Pet novih Lumix modela – TZ10 TZ8 FT2 ZX3 FX66

Kompanija Panasonic s ponosom predstavlja pet novih kompaktnih modela digitalnih fotoaparata pod oznakom Lumix. Modeli TZ10 i TZ8 najnoviji su članovi popularne „putujuće družine” iz TZ linije koji imaju 25 mm superširoki ugao i snažni 12x optički zum sa Leica sočivima, dok model TZ10 ima  savršenu sposobnost snimanja filmova i sadrži opciju AVCHD Lite. Znatno tanji i elegantno dizajnirani oblik modela ZX3 objedinjen je snažnim 8x optičkim zumom zajedno sa Leica sočivima i 14.1 megapiksela visokom rezolucijom CCD. Izdržljivi model FT2 je u velikoj meri otporan na udarce i propuštanje vode i peska, a bitno je pomenuti veoma kvalitetnu LEICA optiku sa 28mm širokim uglom i 4.6x optičkim zumom. Model FX66 ima 25mm široki ugao i optički 5x zum u superkompaktnom i elegantnom obliku i sadrži unapređenu procesnu tehnologiju „inteligentna rezolucija ” (Intelligent Resolution) za bolji kvalitet slike.

Novi kompaktni modeli omogućavaju korisnicima da osete istinsko zadovoljstvo prilikom pravljenja savršenih snimaka, koje je jednostavno čak i za početnike. Svi modeli biće dostupni u prodavnicama od marta u različitim bojama.

DMC-TZ10

Model Lumix DMC-TZ10 najnoviji je član serije TZ koja je osvojila simpatije širom sveta. Reč je o modelu koji ima posebnu opciju AVCHD Lite HD za snimanje filmova, 25mm superširoki ugao i sočiva sa snažnim 12x optičkim zumom. Digitalni fotoaparat TZ10 od 12.1-megapiksela unapređen je sa atraktivnim dodacima poput tehnologije „Inteligentna rezolucija“ (Intelligent Resolution) , ugrađenog GPS uređaja i ručnog upravljanja. Mnogo funkcija za fotografisanje i snimanje filmova organizovano je kroz operativne komande uključujući i odvojeno dugme za snimanje filmova koje prvenstveno omogućava jednostavan rad u oba načina snimanja.

Procesna tehnologija „Inteligentna Rezolucija” za bolji kvalitet slike ugrađena je u Venus Engine HD II . Pomoću opcije za raspoznavanje signala, čak i u situacijama kada se oni nalaze na ivicama predmeta, stvara se detaljna tekstura ili samo lagana gradacija na početku, a onda se dobija i odgovarajuće objašnjenje na ivicama odnosno teksturnim područjima. Nasuprot ravnomernom objašnjenju za oštrinu slike, moguće je realizovati optimalnu obradu signala kako bi celokupna slika imala izvanrednu prirodnu jasnoću i odlične detalje.

Opcija „Inteligentni automatski“ (Intelligent Auto) kao zaštitni znak LUMIX fotoaparta, obuhvata opciju POWER O.I.S. (optički stabilizator slike) čije funkcije udvostručuju moć za suzbijanje zamagljenja u poređenju sa ustaljenim sistemom standardne slike, MEGA O.I.S. Okidač, koji je fizički izazvan pritiskom na dugme za fotografisanje ili kod noćnog snimanja sa sporim okidanjem, kompenzovan je novim POWER O.I.S. sistemom kako bi korisnik dobio fotografiju bez zamagljenja. Opcija „Inteligentni automski“ (iA) takođe je dostupna i kod funkcije za snimanje filmova. Pomoću nje korisnik automatski bira najpovoljniji izbor scena i može da ispravi posledice nastale usled drhtanja ruke.

S druge strane, ručno ovladavanje brzinom dugmeta za fotografisanje i otvorom optičkog sočiva dostupno je uz opciju A/S/M za napredne korisnike kako bi uživali u kreativnosti fotografije.

S ugrađenim GPS-om, model TZ10 ne samo da beleži geografsku širinu i daljinu već i lokacije s istovremenim fotografisanjem ili vraćanjem fotografije unazad.

Model TZ10 ima visoku rezoluciju od 3-inča i 460.000-tačkica inteligentnog LCD-a sa širokim uglom gledanja i anti-refleksnom (Anti-Reflection) postavkom, sa odličnom vidljivošću tokom snimanja i puštanjem fotografija i filmova.

Uprkos kompaktnom obliku veličine džepa, svestrani digitalni fotoaparat DMC-TZ10 sigurno će zadovoljiti svakog korisnika zbog svoje izvanredne efikasnosti, a nudi bogato iskustvo kao nikad pre. Model TZ10 u prodaji će biti u martu i to u crnoj, srebrnoj, plavoj, smeđoj i crvenoj boji.

DMC-TZ8

Kao i TZ10, TZ8 model takođe sadrži 25mm široki ugao sa 12x snažnim optičkim zumom (25-300mm)* i sočivima LEICA DC VARIO-ELMAR u svom kompaktnom obliku. Ovaj model je unapređen sa atraktivnim dodacima uključujući tehnologiju inteligentne rezolucije sa 16x zumom. Način iA (Intelligent Auto) – zaštitni znak LUMIX kamera – sadrži POWER O.I.S., optički stabilizator slika (Optical Image Stabilizer), opciju za prepoznavanje lica (Face Recognition), AF Tracking, Intelligent ISO Control, opciju za izbor scena (Intelligent Scene Selector), naprednu ekspoziciju (Intelligent Exposure). Ovaj novi model omogućava da A/S/M način bude ručno kontrolisan. Model TZ8 dolazi s novom tehnologijom inteligentne rezolucije koja je ugrađena u opcije Velika brzina (High speed) i Venus Engine VI.

Sa 2.7-inča, 230.000-tačkica širokog ugla gledanja LCD-a lako je za gledanje u bilo kojoj situaciji fotografisanja. HD film (1280 x 720) ili snimanje u pokretu JPEG pri 30fps je novi sadržaj ovog modela. Model TZ8 je takođe nadmoćan u efikasnom korišćenju energije tako da omogućava duži vek trajanja baterije i to do 340 ispucanih snimaka (CIPA) pri samo jednom punjenju.

Ovaj model će biti dostupan u radnjama od marta u crnoj i crvenoj boji.

FT2

Model Lumix DMC-FT2 naslednik je modela DMC-FT1, prvog digitalnog aparata koji je opremljen za aktivan rad na otvorenom. Model FT2 sadrži visoko kvalitetna sočiva LEICA DC VARIO ELMAR sa 28mm širokim uglom gledanja i 4.6x optičkim zumom*. Sa AVCHD Lite HD sposobnošću za snimanje filmova, novi 14.1-megapikselni FT2 model predstavlja unapređeni model u odnosu na prethodni. Vodootporan je na dubinu od 10 metara i na prašinu poredeći sa standardima “IPX8” i “IP6X”. Zahvaljujući gumenoj podlozi, učvršćenom staklu i ugljanoj smoli unutar kamere, model FT2 je zaštićen od vode, prašine i peska. Zaštitna ploča na LCD-u može podneti pritisak koji je jednak dubini od oko 10 metara. Fotoaparat je otporan na pad sa visine od dva metra i više je u suglasnosti sa standardnim testovima “MIL-STD 810F Method516.5-Shock”. Kako bi nadalje unapredili spoljni deo aparata sa materijalom otpornim na udarce, model FT2 koristi sočiva presavijenog ugla kako bi sprečio da se deo sočiva ošteti ukoliko se ispusti tokom snimanja. Deo sa sočivom je zaštićen pomoćnim prigušivačem kako bi pretrpeo silinu udarca. Sve komponente, uključujući deo sa sočivima, ponovno su ispitane kako bi izdržale temperaturu ispod -10 stepeni celzijevih i učinile ovaj model otpornim na hladnoću.

Fotoaparat je i sa unutrašnje strane osnažen novorazvijenim sistemom Venus Engine HD II. Mnoge funkcije koje su u službi fotografisanja i snimanja filmova organizovane su kroz prikaz operativnih komandi i čine ovaj model naprednim i jakim digitalnim fotoaparatom. I ovaj fotoaparat će biti u radnjama od proleća u predivnim bojama kao što je žuta, narandžasta, srebrna i crna.

ZX3

DMC-ZX3 digitalni fotoaparat sadrži 25mm super Leica DC VARIO-ELMAR sočiva širokog ugla sa snažnim 8x optičkim zumom zajedno sa 14.1 – megapikselnim CCD-om visoke rezolucije. Model ZX3 takođe sadrži AVCHD Lite funkciju za snimanje filmova. Sa visoko kvalitetnom aluminijskom teksturom koja je otporna na otiske prstiju i prljavštinu, tanak, kompaktan i džepne veličine ovaj digitalni fotoaparat sadrži niz funkcija za fotografiranje i snimanje kako bi bio idealan partner u putovanjima ili u svakodnevnom snimanju. Ovaj model donosi široku varijaciju boja od crne, srebrne, plave, smeđe i crvene, a u radnjama će biti dostupan od marta.

FX66

Model FX66 dolazi sa 14.1-megapikselnim senzorom za slike u svetski poznatoj tankoj i elegantnoj FX seriji. Takođe sadrži procesnu tehnologiju „Intelligent Resolution“ za bolji kvalitet slike koja je ugrađena u Venus Engine VI sistem.

Sadrži snažni 5x optički zum koji može ići i do 6.5x. Dodatni 25mm super široki ugao je idealan za fotografisanje kako prostranih predela tako i zatvorenih prostora. Sa 14.1-megapikselnom rezolucijom CCD reprodukuje detaljniji ugao snimka sa mogućnošću doterivanja ili još snažniji Extra Optički Zum koji koristi njegov središnji deo.

AF akustična brzina u FX66 modelu je na najbržem industrijskom nivou. Kombinovan sa početnim bitom velike brzine, ovo daje FX66 modelu najbrži industrijski nivo odgovora koji pomaže da bude ostvarena čak i najbrža fotografska mogućnost. Veliki inteligentni LCD veličine 2.7 inča nudi dinamičan i jasan pogled iz njegovog „džepnog” oblika. Zahvaljujući efikasnom procesoru slike LSI visoke energije i sistemu Venus Engine VI trajanje baterije je veoma dugo sa oko 380 ispucanih slika sa jednim punjenjem.

Nove opcije dodate ovom modelu doprinose boljoj zabavi u ležernom fotografisanju. Srećna opcija, opcija u boji iA načina, omogućuje da fotografije i filmovi izgledaju prirodnije sa primenom filter boja. Nova opcija u Izboru scena, Estetska opcija (Cosmetic mode) omogućava stvaranje portreta u željenoj boji i transparentnosti kože. Opcija za zalazak sunca doprinosu „hvatanju“ impresivnog zalaska sunca.

Sa raznolikošću ponuđenih boja (crna, srebrna, plava i ljubičasta) od visoko kvalitetne aluminijske teksture, tanki i super kompaktni model FX66 najbolje pristaje korisnicima koji žele upravo elegantni fotoaparat. Ovaj model će se pojaviti na tržištu u martu.

*Leica je registrovan zaštitni znak Leica Microsystems IR GmbH.

*LEICA DC VARIO-ELMAR sočiva proizvedena su pomoću merljivih instrumenata i sigurnosnih sistema koji su overeni od Leica Camera AG i bazirani na kompanijskom standardu kvaliteta.

*„AVCHD” je visoka definicija (HD) digitalnog video snimanja / playback formata koju su zajednički razvile kompanije Panasonic i Sony. „AVCHD Lite” je podskup „AVCHD formata” za HD digitalne video kamere sa HD video snimanjem ograničenim na 720p. Novi „AVCHD Lite” znak i „AVCHD Lite” licenca su ograničene na uređaje unutar kategorije AVCHD Video Kamera. Digitalne kamere su pridodate AVCHD kategoriji video kamera.

*„AVCHD Lite” i „AVCHD Lite” logotipovi su zaštitni znakovi kompanija Panasonic i Sony.

*AVCHD Lite slike u pokretu zabeležene na SD memorijskoj kartici ili DVD disku ne mogu biti emitovani na uređaju koji ne podržava AVCHD standarde.

*Dolby i dvostruki -D simbol su zaštitni znakovi Dolby Laboratorija.

*HDMI, HDMI logotip i High-Definition Multimedia Interface su zaštitni znakovi HDMI Licenciranog LLC.

*YouTube je zaštitni znak Google Inc.

*Sve druge kompanije i navedeni proizvodi su zaštitni znakovi njihovih dotičnih korporacija.

*Dizajn i specifikacije podložne su promenama bez prethodne saglasnosti.

O kompaniji Panasonic

Kompanija Panasonic je svetski lider u razvoju i proizvodnji elektronskih proizvoda za različite potrošačke, privredne i industrijske potrebe. Sa sedištem u Osaki, u Japanu, kompanija je za prošlu godinu, zaključno sa 31. martom 2009, zabeležila neto prodaju u visini od 7,77 biliona jena (78,4 milijarde američkih dolara). Akcije kompanije su prisutne na berzama u Tokiju, Osaki, Nagoji i Njujorku (NYSE simbol: PC). Za više informacija o kompaniji i brendu Panasonic, posetite internet stranicu kompanije na http://panasonic.net/.

newsmaster