Poreski inspektori treniraju za borbu protiv piraterije

Juče je kompanija Microsoft, drugi put za redom, u celom svetu obeležila Dan zaštite autorskih prava. Podaci pokazuju da oko 40 posto svih računara u svetu radi sa nelegalnim softverom.

Štetu od nelegalnog softvera imaju kompanije, korisnici, ali i države. Procenjuje se da je samo u Srbiji, država u 2008. zbog piraterije izgubila oko 99 miliona američkih dolara. Osim materijalnih posledica, softverska piraterija otežava ulazak Srbije u Evropsku uniju, Svetsku trgovinsku organizaciju, a podstiče i razvoj organizovanog kriminala.

Vladan Đurić iz kompanije Microsoft ističe da je pirateriju vrlo teško kontrolisati, ali da se država sve više uključuje i raznim metodama uspeva da se bori protiv onih koji zloupotrebljavaju nečiju intelektualnu svojinu. Inspektori Poreske uprave uskoro će započeti novu seriju specijalnog treninga na kom će biti obučeni kako da prepoznaju softversku pirateriju i primene Zakon o posebnim ovlašćenjima radi efikasne zaštite prava intelektualne svojine.

Ovaj zakon tretira softversku pirateriju kao ozbiljan privredni prekršaj, po prirodi prestupa sličan utaji poreza. Poreska uprava je zadužena za proveru legalnosti softvera kod pravnih lica i inspektori od početka 2008. godine već primenjuju ovaj zakon.

Stopa piraterije u Srbiji iznosi trenutno 74 posto, 2007. je iznosila 76%, 2006. (78%) i 2005. (80%). (A.S.)
Izvor: Mikro

Search: Find More About Motorola investira u razvoj inetrfejsa osetljivih na dodir

[ad#234x60vesti]

newsmaster