BenQ ušao u arenu čitača e-knjiga

Tajvanska kompanija BenQ je u petak na izložbi “IT mesec” u Tajpeju, izložila svoj čitač elektronskih knjiga najavljen sredinom novembra nReader, a njeni predstavnici su izjavili da će se u prodaji pojaviti u januaru, najpre na Tajvanu i u Kini, i da će koštati oko 9000 tajvanskih dolara (280 američkih).

Ovaj novi e-čitač ima taktilni ekran dijagonale 15,2 cm (6-inča) i pored prikazivanja elektronskih knjiga može da reprodukuje muziku. Uređaj je tanak i lagan, a njegov ekran od elektronskog papira po kvalitetu je sličan onom koji je ugrađen u Amazonov Kindle. Korisnici će moći da učitavaju e-knjige i muziku bežičnim putem koristeći mobilne 3G veze i Wi-Fi.

Novi e-čitač samo je jedan od nekoliko desetina novih uređaja sličnih Kindleu koje će u narednih nekoliko meseci ponuditi tajvanske i kineske kompanije. Kompanija Netronix, ogranak Foxconn Electronicsa, prodavaće svoje čitače serije E-book preko kineskog giganta China Mobile, dok Delta Electronics priprema e-čitače i e-papir. Analitičari očekuju da će Asustek Computer i Micro-Star International uskoro pokazati svoje internet računare sa dva ekrana, od kojih će jedan služiti za čitanje e-knjiga.

BenQov nReader proizvodi kompanija SiPix Imaging, ogranak velikog proizvođača LCD ekrana AU Optronics. Njena tehnologija e-mastila nadmeće se s tehnologijom američke kompanije E-ink, koja je prihvatila da je kupi tajvanski Prime View International, koji proizvodi Kindle.

U isto vreme kad se pojavi BenQ nReader, na mreži će se otvoriti prodavnica sa hiljadama knjiga, magazina, novina i drugih sadržaja, izjavio je predstavnik kompanije. U dva gigabajta fleš memorije nReadera moći će da se smesti oko 4000 knjiga. Korisnici će njegov kapacitet moći da povećaju pomoću MicroSD kartice, čime će omogućiti smeštanje preko 10.000 knjiga.

Ekran nReadera je standardni crno-beli, sa nijansama sivog i rezolucijom 800 x 600.

Uređaj će podržavati nekoliko formata e-knjiga, uključujući EPUB kao i MP3 audio. Za slušalice je na raspolaganju standardni audio priključak.

Još jedan tajvanski proizvođač, Greenbook, prikazao je na istoj izložbi svoj e-čitač koji takođe košta oko 9000 tajvanskih dolara i ima ekran od 6 inča rezolucije 800 x 600, ali koristi tehnologiju elektronskog mastila kompanije E-ink. Raspolaže sa 512 MB fleš memorije ali se njen kapacitet pomoću SD kartice može povećati za još 4 GB. (M.V.)
Izvor: Mikro

Search: Find More About BenQ ušao u arenu čitača e-knjiga

[ad#234x60vesti]

newsmaster