HP nadmašio konkurenciju u isporuci servera širom sveta u četvrtom kvartalu 2008.

HP isporučio x86 servera u Americi, EMEA regionu, Aziji i Japanu

Beograd, 2. mart, 2009 – Prema podacima za 2008. godinu koje je objavio IDC(1), HP je nastavio da dominira većim delom svetskog tržišta servera svojim HP ProLiant i HP Integrity linijama servera.

Izlazeći u susret zahtevima klijenata za povećanjem snage procesora sa većim stepenom povratka investicije, HP je postigao 36,3 odsto udela u isporučenim jedinicama i 29 odsto udela u proizvodnom prihodu za četvrti kvartal 2008. Ovim je HP zadržao prvu poziciju u isporuci servera, kao i u ostvarenom prihodu na tržištu u odnosu na četvrti kvartal prošle godine. Među pet najvećih svetskih proizvođača, HP je proizvođač sa najvećim brojem serverskih jedinica i najvećim prihodom na tržištu u četvrtom kvartalu, ukoliko posmatramo godinu za godinom.

HP ProLiant je vodeći na tržištu po broju isporučenih x86 servera u poslednjih 50 kvartala, kako je izvestio IDC.(2) Po prvi put od 2003. godine, HP je na liderskoj poziciji na tržištu x86 servera u Americi, sa rastom udela od 6,4 odsto godinu za godinom. Sa HP ProLiant serverima, HP trenutno isporučuje više x86 servera od ostalih proizvođača.

“Više nego ikada, klijenti traže pouzdane servere koji pružaju bolje performanse, sa poboljšanim iskorišćavanjem energije i  povoljnijim cenama”,  kaže Pol Gotsegen, potpredsednik sektora za standardne industrijske servere HP-a. “HP klijentima nudi veću vrednost u odnosu na snagu procesora, isporučujući kompletna serverska rešenja sa moćnim softverom za upravljanje i maksimalnim povraćajem investicija. Sa svakim novim procesorskim rešenjem, uključujući i predstojeći Nehalem Xeon procesor iz Intel-a, klijenti se mogu osloniti na činjenicu da HP namerava da prvi isporuči kompletno serversko rešenje”.

Kako i velike kompanije i kompanije srednje veličine usvajaju tehnologiju sve intenzivnije, tako i tržište blejd servera nastavlja sa brzim rastom. Prema podacima IDC-a, HP na tržištu blejd servera drži 54,8 odsto prihoda proizvodnje i 51,5 odsto broja isporučenih jedinica za četvrti kvartal 2008.

Da bi smanjile troškove i povećale efikasnost u kritičnim okruženjima, organizacije nastavljaju da se prebacuju sa proizvođača poput IBM-a na HP Integrity sisteme.

Najvažniji podaci za četvrti kvartal 2008:

  • HP je zadržao prvu poziciju po broju isporučenih x86 i x86-64 servera, servera sa AMD Opteron® i Intel® Itanium® procesorima, servera sa Intel i AMD x86-64-procesorima
  • HP je zadržao prvu poziciju u proizvodnim prihodima i isporuci servera sa Windows®, Linux i UNIX operativnim sistemima, sa udelom prihoda od 32,7 odsto i 36,3 odsto udela u broju isporučenih jedinica
  • Sa povećanim zahtevima za HP Integrity i HP Integrity NonStop serverima u četvrtom kvartalu, HP je povećao prihod od servera sa Intel Itanium procesorima za 7,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine

Više informacija o HP serverima dostupno je na www.hp.com/go/servers.

O kompaniji HP

HP je najveća IT kompanija u svetu, sa ponudom koja sadrži rešenja za štampu, personalne računare, softvere, usluge i IT rešenja koja korisnicima, od pojedinaca do velikih preduzeća, pojednostavljuju iskustvo upotrebe tehnologija. Za više informacija o HP-u (indeks HPQ na Njujorškoj berzi), posetite adresu www.hp.com.

(1) IDC-ov Worldwide Quarterly Server Tracker 4Q08, Februar 2009.

(2) Kombinovano sa Compaq-ovim udelom na tržištu.

Intel i Itanium su zaštitni znaci Intel korporacije u SAD i ostalim zemljama. AMD i AMD Opteron su registrovani zaštitni znaci Advanced Micro Devices, Inc. u SAD i ostalim zemljama. Microsoft i Windows su u SAD registrovani zaštitni znaci Microsoft korporacije.

© 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Informacije koje se ovde nalaze podložne su promeni bez prethodnog obaveštenja. Jedina važeća garancija za HP proizvode i usluge izneta je eksplicitno u garantnoj izjavi koja prati sam proizvod ili uslugu. Nijednu informaciju iz ovog dokumenta ne treba smatrati za dodatnu garanciju. HP nije odgovoran za tehničke ili redakcijske greške koje se eventualno ovde nalaze.