SES: SATELIT ASTRA 5B USPEŠNO LANSIRAN NA RAKETI ARIANE 5

ASTRA 5B nudi kapicitet najnovije tehnologije za centralnu i istočnu Evropu, Rusiju i nezavisne države Komonvelta sa pozicije 31,5 stepeni istočno/ Satelit takođe ima i drugi SES kapacitet za EGNOS za Evropsku komisiju

 Luksemburg, 23. mart 2014 – Kompanija SES S.A. (kotirana na berzama Euronext Paris i Luxembourg Stock Exchange pod oznakom SESG) objavila je da je satelit Astra 5B uspešno lansiran na raketi Ariane 5 sa evropske svemirske stanice u Koruu, Francuska Gvajana, 22. marta 2014. u 19:05 časova po lokalnom vremenu (23:05 CET; 18.05 EDT).

Kompanija Airbus Defence & Space Systems iz Tuluza, Francuska, izgradila je Satelit ASTRA 5B na osnovi veoma pouzdane platforme Eurostar E3000. Satelit će biti smešten na orbitalnoj poziciji 31,5 stepeni istočno i opremljen sa 40 Ku-band transpondera (ekvivalentno sa 36 MHz) kao i sa 6 Ka-band transpondera.

ASTRA 5B će proširiti kapacitet transpondera i geografsku pokrivenost centralne i istočne Evrope, Rusije i nezavisnih država Komonvelta za DTH, direct-to-cable  i distribuciju direktnog signala na terestrijalne televizijske mreže. Ova svemirska letelica takođe ima i drugi L-band kapacitet za Evropski geostacionarni navigacioni sistem (EGNOS) Evropske komisije. EGNOS pomaže u verifikovanju, poboljšavanju i izveštavanju o pouzdanosti i tačnosti navigacionih signala u Evropi.

ASTRA 5B je težak 5,724 kilograma i imaće raspon krila od 40 m kada se njegovi solarni nizovi primene u orbiti, a na kraju svog petnaestogodišnjeg životnog veka imaće snagu od 13 kW.

Romain Bausch, predsednik i izvršni direktor kompanije SES izjavio je: „Današnje uspešno lansiranje satelita Astra 5B za mene lično predstavlja posebno zadovoljstvo, jer je ostalo manje od 2 nedelje do 3. aprila 2014, kada ću zvanično otići u penziju i napustiti poziciju predsednika i izvršnog direktora SES-a. Uspešno lansiranje znači da je kompanija SES dok sam ja bio na njenom čelu proširila svoju satelitsku flotu sa 4 satelita koliko je 1995. godine imala na jednoj orbitalnoj poziciji u Evropi na 37 orbitalnih slotova koje danas ima širom sveta. Istovremeno će broj aktivnih transpondera porasti sa 64 na 1.058 onda kada ASTRA 5B postane operativan. ASTRA 5B će, u skladu sa našom dobro definisanom strategijom, u velikom meri povećati kapacitet kompanije SES na području centralne i istočne evrope, Rusije i nezavisnih država Komonvelta.“

„Posebno nam je drago što proslavljamo uspešno lansiranje satelita ASTRA 5B. Satelit ASTRA 5B ne samo da je osmi satelit koji je kompanija  Airbus Defense and Space Systems izgradila za kompaniju SES, već je to takođe i 33. satelit zasnovan na našoj veoma pouzdanoj Eurostar E3000 platformi, koja ovog meseca proslavlja svoju desetu godišnjicu boravka u orbiti“, dodaje François Auque, direktor kompanije Space Systems.

Potpredsednik Evropske komisije Antonio Tajani, odgovoran za industriju i preduzetništvo, izjavio je: „Ovaj novi kapacitet za EGNOS pokazuje posvećenost Komisije pružanju pozicionog signala sa najvećom mogućom tačnošću građanima i preduzećima u Evropi. Ovo otvara mnoštvo poslovnih mogućnosti, kako danas tako i u budućnosti, a posebno kada EGNOS počne da radi sa satelitom Galilleo koji će postati operativan do kraja 2014. godine“.

Kompanija Airbus Defence and Space trenutno završava integraciju i testiranje satelita Astra 2G, koji će biti lansiran kasnije u toku godine. Pored toga započet je rad i na satelitu SES-10. Oba ova satelita su zasnovana na Eurostar E3000 dizajnu.

newsmaster