Izložba u nastajanju

U okviru Sajma fotografije Kulturnog centra Beograd, koji se održao 24. i 25. decembra, časopis ReFoto organizovao je dvodnevnu radionicu pod nazivom ”Izložba u nastajanju”. Odabrani čitaoci časopisa Refoto imali su priliku da fotografišu u profesionalnim uslovima uz profesionalnu foto opremu, šminku kostim i modele i da na licu mesta kreiraju sopstvenu izložbu.

Učesnici su u dva vrlo različito tematski osmišljena dana fotografisali kostime studentkinja Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Prvog dana kostime Milice Požar, Katarine Radović i Irine Somborac krasile su Paperal maske Aleksandre Škorića, dok su drugog dana kostimi Sofije Jovandić, Vanje Đurović i Katarine Despotović fotografisani u tropskom ambijentu scenografije nastale za tu priliku. Kostime i maske nosili su modeli Modnog studija Click, koji se pobrinuo i za odgovarajuće frizure i šminku, a samo snimanje se odvijalo pod mentorstvom dvoje fotografa, Milana Živkovića, glavnog i odgovornog urednika časopisa Refoto i Milice Mrvić, urednice portala Refoto.rs.

Ova radionica bila je svojevrsna prezentacija izložbe u nastajanju jer su izabrane fotografije, nakon obrade u Fotošopu, bile odštampane. Tako pripremljene i odštampane fotografije, odmah su se našle na zidovima Galerije Artget. Radove učesnika radionice Bojana Džodana, Vuka Papića i Milana Tesle, Ivane Todorović, Borisa Kočiša i Aleksandra Kristijana Stojanovića svi zainteresovani mogu pogledati na izložbi u Galeriji Artget do subote 28. decembra kada se i sam Sajam fotografije završava.

Učesnici i posetioci radionice dobili su uvid u sam proces pripreme fotografskog seta, toka fotografisanja na zadatu temu, postprodukcije i, na kraju, štampe i izlaganja. Organizatori radionice, na ovaj način, dali su dodatni i zajednički doprinos obrazovanju u oblasti fotografije i vizuelne kulture kojima se, svako na svoj način, bave već više decenija.

Radionicu su pomogli komapnija Refot B koja je obezbedila potrebnu foto-opremu kao i kompanija Perollo koja je za ovu priliku odštampala fotografije na licu mesta.