Kako uz informatičke tehnologije do interaktivne nastave

Beograd, 5.2.2015. – Na koji način informatičke tehnologije mogu modernizovati svakodnevnu nastavu i učiniti edukaciju interaktivnijom i efikasnijom, otkrio je događaj koji je danas za obrazovne ustanove organizovala HSM informatika.

Svrha događaja bila je na primerima iz prakse, učesnicima pokazati kako na jednostavan način mogu da uvedu interaktivnost u svoja predavanja i na taj način postignu bolje rezultate. Prisutnima su demonstrirani alati koji omogućavaju efikasnu nastavu na daljinu, kao i oni koji će uvesti interaktivnost u klasična predavanja u kabinetu ili učionici.

U bloku predavanja koja su se odnosila na efikasnu nastavu na daljinu, demonstrirana su Adobe Captivate i Presenter softverska rešenja, koja omogućavaju pretvaranje klasičnih PowerPoint prezentacija u interaktivne nastavne materijale, obogaćene video klipovima, audio zapisima, animacijama i interaktivnim kvizovima, kao i njihova organizacija u celovite kurikulume unutar LMS sistema, kako bi u svakom trenutku bili dostupni korisnicima, gde god da se nalaze. Uz izradu interaktivnih nastavih sadržaja, na praktičnim primerima pokazano je i Adobe Connect rešenje za komunikaciju, saradnju i edukaciju na daljinu, preko weba. Zahvaljujući ovom softverskom rešenju, korisnici mogu organizovati efikasnu edukaciju u virtuelnim učionicama, kojima učesnici mogu pristupiti preko bilo kog uređaja sa pristupom internetu, aktivno učestvovati u edukaciji kao da su fizički na istoj lokaciji sa predavačem, a istovremeno štedeti u troškovima putovanja.

U drugom setu predavanja koji se odnosio na uvođenje interaktivnosti u nastavu koja se održava u klasičnim kabinetima i učionicama, predstavljeno je LanSchool softversko rešenje za upravljanje računarskim učionicama. Neke od predstavljenih prednosti ovog rešenja su potpuna kontrola profesora nad računarima učenika, mogućnost blokiranja pristupa raznim internetskim stranicama ili aplikacijama koje će im skretati pažnju sa praćenja nastave, efikasna komunikacija preko grupnog ili pojedinačnog “chata” i poruka, kao i efikasno provođenje testiranja znanja učenika.

Osim rešenja za nadzor računarskih učionica, prisutnima su demonstrirane i prednosti elektronskih sistema za glasanje, praćenje prisustva učenika na nastavi i testiranje znanja, kao i prednosti pametnih tabli istog proizvođača, firme Turning Technologies. Uz ove korisne alate, predstavljenje su novosti u području InFocus projektora za obrazovne ustanove, kao i novosti u području praktičnih i prenosnih IRIS skenera za sve vrste dokumenata i pripadajućeg softvera za optičko prepoznavanje znakova (OCR).

Sa ovim događanjem na jednom mestu je predstavljen celi set dostupnih rešenja koja omogućavaju interaktivnu edukaciju, sa konačnim ciljem aktivnog uključivanja učenika i studenata u nastavu ipostizanja boljih rezultata.

newsmaster