Прослава другог рођендана .RS домена

Београд, 5. март 2010. – Регистар националног Интернет домена Републике Србије (РНИДС) прославио је трећу годишњицу од оснивања и други рођендан .RS домена. Свечаност је одржана у просторијама

Привредне коморе Србије, на којој су присуствовали: министарка за телекомуникације и информационо друштво Јасна Матић,представници Привредне коморе Србије, СПЦ и Министарства одбране, као и неколико уважених гостију из иностранства – Вим Денгезеле (Wim Degezelle), менаџер за комуникације у

Савету европских регистара националних домена највишег нивоа (Council of European National Top Level domain Registers – CENTR), Јулија Овчинкова (Julia Ovchinnkova), члан савета Координационог центра за домен .RU (Coordination Center for TDL .RU) и др. Манел Санрома (Manel Sanroma), члан стручног савета Фондације “тачкаКат” (Fundacio puntCat).

У оквиру симпозијума организоване су и пратеће активности – округли сто о увођењу ИДН-а (Internet Domain Name) у Србији, који је истовремено био и почетак јавне расправе вези са увођењем ћириличног домена , а иста прилика је искоришћена и за сусрет са овлашћеним регистрима.
Представници страних регистара присутне су упутили у начин рада њихових националних регистара и изнели своја искуства. Јулија Овчинкова, представница Координационог центра за .РУ домен, изнела је податак да .РУ домен постоји већ 14. година и да је за то време регистровано око 2,5 милиона домена. За локализовани ИДН домен пријавили су се већ првог дана када је ИЦАНН (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) почео процес регистрације. За њихов ћирилични домен одабран је – .РФ. Сада се налазе у завршној фази тог процеса те очакују да ће први
ћирилични домени бити регистровани у другој половини ове године. До краја године очекује да ће бити регистровано око 10.000 ћириличних домена, најпре приоритетних корисника и заштићених брeндова.
Др. Манел Санрома, представник каталонске фондације је рекао да .КАТ домен постоји 5 година и да репрезентује око 10 милиона каталонаца. У досадашњем раду регистровао је око 40 хиљада .КАТ домена.
Представник ЦЕНТР-е, Вим Дегезеле, је рекао да по њиховим сазнањима сајтови који имају регистроване локалне домене у просеку зарађују више од сајтова који су регистровани под глобалним доменима.

Предност локалних домена је и то што постоји много већи избор атрактивних имена домена од глобалних. У земљама северозападне Европе 85% нових сајтова региструје се под локалним доменима.
Генерални закључак је да треба максимално подржати иницијативу РНИДС-а да се национално писмо уведе у коришћење на Интернету као један од начина да се заштити култура и језик у својој изворној форми, што је тежња свих националности које имају своје писмо.

newsmaster