Motorola investira u razvoj inetrfejsa osetljivih na dodir

Kompanija Motorola saopštila je da će investirati sredstva u kompaniju Sensitive Object, koja razvija tehnologiju što se koristi u izradi interfejsa osetljivih na dodir. Iako predstavnici Motorole nisu naveli o kolikim investicijama se radi, izjavili su da tehnologija kompaniju Sensitive Object predstavlja budućnost korisničkih interfejsa zasnovanih na dodiru.

Sensitive Object je nekadašnji ogranak francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja (Centre National de la Recherche Scientifique, CNRS). Kompanija je razvila tehnologiju koja za registrovanje dodira i akcije zasnovane na tome koristi akustične talase umesto optičkih ili električnih. Naime, kada korisnik dodirne uređaj opremljen tom tehnologijom, dodir proizvodi zvučni talas koji je za svaku mesto dodira jedinstven.

Tehnologija koristi staklenu površinu opremljenu senzorima za detekciju zvučnih talasa. Uz pomoć algoritama za procesiranje signala, tehnologija prepoznaje zvučni potpis vezan za dodir određenog mesta. Kada je potpis prepoznat, sistem pokreće određenu akciju u softverskoj aplikaciji koja je pokrenuta na uređaju.

Iz kompanije Sensitive Object tvrde da se njihova tehnologija može primeniti na bilo kojoj tvrdoj površini, uključujući staklo, plastiku, metal i drvo. To znači da bi, primera radi, ova tehnologija mogla da se koristi na celoj površini mobilnog telefona, uključujući i njegove bočne stranice i zadnju stranu. Ljubitelji igara na mobilnom telefonu bili bi u mogućnosti da dodirnu bilo koji deo telefona da bi igrali neku od igara.

Kompanija Sensitive Object je osnovana 2003. godine i njenih 20 inženjera se nalaze u laboratorijama u Parizu i Singapuru. Predstavnici Motorole nisu saopštili da li će u slučaju potpisivanja ugovora o sardanji i zajedničkim investicijama, te laboratorije i stručnjaci koji u njima rade biti premešteni. (G.B.)

Izvor: Mikro

Search: Find More About Motorola investira u razvoj inetrfejsa osetljivih na dodir

[ad#234x60vesti]

newsmaster