Iskustvo tokom rada sa aplikacijama i video striminga određuju lojalnost korisnika

  • Novi oblici ponašanja u radu sa video aplikacijama uzrokuju probleme na pametnim telefonima uprkos unapređenju mreže
  • Posmatrajući korisnike pametnih telefona globalno, dve petine njih se suočava sa više od 11 problema na nedeljnom nivou, što je udvostručilo broj korisnika koji razmišljaju o promeni operatora
  • Net Promoter Scores (NPS) alati više nisu dovoljni da zadrže lojalnost korisnika

Kada je reč o mobilnom širokopojasnom internetu, lojalnost korisnika više nije ono što je nekada bila. Kako se menja ponašanje korisnika pametnih telefona, tradicionalna merenja više nisu dovoljna da utvrde da li korisnicima i dalje odgovara ponuda njihovih operatora, pokazuje novo Consumer Lab istraživanje kompanije Ericsson.

Iako su mobilne mreže značajno unapređene od 2013. godine na ovamo, broj korisnika pametnih telefona koji se na dnevnom nivou suočavaju sa problemima nije se promenio. Jedan od ključnih razloga za to je novo ponašanje u gledanju video sadržaja širom sveta: počevši od Južne Koreje, gde jedna trećina korisnika pametnih telefona gleda video sadržaj koji drugi korisnici uživo emituju, do SAD-a gde 14% ispitanika koristi aplikacije za prenos video sadržaja uživo.

Dok se ponašanje potrošača promenilo, opšte korišćeni mehanizmi za merenje lojalnosti korisnika u telekomunikacionoj industriji se nisu menjali. Izveštaj „Iskustvo oblikuje lojalnost korisnika mobilnih telefona“ pokazuje da Net Promoter Scores (NPS) alati ne mogu da utvrde preference korisnika u pogledu mobilnih operatora, prvenstveno jer ne uzimaju u obzir njihova očekivanja u pogledu mrežnog učinka koja su se promenila, što je rezultat novih obrazaca ponašanja u korišćenju aplikacija za video striming.

Istraživanje pokazuje da korisnici pametnih telefona koji se suočavaju sa 11 ili više problema na nedeljnom nivou duplo češće razmišljaju o promeni operatora. Ono što zabrinjava je da dve petine korisnika pametnih telefona tvrdi da imaju 11 ili više problema na nedeljnom nivou, a da problemu u video strimingu postaju sve češći.

Ovo istraživanje daje šest različitih profila lojalnosti kako bi se odredili različiti motivi i preference korisnika pametnih telefona ka njihovim operatorima. U mnogim slučajevima, korisnici koji kažu da bi preporučili svoje operatore ne bi to uradili jer imaju preferencu ka operatoru, već zato što ne vide bolju alternativu.

Takođe, istraživanje pokazuje da iskustvo korišćenja širokopojasnog mobilnog interneta je i dalje glavni faktor za povećanje lojalnosti korisnika pametnih telefona ka operatorima. Međutim, to je uobičajeni izvor nezadovoljstva za 73% korisnika širom sveta.

Korisnici pametnih telefona primenjuju sopstvene kriterijume kada ocenjuju iskustvo korišćenja širokopojasnog mobilnog interneta, a ti kriterijumi se zasnivaju na učinku aplikacija, naročito da li ima prekida u video strimingu ili kojom brzinom korisnici mogu da aplouduju sadržaj koji žele da podele na svojim društvenim mrežama. Korisnike pametnih telefona među milenijalsima (starosti 18- 24 godine) prvenstveno zanima da od svojih operatora saznaju kakav je kvalitet video striminga na njihovim omiljenim društvenim mrežama i aplikacima, a manje ih interesuju brojčane vrednosti mreže, pokazalo je istraživanje.

„Kako se pojavljuju nove aplikacije i ponašanje korisnika video sadržaja se menja, mrežne performanse će postajati sve važnije i odlučivaće o tome koliko će korisnici pametnih telefona biti lojalni svojim operatorima“, rekao je Džesmit Sin Seti, viši savetnik za Ericsson Consumer Lab.

Zaključci iz istraživanja odnose se na 650 miliona korisnika pametnih telefona na 14 tržišta: Brazil, Kina, Nemačka, Indija, Indonezija, Irska, Oman, Poljska, Rusija, Švedska, Južna Koreja, Ukrajina, SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo.

O istraživanju

Ovo istraživanje uključuje kvalitativno i kvantitativno ispitivanje, kao i merenje na samim uređajima. Ukupno 30 korisnika pametnih telefona iz Južne Koreje, SAD i Ujedinjenog Kraljevstva učestvovalo je u detaljnim ispitivanjima obavljenim uživo.

U februaru 2016. godine, 1.000 korisnika pametnih telefona na 14 tržišta širom sveta je učestvovalo u onlajn istraživanju (izuzev Indije gde je ispitano 2.000 osoba). U istraživanju je učestvovalo ukupno 15.000 korisnika iPhone i Android uređaja starosti između 18 i 69 godina iz sledećih zemalja: Brazil, Kina, Nemačka, Indija, Indonezija, Irska, Oman, Poljska, Rusija, Švedska, Južna Koreja, Ukrajina, SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo. Svi ispitani korisnici aplikacija za pametne telefone koriste širokopojasni mobilni internet makar jednom nedeljno.

Stavovi iskazani u ovom istraživanju odnose se na 650 miliona korisnika pametnih telefona na 14 tržišta.

Paneli za merenje na samim uređajima korišćeni su na 11.500 korisnika Android uređaja u Južnoj Koreji i SAD-u kako bi se zabeležila sve interakcije koju korisnici imaju sa svojim pametnim telefonima (agencija Nielsen je prikupljala podatke u oktobru 2015. godine).

Faktori Iskustvo video striminga određuje lojalnost korisnika Zemlje u kojima je ispitivanje sprovedeno

# # #

Kompanija Ericsson je pokretačka snaga za umreženo društvo – globalni lider u komunikacionim tehnologijama i uslugama. Naša dugoročna saradnja sa svim većim telekomunikacionim operaterima na svetu, omogućuje ljudima, kompanijama i organizacijama da ispune svoj potencijal i stvore održivu budućnost.

Naši servisi, softverska rešenja i infrastruktura, posebno u mobilnim, širokopojasnim, kao i cloud rešenjima, pružaju mogućnost za industriju telekomunikacija, kao i druge sektore, da obezbede bolje poslovanje, povećaju efikasnost, unaprede korisničko iskustvo i iskoriste nove mogućnosti.

Sa oko 115.000 profesionalaca i klijenata u 180 zemalja, povezujemo naše globalno prisustvo  i lidersku poziciju u  tehnologijama i servisima. Mi održavamo mreže koja povezuje više od 2,5 milijardi pretplatnika. Četrdeset procenata mobilnog saobraćaja u svetu odvija se kroz mreže koje koriste opremu i rešenja kompanije Ericsson. Naše investicije u istraživanja i razvoj govore u prilog tome da su naša rešenja, kao i naši klijente, za nas uvek na prvom mestu.

Kompanija Ericsson je osnovana 1876, sa sedištem u Stokholmu. Neto prodaja u 2015. iznosila je 29,4 milijardi američkih dolara (246,9 milijardi kruna). Kompanija je registrovana je na berzama NASDAQ OMX Stockholm i NASDAQ New York.

www.ericsson.com
www.twitter.com/ericssonpress
www.facebook.com/technologyforgood
www.youtube.com/ericsson

Izvor : Chapter Four Communications