Zlatni matematičari u poseti Razvojnom centru Majkrosofta u Srbiji

Beograd, 29. januar 2016. godine – Razvojni centar Majkrosofta u Srbiji organizovao je danas druženje sa učenicima Matematičke gimnazije u Beogradu, osvajačima medalja na Žautikovskoj olimpijadi iz matematike, fizike i informatike.

Učenici Matematičke gimnazije u Beogradu osvojili su 6 medalja – tri zlatne, jednu srebrnu i dve bronzane – na nedavno održanoj Žautikovskoj olimpijadi iz matematike, fizike i informatike, u Kazahstanu. Razvojni centar Majkrosofta u Srbiji želeo je da oda priznanje ovom velikom i značajnom uspehu mladih talenata, kao i da im pruži priliku da upoznaju svoje starije kolege sa ranijih takmičenja, a koji danas rade u Razvojnom centru.

Druženje je bila sjajna prilika da se mladi olimpijci upoznaju sa projektima i programima na kojima Razvojni centar Majkrosofta radi, ali i da saznaju više o akademskim i profesionalnim iskustvima zaposlenih u Centru. Neki od stručnjaka zaposlenih u Razvojnom centru su i sami bili osvajači medalja i učesnici na takmičenjima iz tehničkih nauka, što je učenicima Matematičke gimnazije pružilo vredan uvid u mogućnosti koje im se pružaju u Srbiji.

Razvojni centar Majkrosofta u Srbiji godinama unazad pruža značajnu podršku najboljim učenicima iz tehničkih nauka, i otvara čitav niz mogućnosti u njihovom akademskom usavršavanju i profesionalnom razvoju. Na taj način se gradi atmosfera pogodna za negovanje i razvoj talenata, koja će omogućiti kvalitetan i održiv razvoj IT sektora u Srbiji.

Razvojni centar Majkrosofta u Srbiji osnovan je 2005. godine i danas daje izuzetan doprinos razvoju proizvoda koji se koriste širom sveta, od strane miliona korisnika. Svojim radom Centar odgaja generacije mladih programera koji razvijaju veštine neophodne za kreiranje inovativnih tehnologija budućnosti.

***
O Microsoft-u
Osnovana 1975. godine, kompanija Microsoft (Nasdaq “MSFT”) je svetski lider u pružanju računarskih tehnologija uključujući softver, usluge i rešenja koja korisnicima i kompanijama pomažu da ostvare svoj puni potencijal. Microsoft se odnosi na Microsoft Corp. i njene podružnice, uključujući Microsoft Mobile Oy, koja razvija, proizvodi i distribuira Lumia, Asha i Nokia X mobilne telefone i druge uređaje.
Microsoft u Srbiji počeo je sa radom 2002. godine. Te godine su predstavnici Vlade Republike Srbije potpisali sporazum o strateškoj saradnji u oblasti IT-ja sa Bilom Gejtsom. Od svog osnivanja do danas, Microsoft u Srbiji ostvario je zavidne rezultate, definišući tako značajne pomake u razvoju lokalnog IT tržišta. Svesni da je smanjenje stope piraterije jedan od preduslova ulaska Srbije u Evropsku Uniju, lokalna kancelarija posvetila se kontinuiranom radu na legalizaciji softvera u Srbiji i borbi protiv piraterije. 

U septembru 2005. Godine, Microsoft je otvorio svoj razvojni centar u Beogradu. Danas, razvojni centar zapošljava više od 200 IT stručnjaka iz čitave Srbije, od kojih su svi obrazovani u Srbiji. Prosečna starost tima je 28 godina. Zahvaljujući kompaniji Microsoft, svi oni su ostali u Srbiji.  Svi Microsoft projekti razvijeni u Srbiji su priznati od strane kompanije Microsoft i miliona korisnika na globalnom nivou, što dodatno promoviše Srbiju i ucrtava je kao stratešku tačku na tehnološkoj mapi sveta.
Napomena urednicima: Za više informacija i vesti o kompaniji Microsoft, posetite Microsoft News Centar na:
http://www.microsoft.com/news ili www.microsoft.rs

Izvor; Tanja Tatomirović, Communications  & Citizenship Lead for Microsoft Serbia and Montenegro, Communications Coordinator for Cyprus and Malta