Samsungov sistem prilagođava reklame gledaocima

Na međunarodnom sajmu elektronike široke potrošnje Internationale Funkausstellung IFA koji se od 4. do 9. septembra održava u Berlinu izloženo je sve od velikih tankih ekrana do minijaturnih mobilnih telefona, od mobilnih muzičkih plejera do kompletnih kućnih bioskopa, a da stvar bude još zanimljivija, pored fascinantnih rešenja iz svake oblasti zabave izloženi su i električni kućni aparati svih vrsta.

Samsung je na ovom sajmu između ostalog predstavio i zanimljiv digitalni reklamni sistem koji najpre prebroji gleadoce i utvrdi kojeg su pola i starosti, a zatim bira odgovarajuću reklamu i prikazuje je na ekranu.

Sistem sačinjavaju tri komponente: LCD ekran, kamera s dva objektiva i računar na kome se izvršava patentirani softver za prepoznavanje lica.

Kad ga prvi put vidite izgleda kao uspravno postavljen LCD ekran na kome se prikazuje reklama, ali pažljivijim zagledanjem primetićete kamere na gornjoj ivici. One stalno snimaju prolaznike a računar obrađuje slike kako bi utvrdio koliko ljudi gleda, kojeg su pola, da li su u pitanju odrasle osobe ili deca i koliko dugo gledaju reklame.

Ovi podaci imaju dvostruku namenu: pomoću njih se prikupljaju informacije o gledaocima a istovremeno se koriste i da se reklama za prikazivanje izabere tako da odgovara većini u grupi koja ih gleda. Na primer, ukoliko tehnologija utvrdi da se u grupi nalazi nekoliko žena, prikazivaće reklame o nakitu, kozmetici ili parfemima, a ako prevladavaju muškarci reklamiraće se, na primer, proizvodi za brijanje ili pivo.

Čak i kad je grupa mešovita tehnologija može da utvrdi da li se radi o deci ili odraslima. Ukoliko su odrasli reklamiraće se, recimo, vina, a ako su gledaoci deca – dečje igračke.

U Samsungu kažu da sistem radi poput istraživača tržišta. Oglašivač pomoću njega može da sprovede početno istraživanje kako bi utvrdio da li se publici reklama sviđa ili ne sviđa. Nije obznanjeno na koji način razlikuje muške i ženske gledaoce, decu i odrasle, ali sistemu je navodno dovoljno oko dve sekunde da utvrdi starost i pol svakog ko se nađe na par metara od kamere.

Samsung planira da ponudi ovu tehnologiju u novembru.

newsmaster