Google (suptilno) promenio svoju polaznu stranu

Google je od srede počeo da koristi novu verziju polazne strane svog pretraživača. Kad se glavna strana pojavi na njoj se vidi jedino logotip Google (ili njegova varijacija primerena tom danu) i povećano polje za pretraživanje (uvedeno pre nekoliko meseci) sa dva dugmeta ispod njega. Ostali elementi strane kao što su veze za Gmail, dokumente, vesti, mape itd, pojavljuju se čim se pomakne miš, ali uz efekat postepenog pojavljivanja.

Googleova nova strana je sada još praznija, u poređenju s konkurentskim Microsoftovim pretraživačem Bing, koji ispod polja za pretraživanje postavlja različite slike i potencijalno zanimljive upite za pretraživanje.

Strana koja se postepeno pojavljuje uočena je još početkom oktobra, kad je Google počeo da eksperimentiše sa novim izgledima. Njegovi predstavnici kažu da su isprobali desetak različitih verzija i da su ovu sadašnju izabrali „merenjem zadovoljstva korisnika“.

Neke od ranijih verzija s efektom postepenog pojavljivanja imale su još minimalističkiji pristup. Na jednoj su u početku bila sakrivena i dugmad, što bi na dan kad je obeležavana godišnjica trakastog koda rezultiralo stranom na kojoj bi se video samo niz vertikalnih linija (kôd reči Google) i pravougaono polje. Konačna verzija izgleda strane uvedena je na sve Googleove strane u svetu.

Googleov tim je u svom saopštenju naveo da je bilo nedoumica vezanih za vreme do prve aktivnosti na novoj strani, koje bi u početku moglo da zbuni korisnike. „Želeli smo da korisnici primete ovu promenu… a da biste nešto primetili potrebno je vreme (mada su to u ovom slučaju milisekunde!). Posle toga cilj nam je bio da ustanovimo da li će korisnici s vremenom početi efikasnije da koriste početnu stranu u odnosu na kontrolnu grupu i uočili smo upravo takvu tendenciju.“

Početkom ove nedelje Google je uveo i bolji format za predstavljanje rezultata pretraživanja slika.

U proteklih jedanaest godina Google u više navrata menjao izgled svoje početne strane. Vremeplov tih promena može se pogledati ovde. (M.V.)
Izvor: Mikro

Search: Find More About Motorola investira u razvoj inetrfejsa osetljivih na dodir

[ad#234x60vesti]

newsmaster