Firefox proširuje zaštitu proveravanjem zastarelosti Flasha

Mozillina sledeća nadogradnja za Firefox, planirana za utorak, proveravaće najpre ažurnost programa Flash Player, česte mete hakera.

Ovim potezom ovaj proizvođač softvera otvorenog koda počinje da napada zastarele (najčešće ranjive) dodatke za Firefox koje su proizveli Apple, Adobe, Microsoft, Sun i drugi.

Stručnjaci za bezbednost su pozdravili ovu odluku objavljenu prošlog petka, jer je smatraju odličnim načinom da se unapredi bezbednost čitača veba.

Firefox 3.5.3 i Firefox 3.0.14, koji će doneti bezbednosne zakrpe za najnoviji Firefox 3.5 kao i za Firefox 3.0 iz 2008, redom, pojaviće se 8. septembra. Kad se instaliraju korisnici će dobiti poruku ukoliko na računaru imaju zastarelu verziju Flash Playera. Poruka će glasiti \”Treba odmah da nadogradite Adobe Flash. Firefox je ažuran, ali vaša trenutna verzija Flasha može izazvati probleme s bezbednošću i stabilnošću. Molimo da što pre instalirate nadogradnju\”.

Poruka će takođe sadržati i vezu do lokacije s koje se može skinuti najnoviji Flash Player.

U Mozillinom fokusu za sada je Adobe Flash Player, jer je izuzetno popularan, a neke studije su pokazale da čak 80% korisnika ima zastarelu verziju.

Korisnici Appleovog novog operativnog sistema Snow Leopard odmah će osetiti uticaj Firefoxove nadogradnje, jer je Apple sa svojim operativnim sistemom isporučio nekoliko meseci staru verziju Flasha koja je podložna napadima i čak unazadio aktuelne verzije zatečene na računarima. Korisnici Firefoxa na „snežnom leopardu“ će zato u utorak odmah dobiti pomenuto upozorenje.

Mozilla planira da ovakvu proveru proširi i na proizvode drugih proizvođača, jer je ažurnost softvera najbolja odbrana od mrežnih napada i zloupotreba, a takođe će nastaviti da iznalazi i načine da taj proces što više pojednostavi kako bi korisnicima olakšala ažuriranje. U tom smislu će kasnije u toku meseca objaviti i stranu na kojoj će korisnici Firefoxa moći da proveravaju stanje i drugih dodataka za ovaj čitač.

Objavljivanjem Firefoxa 3.6, koje se očekuje početkom novembra, potraga za novim verzijama dopuna (plugin) odvijaće se kroz isti mehanizam koji se trenutno koristi za proveru ažurnosti instaliranih proširenja (extension) i dodataka (add-in).

Početni cilj je da Firefox 3.6 otkrije zastarele verzije nekoliko najraširenijih dopuna, uključujući Appleov QuickTime; Adobeove Flash, Shockwave i Reader, Microsoftov Silverlight i Sunovu Javu.

Ukoliko Mozilla ispuni svoje planove, Firefox 3.6 će biti prvi čitač veba koji redovno proverava zastarelost dodataka i dopuna drugih kompanija.

newsmaster