Kina odložila primenu „Zelene brane“

Kina je u utorak 30. juna objavila da odlaže na neodređeno vreme instaliranje filtarskog softvera za koji je ranije rečeno da će biti instaliran (ili ponuđen za instaliranje) na svim personalnim računarima u zemlji od prvog jula.

Promenu plana objavila je kasno uveče kineska novinska agencija Ksinhua, koja je izvestila da će Ministarstvo industrije i informacione tehnologije „odložiti obavezno instaliranje filtarskog softvera ‚Zelena brana, pratilac mladih‘ na nove računare, pošto su proizvođači zahtevali da im se da više vremena“.

Mada je reklamiran prevashodno kao prepreka za pristup pornografiji, javile su se sumnje da bi ovaj softver mogao da blokira pristup i mrežnim lokacijama koje imaju kritički odnos prema kineskoj vladi.

Poslovne grupe koje predstavljaju američke, evropske i japanske tehnološke kompanije, uključujući Hewlett-Packard, Dell i Microsoft, poručile su prošle nedelje kineskom premijeru Ven Žibau da bi Zelena brana mogla da potkopa računarsku bezbednost i zatražile da kineska vlada preispita svoj zahtev, izrazivši istovremeno i bojazan u vezi slobode informacija i pouzdanosti sistema.

Kinesko ministarstvo je ponovilo svoj stav da se radi o softveru za javno dobro koji ne utiče na trgovinu, tehnologiju ili privatnost, zadovoljava pravila svetske trgovinske organizacije i ne ometa slobodan protok informacija.

Softver nije morao biti preinstaliran na računaru, jer se mogao isporučiti i na odvojenom kompakt disku. Pored toga nije bilo ograničenja koja bi sprečila njegovo deinstaliranje niti je bila predviđena bilo kakva kazna protiv proizvođača računara koji se ne bi pridržavao postavljenih zahteva.

Kina je prošle godine pretekla SAD i postala najveće internet tržište na svetu: Prema podacima s kraja marta ove godine u Kini ima 316 miliona korisnika interneta.

|Search: Find More About Kina odložila primenu „Zelene brane“|