Toshibin T1100 laptop PC osvojio prestižnu nagradu IEEE Milestone

Toshiba T1100TOKIO – Kompanija Toshiba Corporation (TOKYO:6502) objavila je danas da je T1100 laptop PC ove kompanije, koji se u prodaji u Evropi našao 1985, dobio sertifikat kao velika inovacija u okviru programa IEEE Milestone. Ovaj model je nagrađen zbog svog izuzetnog doprinosa razvoju laptop računara.

IEEE-Institut inženjera elektrotehnike i elektronike, vodeća svetska profesionalna asocijacija koja okuplja inženjere elektrotethnike i elektronike, pokrenula je program Milestones 1983. godine, sa ciljem da nagrađuje važna istorijska dostignuća. Do sada je podeljeno oko 140 nagrada u okviru ovog programa širom sveta. Ovo je za kompaniju Toshiba druga nagrada ove asocijacije, nakon nagrade za JW-10 procesor teksta na japanskom jeziku 2008. godine.

Toshiba je počela razvoj IBM laptop PC-ja kompatibilnog sa personalnim računarima 1984. godine, kada je IBM oprema kompatibilna sa personalnim računarima bila standard za stone računare. Lansiran u Evropi 1985, model T1100 je direktno uticao i dao veliki doprinos pojavi i potonjem razvoju tržišta laptop PC-ja. T1100 je nudio LCD displej visoke rezolucije i flopi disk drajv od 3,5 inča radi smanjenja ukupnog gabarita. Tada najnoviji softer za kontrolu napajanja strujom pomagao je da baterija traje do osam sati*1. I pored svih ovih karakteristika, model T1100 je bio težak samo 4,1 kg.

Početkom 80-tih godina prošlog veka, stoni računari su obično bili postavljeni na određenim stolovima za kojima su korisnici radili. T1100 je imao odličan prijem na tržištu zahvaljujući svojoj mobilnosti, tako da je samo prve godine prodato 10.000 jedinica, uglavnom u Evropi. Toshiba je 1986. godine lansirala model T3100, koji je imao hard disk drajv, po prvi put na svetu*2 ugrađen u jedan laptop PC, kao i CPU visokih performansi koji se prethodno koristio samo kod stonih računara. Na osnovu ovih uspeha, Toshiba je nastavila da proširuje asortiman laptop računara i počela da ih distribuira i u Sjedinjenim Državama i Japanu. Toshibini laptop računari, uključujući model T1100, konstantno su predvodili PC tržište, promovišući pojavu i razvoj industrije delova za prenosivu opremu i dajući veliki doprinos razvoju informatičkog društva.

Toshiba će prikazati model T1100 na stalnoj izložbi, zajedno sa plaketom za nagradu IEEE Milestone, u novom Toshibinom muzeju nauke u Kavasakiju, koji će biti ponovo otvoren početkom 2014. godine.

O IEEE:

IEEE je globalna organizacija koja ima preko 400.000 članova iz više od 160 zemalja. Zahvaljujući svojim članovima, IEEE je vodeći autoritet u oblastima od svemirskih sistema, kompjutera i telekomunikacija do biomedicinskog inženjeringa, električne energije i elektronike za široku upotrebu.

O nagradi IEEE Milestone:

Nagrada IEEE Milestone se dodeljuje za inovacije u oblasti elektro, elektronskih, informacionih i komunikacijskih sistema. Nagrađene tehnologije su položile test vremena i imaju istoriju dugu najmanje 25 godina, kao i istorijski uticaj na elektronsku industriju i društvo. Ovaj program je pokrenut 1983. godine, kao nagrade u oblasti
elektrotehnike, a 2000. godine je prerastao u nagrade IEEE Milestone u elektrotehnici i računarstvu. Pre modela T1100, ovu nagradu su dobile i sledeće japanske inovacije:

*1 Toshibino istraživanje okruženja 1985.

*2 Toshibina istraživanja od 1985.

O kompaniji Toshiba

Toshiba je svetski lider, proizvođač i distributer raznovrsnih naprednih elektronskih i električnih proizvoda i sistema. Toshiba grupa nudi inovacije i maštovitost u oblastima kao što su digitalni proizvodi, uključujući LCD televizore, noutbuk računare, maloprodajna rešenja i multifunkcionalne uređaje, elektronski uređaji, uključujući poluprovodnike, proizvode za skladištenje i materijale, industrijski i sistemi društvene infrastrukture, uključujući elektro sisteme, pametna rešenja za zajednice, medicinske sisteme i eksalatore i liftove, i i kućni aparati.

Kompanija Toshiba je osnovana 1875, a danas posluje preko globalne mreže od preko 590 kompanija, sa 206.000 zaposlenih širom sveta i godišnjom prodajom koja premašuje 61 milijardu dolara. Posetite Toshibin vebsajt na adresi www.toshiba.rs

newsmaster