika izdržljivost zatvarača: Zatvarač je testiran do 150.000 ciklusa okidanja da bi se potvrdili izdržljivost i preciznost. On se može se pohvaliti opsegom brzine od 1/4000 za 30 s, a poseduje inteligentni samodijagnostički monitor zatvarača i pogonsku jedinicu koja treba da smanji potrebu za napajanjem kada zatvarač duže vremena stoji podignut tokom snimanja filma.

Precizan LCD monitor od 8 cm (3,2 in.), sa približno 921.000 tačaka, širokim uglom gledanja i automatskom kontrolom svetline monitora: Daje svetlu, jasnu reprodukciju slike sa velikim kapacitetom reprodukcije boja. Osvetljenost LCD monitora se automatski podešava u skladu sa okruženjem za prikazivanje.

Optičko tražilo sa staklenom prizmom: Sa pokrivanjem slike od približno 100% i uvećanjem od 0,7x (objektiv od 50 mm f/1,4 sa fokusom u beskonačnosti, -1,0 m-1).

Elektronski virtuelni horizont sa dve ose: Pruža tačnu potvrdu nivoa snimanja tako što vam omogućava da pogledate LCD monitor ili tražilo za obe pozicije fotoaparata u odnosu na horizontalnu ravan i njen nivo (rotacija unapred ili unazad).

 

NIKKOR prednost

Kakve god da su vaše ideje, iskustvo ili kreativna vizija, legendarni NIKKOR objektivi predstavljaju idealno rešenje za potpuni integritet FX formata. Uparite Nikon D610 sa NIKKOR objektivom i iskoristite sav potencijal senzora od 24,3. Ime NIKKOR postalo je sinonim za vrhunske performanse i kvalitet fotogafija bez premca, a 2013. godina je godina u kojoj se slavi 80. godišnjica brenda NIKKOR i u kojoj je ukupna proizvodnja NIKKOR objektiva dostigla broj od 80 miliona. Sa preko 80 tipova objektiva koji se trenutno proizvode, Nikon pruža fotografima priliku da maksimalno iskoriste svojstva FX senzora.

Opciona dodatna oprema

Vertikalni rukohvat sa nosačem više tipova baterija MB-D14: Prihvata raznovrsne baterije, između ostalog različite tipove baterija veličine AA i Nikon punjivu Li-jonsku bateriju EN-EL15 (vidi specifikacije). MB-D14 ima sopstveno namensko dugme za okidanje i komandne točkiće za pravljenje pogodnije kompozicije prilikom fotografisanja u vertikalnoj orijentaciji.

Creative Lighting System: Kompatabilan sa Nikon sistemom kreativnog osvetljenja, D610 podržava upotrebu moćnih i svestranih i-TTL Speedlight bliceva, kao što su profesionalni SB-910 ili jednostavni SB-700.

Capture NX 2 – brza, moćna i kreativna obrada slika: Da bi se prilagodio snazi snimanja senzora od 24,3 megapiksela fotoaparata D610, najnoviji program Capture NX 2 je brži nego ranije i u potpunosti je kompatibilan sa 64-bitnim procesorima.

Camera Control Pro 2 – prilagodljive daljinske kontrole fotoaparata: Ovaj softver pruža brojna poboljšanja zahvaljujući kojima je živi prikaz slike na fotoaparatu Nikon D610 besprekoran. Pored kontrolisanja režima ekspozicije, brzine zatvarača i otvora blende, kreativne kontrole obuhvataju daljinsko pokretanje i zaustavljanje snimanja filmova i prebacivanje između živog prikaza slike za fotografije i filmove.

Nikon D610 stiže u prodavnice u Srbiji krajem Oktobra. Za više informacija o ovom fotoaparatu, kliknite ovde!



[1] Na osnovu CIPA standarda.

[2] Snimanje živog prikaza slike može automatski da se prekine pre nego što prođe 60 minuta da bi se sprečilo pregrevanje.

 

[3] Na osnovu CIPA standarda.

newsmaster