ICT infrastruktura važan oslonac Univerzijade

Velika sportska takmičenja zahtevaju da sve besprekorno funkcioniše. Univerzijada je najveći sportski događaj 2009. u svetu i najmasovnija manifestacija do sada održana u Srbiji – okuplja sportiste iz 143 zemlje koji će se takmičiti u 15 sportova i 208 disciplina.

Među ključne elemente telekomunikacione infrastrukture za potrebe Univerzijade i Telekoma Srbije pripada korporativna mreža u Univerzitetskom selu u Bloku 67, koja obuhvata mrežnu infrastrukturu u objektima Upravna i Internacionalna zgrada sa preko 1.500 priključaka preko kojih su ostvarene brojne usluge (akreditacija, centri za Internet i pozivni centri), IP Centrex (platforma za IP telefoniju koja omogućava dobavljačima da iznajmljuju dodatne usluge), kontakt centar i ostali posebni servisi za potrebe sportske manifestacije.

Takođe, stambeni i poslovni korisnici u objektima u Univerzitetskom selu mogu da koriste tzv. „triple play“ usluge – IPTV, VoIP i Internet velike brzine. Kompleks Belville ima 1.858 stanova i 330 lokala (banke, kancelarije, pošta…), i svi oni su deo mreže koja je realizovana po principu FTTB (eng. Fiber To The Building), odnosno svaki stan i lokal je povezan mrežnim priključkom koji nudi usluge brzine do 100Mbps. Ovo je prva mreža ovakve vrste u Srbiji.

Za potrebe održavanja sportskih takmičenja na više od 30 sportskih objekata u Beogradu i Srbiji realizovana je telekomunikaciona mreža koja omogućava pristup Internetu, korporativnom VoIP‐u, kao i kritičnim sistemima u funkcionisanju Univerzijade – podsistemima za merenje vremena i rezultata takmičenja, akreditacije kao i podsistem za televizijske prenose. Svi objekti su pokriveni i bežičnim pristupom Internetu. Infrastruktura izgrađena uoči Univerzijade 2009 imaće svoju primenu i po završetku ovog događaja i funkcionisaće kao integralni deo postojeće telekomunikacione mreže.

Celokupni sistem je isplaniran, projektovan i završen u neuobičajeno kratkom roku od tri meseca. Izvođač ovog projekta je bilo preduzeće Saga, koje je angažovalo dvadeset svojih stručnjaka da bi se posao završio uspešno i u roku. U svakom objektu koji je pokriven mrežom – ukupno više od 30 sportskih objekata, izgrađena je kompletna telekomunikaciona infrastruktura i povezano je preko 3.500 mrežnih priključaka u Univerzitetskom selu i pratećim kompleksima.

Za tri nedelje, koliko traje Univerzijada, preko 10.000 ljudi koristiće ovu informaciono telekomunikacionu infrastrukturu.

|Search: Find More About ICT infrastruktura važan oslonac Univerzijade|