Lenovo objavio rezultate prvog kvartala 2012/13. godine

• Rekordni udeo  na tržištu od 15 odsto

• Kvartalna prodaja u vrednosti od 8 milijardi dolara
• Neto prihod u vrednosti od 141 miliona dolara
• Osnovna zarada po akciji 1,37 američkih centi , odnosno 10,63 hongkonških centi
• Neto novčane rezerve u vrednosti od 3,7 milijardi dolara (od 30. juna 2012. godine)

 

HONGKONG, 16. avgust 2012. – Kompanija Lenovo Group objavila je rezultate prvog fiskalnog kvartala završenog 30. juna 2012. godine, i kvartalnu prodaju u vrednosti od 8 milijardi dolara, što je 35 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Istovremeno, neto prihod u prvom kvartalu je porastao za 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu, i sada iznosi 141 miliona dolara, što pokazuje sposobnost kompanije da održava profitabilan rast u izazovnom tržištu.

Kao proizvođač računara koji je drugi na svetu, kompanija Lenovo je postigla do sada najviši kvartalni tržišni udeo od 15 odsto, što pomaže kompaniji da bude u značajnoj prednosti u odnosu na svoje konkurente. U industriji gde je ukupna isporuka računara opala za skoro dva procenta u odnosu na prethodnu godinu, isporuka računara kompanije Lenovo za prvi fiskalni kvartal porasla je za 24,4 odsto u odnosu na prošlu godinu, i to je 13. kvartal zaredom da je rast kompanije Lenovo nadmašio računarsku industriju u celini. Takođe, ovo je 11. kvartal zaredom gde je rast kompanije Lenovo bio veći nego rast bilo kojeg od četiri vodeća proizvođača računara.

Rast kompanije Lenovo je uravnotežen u svim geografskim područjima, među svim kupcima i proizvodim linijama, što je rezultat kontinuiranog fokusa kompanije na sprovođenje takozvane „štiti i napadni” strategije. Ovom strategijom se jača poslovanje na postojećim tržištima, a istovremeno traže potencijalna nova tržišta. Budući da se industrija razvija u računarsku Plus eru, kompanija Lenovo neprestano prati trendove kako bi osigurala dobru poziciju u skladu sa razvojem industrije, pa u portfoliu proizvoda obuhvata više tableta, smart televizora i smart telefona.

Bruto dobit kompanije za prvi fiskalni kvartal porastao je za 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu, sa bruto maržom od 12 odsto. Operativni profit za kvartal porastao je za 48 odsto u odnosu na prethodnu godinu i iznosi više od 182 miliona dolara. Osnovna zarada po akciji za prvi fiskalni kvartal bila je 1,37 američkih centi, tj. 10,63 hongkonških centi. Neto novčane rezerve 30. juna 2012. bile su 3,7 milijardi dolara.

Pre dve nedelje, kompanija Lenovo najavila je globalno partnerstvo sa kompanijom EMC, sa kojom će formirati program za razvoj tehnologije server, što će pomoći razvoju inovacija poboljšanju mogućnosti kompanije Lenovo u x86 industriji standardnih servera. Kompanija Lenovo će predstaviti ove servere na tržištu i oni će vremenom biti ugrađivani u EMC sisteme za skladištenje. Kompanija Lenovo je velikog konkurenta pretvorila u svog proizvođača originalne opreme i zasnovala sa njim partnerski odnos i svojim kupcima će omogućiti rešenja kompanije EMC, vodeće kompanije u industriji umreženih rešenja za skladištenje, i to počevši sa Kinom.

Kompanije Lenovo i EMC su se takođe dogovorile da osnuju zajedničko preduzeće, koje je u većinskom vlasništvu kompanije Lenovo, gde će iskoristiti određena sredstva i resurse iz Iomega poslovanja kompanije EMC kako bi razvili i prodavali Network Attached Storage (NAS), proizvod za mala i srednja preduzeća koji će biti distribuirani preduzećima širom sveta.

Prihodi poslovanja ovog novog partnerstva neće biti obuhvaćeni u prihodima kompanija u tekućoj fiskalnoj godini.

Tokom prvog fiskalnog kvartala, kompanija Lenovo je najavila osnivanje Lenovo industrijske baze u Vuhanu, u Kini, gde će kompanija graditi integrisani objekat fokusiran na istraživanje, razvoj i proizvodnju Lenovo mobilnog interneta i digitalnih proizvoda kućne linije. Očekuje se da objekat bude otvoren u oktobru 2013. godine.

„Iako je ekonomsko okruženje donekle slično krizi u 2008/09. godini, rezultati kompanije Lenovo su mnogo bolji, jer imamo pravu strategiju i odlično poslovanje”, rekao je Jang Juanđing, predsednik i generalni direktor kompanije Lenovo. „Naše poslovanje na tržištima u razvoju, izvan Kine, sa potrošačima i u sektoru Mobile Internet Digital Home (MIDH) dostiglo je brzu ekspanziju, što je postavilo jake temelje koji podržavaju ukupan učinak našeg poslovanje. Kada je u pitanju Kina i naše globalno komercijalno poslovanje održavamo visoku profitabilnost, što nam omogućava da obezbedimo dovoljno sredstava koje ćemo investirati u područje rasta i time obezbediti sveobuhvatno zdravo poslovanje kompanije. Iako smo u izazovnom okruženju, uvereni smo da ukoliko nastavimo sa sprovođenjem strategije zaštite i napada, kompanija Lenovo može da postigne održiv rast i visok profit u računarskoj plus eri.”

 

GEOGRAFSKI PREGLED **

 

Kompanija Lenovo u Kini beleži 3.5 milijardi dolara profita u konsolidovanim prodajama u prvom fiskalnom kvartalu, što predstavlja povećanje od 24 odsto u odnosu na prethodnu godinu, i predstavlja 44 odsto prodaje celokupne kompanije. Tokom prvog kvartala, kompanija Lenovo je dodatno ojačala poziciju broj jedan u Kini za 3,9 poena, što je rezultiralo rekordnim tržišnim udelom u Kini od 35 odsto, i dodatno povećalo jaz između kompanije Lenovo i njenih najbližih rivala. Isporuka računara kompanije Lenovo u Kini porasla je za devet odsto u odnosu na prethodnu godinu u ovom kvartalu, u poređenju sa sveukupnim smanjenjem isporuke računara u Kini od 2,8 odsto.

U azijsko-pacifičkom regionu i regionu Latinske Amerike, isporuke računara kompanije Lenovo za prvi fiskalni kvartal porasle su za 59,2 odsto, što znatno nadmašuje ukupnu industriju, koja beleži pad od 3,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Konsolidovana prodaja bila je 1,7 milijardi dolara za prvi kvartal, odnosno 21 odsto prodaje svetskih preduzeća. Kompanija Lenovo zabeležila je dvocifreni udeo na tržištu u regionu sa 11 odsto,  što joj je donelo 4,4 poena više nego u istom periodu prethodne godine. Za ovaj kvartal takođe izdvajamo i poziciju broj jedan u Japanu, sa 25,4 odsto tržišnog učešća, a uz to i uspešnu integraciju kompanije Lenovo i kompanije NEC, koja upravo ulazi u drugu godinu rada. Pored toga, kompanija Lenovo je sve vreme beležila visoke rezultate u Indiji, sa 17 odsto udela, i u na tom tržištu raste više od pet puta brže nego industrija u celini, a isporuke računara u Brazilu su porasle više od 20 puta od ukupne stope rasta industrije u toj zemlji.

Isporuke računara kompanije Lenovo u Evropi, Bliskom Istoku i Africi porasle su za impresivnih 62,3 odsto u prvom kvartalu u odnosu na prethodnu godinu, što je šest puta više od ukupne stope rasta industrije u ovom regionu, koji iznosi 9,1 odsto. Tokom prvog kvartala konsolidovana prodaja porasla je za 62 odsto u odnosu na prethodnu godinu, na 1,6 milijardi dolara, ili 20 odsto od ukupne prodaje kompanije. Uprkos ekonomskim izazovima sa kojima se suočavaju nekoliko evropskih zemalja, kompanija Lenovo dobila je 2,9 poena više nego u  istom periodu prethodne godine. Uspešna integracija kompanije Lenovo i kupovina kompanije MEDION pomogla je kompaniji da popravi svoju poziciju u Zapadnoj Evropi. U Rusiji, kompanija Lenovo udvostručila je isporuku računara u odnosu na prethodnu godinu.

U Severnoj Americi konsolidovana prodaja bila je 1,2 milijarde dolara za prvi fiskalni kvartal, što je porast od sedam odsto u odnosu na prethodnu godinu, i čini 15 odsto ukupne svetske prodaje ove kompanije. Na ukupnom tržištu koje je opalo za deset odsto u odnosu na prethodnu godinu, računarska isporuka kompanije Lenovo porasla je za 8,6 odsto u prvom kvartalu, sa uravnoteženo jakom prodajom i sa komercijalnim i potrošačkim klijenatima. Sa rekordno visokim tržišnim učešćem u Sjedinjenim Američkim Državama od 8 odsto, kompanija Lenovo uspela je da povrati poziciju broj četiri kada je u pitanju učešće u regionu.

 

PREGLED PROIZVODA

 

Laptop računari kompanije Lenovo i dalje daju najveći doprinos prodaji širom sveta, čine čak 54 odsto ukupnog prihoda kompanije Lenovo. Konsolidovana prodaja laptop biznis računara širom sveta u prvom fiskalnom kvartalu bila je 4,3 milijarde dolara, što predstavlja povećanje od 23 u odnosu na prethodnu godinu. Isporuka laptop računara širom sveta u kvartalu porasla je za 27 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što je kompaniji Lenovo pomoglo da dobije 3,2 boda i postigne rekordno visok udeo na tržištu laptop računara od 15,4 odsto. Generalno, laptop pošiljke su stagnirale u odnosu na prethodnu godinu. Tokom prvog kvartala, kompanija Lenovo najavila je širom sveta izlazak na tržište svojih prvih ultrabook računara, U310 i U410 IdeaPad, koji se nalaze u novoj kompanijskoj, globalnoj reklamnoj kampanji „Book of Do”. Novi ultrabook računari kompanije Lenovo kombinuju najbolje osobine tradicionalnih laptop računara – performanse obrade, veliki kapacitet i bogat zvuk – sa elegantnim, estetski poželjnim kvalitetima tablet uređaja, kao što su brzo podizanje sistema, instant rezime i celodnevno trajanje baterije.

Konsolidovana prodaja desktop računara kompanije Lenovo u svetu povećana je za 26 odsto u odnosu na prethodnu godinu, i u prvom fiskalnom kvartalu bila je 2,5 milijardi dolara, što je 32 odsto od ukupnog prihoda prodaje kompanije Lenovo. Isporuka desktop računara širom sveta u prvom kvartalu povećana je za 21 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok se u industriji širom sveta beleži ukupan pad od četiri odsto. Kompanija Lenovo stekla je tri boda i postigla rekordno visok tržišni udeo od 14,4 odsto. Tokom prvog kvartala , kompanija Lenovo je najavila svoj novi ThinkCentre M92p „mali” desktop računar, prvi desktop računar širine loptice za golf (34.5 mm). ThinkCentre M92p pokazuje inovativni oblik malih dimenzija koji omogućava da računar bude smešten u praktično svaki prostor, a ipak zadržava produktivnost prve klase. U fizičkim okruženjima gde je prostor ograničen, kupci su posebno zainteresovani za „male” desktop računare.

Pošto je završio svoju prvu godinu rada, mobilni internet kompanije Lenovo, Mobile Internet Digital Home (MIDH), tokom prvog fiskalnog kvartala zabeležio je prodaju povećanu za 173 odsto u odnosu na prethodnu godinu, i iznosi 587 miliona dolara, što čini 7 odsto od ukupnog kompanijskog prihoda od prodaje. Isporuka smart telefona kompanije Lenovo povećana je 44 puta u odnosu na prethodnu godinu, što je pomoglo da i kompanija prvi put postigne dvocifreni udeo na tržištu smart telefona, i to 11,2 odsto.Uspeh sa smart telefonima dala je motiv kompaniji da poboljša svoje ukupno mobilno poslovanje telefona za 5,1 poena u odnosu na isti period prethodne godine čime su završili kvartal sa rekordnih 9,8 odsto udela na tržištu u Kini. Sve u svemu, Lenovo je sada drugi po veličini proizvođač mobilnih telefona u Kini. Tokom prvog fiskalnog kvartala, kompanija Lenovo je najavila najnoviji tablet uređaj ,IdeaTab S2109, dizajniran za zabavu sa karakteristikama kao što su četiri SRS zvučnika. Kompanija je takođe najavila svoj prvi pametni televizor u Kini, K91 Smart televizor sa ekranom od 55 inčna, televizor koji je sertifikovala kompanija Google da podržava Android 4.0 operativni sistem.

*Pogledajte IDC podatke iz drugog kvartala 2012. godine

**Geografska poređenja sa prethodnom godinom, koju su prepravili Kina Mature Group i Emerging Markets Group

 

 

O kompaniji Lenovo

Lenovo (HKSE:992)(ADR: LNVGY) jeste tehnološka kompanija vredna 21 milijardu američkih dolara, prisutna u 160 zemalja i drugi najveći proizvođač računara u svetu. Posvećena kreiranju najinovativnijih personalnih računara i uređaja za pristup mobilnom Internetu, kompanija zasniva model poslovanja na inovacijama, izvrsnoj operativnosti, zadovoljstvu kupaca, kao i fokusiranju na investiranje na nova tržišta. Nastala akvizicijom bivše IBM-ove PC divizije od strane kompanije Lenovo Group, kompanija razvija, proizvodi i nudi pouzdane, sigurne, visokokvalitetne i funkcionalne tehnologije, proizvode i usluge. Lenovo linija proizvoda uključuje legendarnu seriju Think i seriju računarskih proizvoda Idea, kao i servere, radne stanice i uređaje za pristup mobilnom internetu uključujući tablete i smart telefone. Lenovo ima velike istraživačke centre u Jamatu (Japan), Pekingu, Šangaju, Shenzhenu (Kina) i Raleighu (SAD). Više informacija potražite na www.lenovo.com.

 

 

Za više informacija molimo kontaktirajte:

# # #

 

Lenovo Group
FINANSIJSKI PREGLED
Za fiskalni kvartal završen 30. juna , 2012

( u milionima dolara, osim po akciji podataka)

 

Q1
12/13
Q1
11/12
Y/Y
CHG
Prodaja 8,010 5,920 35%
Bruto dobit 959 739 30%
Bruto marža 12.0% 12.5% -0.5pt
Troškovi poslovanja (777) (616) 26%
Odnos prihoda i rashoda 9.7% 10.4% -0.7pt
Poslovni dobitak 182 123 48%
Drugi neposlovni prihodi 3 0 NA
Pred-poreski prihod 185 123 50%
Oporezivanje (41) (15) 178%
Profit za period 144 108 33%
Nekontrolisane kamate (3) 0 NA
Dobit pripisana akcionarima 141 108 30%
Zarada prema akciji (američki centi)
Osnovna
Razređena
1.37

1.33

1.11

1.08

0.26

0.25

 

 

 

– –

newsmaster