Kaspersky Internet Security sertifikovan kao najbolja zaštita za onlajn transakcije

Na osnovu rezultata procene efikasnosti koja je urađena u trećem kvartalu 2014, nezavisna organizacija za testiranje IT bezbednosnih rešenja MRG Effitas sertifikovala je Kaspersky Internet Security kao rešenje koje omogućva efikasnu zaštitu onlajn transakcija.

Kao i u prošlim procenama koje su bile u drugom kvartalu, sigurnosna rešenja su testirana u tri faze. Međutim, ovog puta MRG Effitas koristi poboljšanu metodologiju. Praktično je ukinut test za protekciju od napada Man-in-the-Middle (ometanje prenosa podataka protokola kako bi bili „iskrivljeni“ podaci). Umesto toga, organizacija ocenjuje kvalitet zaštite protiv napada API Hooking, koji podrazumeva „ubrizgavanje“ zlonamernog koda u procesor pretraživača i zatim preusmeravanje API poziva u svrhu presretanja poverljivih informacija,kako bi ga preusmiro ka napadaču. Programi koji su korišćeni u svrhu testiranja bili su nepoznati rešenju, jer nisu bili uzorci rasprostranjenog zlonamernog programa, . Svrha ovog testa je bila da se izmeri sposobnost zaštite od takozvanog 0 dana pretnji. Kaspersky Internet Security je uspešno blokirao sva četiri pokušaja „ubrizgavanja“ zlonamernog koda u pretraživač.

Preostale dve faze testiranja, kao i pre, ocenjuju koliko dobro rešenja mogu da zaštite od rasprostranjenih zlonamernih krađa bankarskih akreditiva ili od ometanja procesa razmene informacija servisa za onlajn plaćanje i biva rađen moderni botnet test. U prvoj fazi, testiranja, rešenje mora da prepozna 406 zlonamernih programa koje su sajberkriminalci širili dok je testiranje trajalo; proizvod kompanije Kaspersky Lab uspešno je detektovao i blokirao sve ove zlonamerne programe. Druga faza je izvedena na sistemima koji koriste zaražene fajlove koji sadrže programe Trojan (dropere) za najrasprostranjenije botnete (mreže zaraženih računara na Internetu). Botnetovi C&C (command and control) serveri konfigurisani su unutar infrastutkure testa laboratorije, omogućavajući istraživačima momentalno da utvrde da li je zlonamerni virus bio sposoban da ukrade finansijske akreditive ili ne. Kaspersky Internet Security je efektivno blokirao ovu pretnju, i sprečio gubitak informacija.

Kao rezultat, Kaspersky Internet Security još jednom demonstrira da je pouzdano bezbednosno rešenje i zaslužno je nagrađen sertifikatom MRG Effitas. Uopšteno, od 17 rešenja koja su bila obuhvaćena u ovoj proceni, samo četiri su mogla da omoguće zaštitu korisnika protiv svih bankovnih sajber pretnji. Od ovoga, samo dve su punorazmerna Internet bezbednosna rešenja, dok su ostale visokospecijaliozovane aplikacije dizajnirane da zaštite onlajn plaćanje.

Onlajn usluge plaćanja su od posebnog interesa sajber kriminalcima, jer ometanje razmene informacija između servisa i klijenta bi napadačima mogao da otvori pristup nalozima klijenta. Upravo zbog toga Kaspersky Lab kao svoj najveći cilj ima zaštitu klijenata od finansijskog sajber kriminala. Rezultati testa potvrđuju da tehnologije kompanije Kaspersky Lab, prvenstveno Safe Money omogućavaju efektivnu zaštitu protiv najnovijih pretnji dok radi sa onlajn bankovnim sistemima.“ komentariše Timur Biyachuev, direktor sektora za istraživanje pretnji u kompaniji Kaspersky Lab.

Tehnologija Safe Money korišćena u rešenju Kaspersky Internet Security štiti onlajn transakcije uparivanjem lokacije plaćanja sa bazom podataka na cloudu, potvrđujući autentičnost bezbednosnog sertifikata, izolovanjem pretraživača od bilo kakvog pokušaja da „ubrizga“ maliciozni kod i spreči pravljenje screenshot-ova.

O kompaniji Kaspersky Lab

Kaspersky Lab je najveći svetski privatni prodavac bezbednosnih rešenja za krajnje korisnike. Kompanija je rangirana među četiri najbolja svetska proizvođača bezbedonosnih rešenja za krajnje korisnike*. Tokom svoje sedamnaestogodišnje istorije kompanija Kaspersky Lab je ostala inovator u oblasti IT bezbednosti i pruža efektivna digitalna bezbednosna rešenja za potrošače, mala i srednja preduzeća i velike kompanije. Holding kompanija Kaspersky Lab registrovana je u Ujedinjenom Kraljevstvu i trenutno posluje u skoro 200 zemalja i teritorija širom sveta, pružajući zaštitu za više od 300 miliona korisnika širom sveta. Saznajte više na veb sajtu: www.kaspersky.com.

* Kompanija je bila četvrta na rang listi IDC rating Worldwide Endpoint Security Revenue by Vendor, 2013. Rangiranje je objavljeno u izveštaju IDC „Worldwide Endpoint Security 2014–2018 Forecast i 2013 Vendor Shares (IDC #250210, August 2014). Izveštaj je obuhvatao prodavce softvera prema zaradama od prodaja bezbednosnih rešenja za endpoint uređaje u 2013.

newsmaster